3 bijuterii arhitecturale din București

Dacă pui la cale un city-break în București, asigură-te că iei la pas străzile sale efervescente, căci vei descoperi o mulțime de bijuterii arhitecturale care îți vor capta privirea. Am creat pentru tine un ghid al celor mai frumoase dintre ele, pe care să îl ai alături la următoarea ta plimbare prin capitală.

Ateneul Român

Ateneul Român, denumit și „inima culturii românești” a fost construit acum aproximativ 130 de ani (în perioada 1886-1888), în stilul arhitectural neoclasic, cu scopul de a găzdui Societatea Ateneului Român. Această societate culturală își propunea să ofere acces publicului larg la informații prin intermediul cursurilor și conferințelor organizate. Din dorința de a finaliza construcția, s-a lansat un apel la donații publice, sub sloganul „Un leu pentru Ateneu”. În 1944, a fost parțial afectat în urma unui atac al avioanelor germane, însă și-a continuat rolul important în cultura românească, găzduind o varietate de expoziții de artă, concerte și conferințe de-a lungul timpului. Ateneul continuă să găzduiască Filarmonica “George Enescu”, încă de la inaugrarea sa din 1889.

Citește și: 4 destinații în care poți admira florile de primăvară

Palatul BNR

La intersecția străzilor Smardan și Lipscani se află unul dintre cele mai frumoase edificii arhitecturale ale capitalei. Este vorba despre Palatul Băncii Naționale ale României, care a fost construit în urmă cu aproximativ 130 de ani, în stilul reprezentativ renașterii înalte franceze, cu o fațadă impresionantă, realizată de către Ion Georgescu. Acesta este autorul a 2 dintre statuile care decorează fațada, și anume, cele care le înfățișează pe zeițele agriculturii și justiției, Ceres și Themis. În prezent, Palatul BNR găzduiește Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, care poate fi vizitat cu programare în prealabil, de către grupurile organizate. 

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român este un exemplu splendid de arhitectură neoromânească, realizat de către Nicolae Ghica-Budești, și care se găsește în Piaţa Victoriei. 

Muzeul Național al Țăranului Român își desfășoară activitatea din 1990 și  reprezintă o continuare a tradițiilor muzeale începute în 1875, când Titu Maiorescu a propus înființarea primei secțiuni de artă textilă, alături de Muzeul Național de Antichități. Această secțiune cuprindea o varietate de obiecte tradiționale precum îmbrăcămintea, covoarele și pânzăriile, care fac parte și astăzi din colecțiile muzeului. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.