O regiune este cu atat mai frumoasa si mai interesanta cu cat ascunde in ea povesti cu printi si printese, castele medievale incendiate in timpul razboaielor si salvate de la pieire multi ani mai tarziu. Castelul de la Gilau, bunaoara, traieste o astfel de poveste: salvatorul sau, Nagy Elek (proprietarul domeniului), a inceput sa-l restaureze si sa-l transforme intr-un parc de aventura istoric.
In scurta vreme, castelul va deveni o destinatie turistica vie, cu multe optiuni de petrecere a timpului liber si de distractie intr-o atmosfera medievala. Vor exista ateliere de fierarie, concursuri de tir cu arcul si “lupte” cu sabii, si tot felul de mecanisme specifice Evului Mediu.
Pana atunci insa, merita sa cunoasteti povestea Castelului de la Gilau.
O istorie de cateva secole
Este unul dintre castelele importante ale Transilvaniei si cel mai mare castel privat din regiune. Fortificatia de la Gilau ascunde o mare incarcatura emotionala pentru maghiari, pentru ca acolo au avut loc multe tratative in perioada care a urmat Bataliei de la Mohacs (1526), cu scopul de a clarifica situatia celor doua Ungarii ramase libere dupa victoria otomanilor – Casa de Habsburg si Principatul Transilvaniei.
Vechea fortareata construita in secolul XV din ordinul Episcopului Lepes a fost transformata la inceputul secolului urmator intr-un castel in stilul Renasterii transilvanene de catre un alt episcop, Laszlo Gerb. Incendiat si avariat de-a lungul anilor, castelul a fost restaurat de mai multe ori, dar devenise locul preferat al printesei Isabella Zapolya, fata regelui Sigismund al Poloniei.
Timp de un secol, intre anii 1800 si 1900, castelul i-a apartinut lui Bernat Rosenberger si fiului acestuia, Albert. Asa se explica de ce in acea perioada, cladirea era cunoscuta sub numele de Castelul Bernath.
Odata cu disparitia lui Gyalui Arved Bernath, castelul a fost vandut contelui Dennis Banffi. Dupa moartea acestuia, castelul este vandut unui industrias de catre o ruda a contelui Banffi. In 1911, Katherine Barcsay de Nagybarcsa (contesa Banffy de Losoncz) rascumpara castelul, care ajunge astfel si in familia Barcsay (in urma casatoriei contesei).
Odata cu venirea comunistilor, dupa Al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost nationalizat, timp in care a functionat ca sediu de scoala pentru copiii cu probleme. Dupa caderea comunismului, castelul a fost revendicat si redobandit de unul din mostenitorii nobililor maghiari Barcsay – profesorul Tamas Barcsay, stabilit in Canada. Acesta a incercat sa-l restaureze, dar cum cheltuielile depaseau estimarile, a decis sa-l vanda. Astfel, in 2014 Castelul de la Gilau a ajuns in proprietatea afaceristului Nagy Elek, fondatorul Fundatiei Traditio Transylvanica.
Cum va arata noul parc de aventura
Castelul de la Gilau are doua nivele si 30 de camere, iar curtea interioara si intregul domeniu acopera o suprafata de aproape 11 hectare. Noul proprietar Nagy Elek spune ca va restaura intregul castel, iar curtea va fi transformata intr-un parc de aventura cu tematica istorica.
Proiectul exista, au inceput primele lucrari de consolidare si restaurare a castelului, care prevad si valorificarea potentialului istoric al cladirii si al intregului domeniu (in care sunt incluse si ruinele castrului roman de la Gilau, cel mai important castru al Transilvaniei).
Vor fi amenajate un muzeu si un mic hotel, iar curtea interioara a castelului va deveni locatia obisnuita a festivalurilor care vor fi organizate in localitate. In plus, va fi reevaluat si parcul dendrologic.
Cum ajungi la Castelul de la Gilau
Asa cum sugereaza si numele, castelul se afla in localitatea Gilau, la doar cativa kilometri de Cluj-Napoca. Dupa ce iesi din Cluj (spre vest) mergi spre Floresti si Gilau. La un moment dat, vei urca un deal care te va conduce chiar pe domeniul castelului.
Unde poti sa te cazezi
Vila Cionca, Gilau
Pensiunea este situata in localitatea Gilau, foarte aproape de castel, si dispune de 18 camere. Toate sunt dotate cu TV prin cablu, bai proprii, aer conditionat si internet wireless. In incinta pensiunii exista un restaurant, sala de evenimente si sala de conferinte. La Vila Cionca te poti bucura de gradina, loc pentru picnic, terasa si parcare imprejmuita si inchisa.
Tarif*: 115 lei camera dubla /noapte (fara mic dejun)
Krimea Vendégház Magyarlóna, Luna de Sus
Pensiunea Krimea Vendégház Magyarlóna ofera servicii child-friendly, ceea ce o transforma intr-o locatie perfecta pentru familiile cu copii. Unitatea de cazare dispune de 5 camere frumos mobilate si confortabile, cu acces la internet wireless; de asemenea, in incinta pensiunii, oaspetii au la dispozitie o parcare privata, gratuita.
Tarif: 85 de lei camera dubla/noapte(fara masa)
Nota: *tariful este valabil pentru weekendul 31 octombrie – 1 noiembrie 2015