Castelul Sturdza de la Miclauseni se numara printre monumentele uitate ale Romaniei. Este o bijuterie arhitecturala care seamana intr-o oarecare masura cu celebrul Castel Neuschwanstein din Germania. Pastrand proportiile, castelul romanesc este deosebit, iar lucrarile de restaurare prin care a trecut au reusit sa-l readuca la viata. Mai mult decat atat, cei care doresc pot experimenta viata la curtea domneasca, pentru ca o parte din camerele castelului au fost amenajate si functioneaza in regim hotelier.
Pe urmele vornicului Miclaus
Numele satului Miclauseni, situat langa lunca Siretului (la 67 km de Iasi), provine de la numele vornicului Miclaus, care a primit in dar aceasta mosie in anul 1410. Cu timpul, mosia (impreuna cu satul) au intrat in posesia lui Simion Stroici, care construieste un conac. Se intampla undeva prin secolul XVII. Peste ani, domeniul ajunge in familia fratilor Ioan si Sandu Sturdza; acestia impart averea in anul 1699, iar domeniul (satul si castelul) ii revine lui Ioan Sturdza. Pana prin 1823, domeniul se dezvolta, fiindu-i adaugate un grajd pentru cai, mai multe anexe si o biserica de curte. Ulterior, fiul lui Dimitrie Sturdza, Alecu Sturdza Miclausanu, amenajeaza o gradina de 42 ha cu arbori ornamentali, flori si alei, in jurul conacului.
Actuala cladire in stil gotic a fost construita intre 1880 si 1904 pe vechiul amplasament al conacului, dupa proiectul arhitectilor Iulius Reinecke si I. Grigsberg. O parte din domeniu a fost cedata de familia Sturdza taranilor, in timpul Rascoalei din 1907; o alta a fost cedata la Reforma Agrara din 1921. In 1947, castelul a functionat ca si manastire de maici, domeniul ajungand (prin donatie) in proprietatea Episcopiei Romanului. Asa a scapat de nationalizare. In perioada comunista manastirea a fost desfiintata, iar cladirea transformata in depozit militar de explozibil. In 1960, castelul de la Miclauseni a devenit sediul unei scoli speciale: aici a functionat Centrul de Plasament pentru copii cu probleme psihice majore. In 2001, centrul a fost mutat la Cozmesti, iar doi ani mai tarziu, castelul a intrat in renovare.
Cum ajungi si cand poti sa-l vizitezi
Castelul Sturdza se afla in localitatea Miclauseni, la 67 km de municipiul Iasi. Accesul se face pe DN 2/E85. Program de vizitare: in fiecare zi de marti pana vineri, intre orele 09:00 – 16:00. Sambata si duminica, intre orele 13:00 – 17:00. Daca ti-ai propus sa vizitezi imprejurimile Iasiului si ai nevoie de mai multe zile, poti sa te cazezi si la acest castel. Preturile sunt accesibile, iar experienta devine una de neuitat.
Exista insa si locatii in apropiere, unde poti sa faci rezervari. Iata cateva sugestii:
Roman Plaza****, Roman
Hotelul este situat chiar in centrul orasului Roman, la 5 minute distanta de catedrala episcopala romano-catolica si la doar 1km de o alta atractie turistica deosebita – Cetatea Musatina. Complexul de 4* ofera turistilor camere elegante cu aer conditionat, internet WiFi gratuit, minibar, TV cu ecran plat si programe prin cablu, baie proprie cu articole de toaleta gratuite si uscator de par. In curtea hotelului exista un restaurant cu terasa, iar oaspetii beneficiaza de acces gratuit la centrul Spa (unde exista sauna, cada cu hidromasaj si camera de relaxare).
Hanu Ancutei, Tupilati
In localitatea Tupilati veti descoperi acest vechi loc de poveste, renumit pentru bucataria traditionala moldoveneasca autentica, preparata cu produse din gospodariile proprii. Restaurantul hotelului dispune de doua terase cu un design romanesc autentic traditional (personal imbracat in costume populare autentice si lautari). Nu degeaba a fost unul din locurile preferate ale scriitorului Mihail Sadoveanu; obiceiurile, traditiile si farmecul locului au fost redate in cartea cu acelasi nume, Hanu Ancutei.
Hanul ofera 28 de locuri de cazare amenajate in stil traditional, cu dotari moderne. Iar daca gustul mancarii v-a placut atat de mult incat nu va mai dati dusi de acolo, e bine sa stiti ca aveti posibilitatea sa cumparati pentru acasa serbeturi, zacusti, pastramuri, colaci si placinte preparate de mainile gospodinelor de la Hanu Ancutei.
Mai multe oferte de cazare poti gasi aici.