Turul manastirilor din Dobrogea

Andrei_Badau/Shutterstock.com

Dobrogea este situata intre Dunare si Marea Neagra si are in nord muntii Macinului inconjurati de trei podisuri, Delta Dunarii si numeroase obiective turistice, iar in est cei 24 de kilometri de litoral romanesc. O zona privilegiata si incarcata cu istorie, Dobrogea este una cele mai populare regiuni ale Romaniei in randul turistilor straini. Totusi, daca pe turistii straini ii atrage mai mult nordul litoralului, unde distractia este in toi din luna mai pana spre finalul lunii septembrie, pe romani ii aduce in Dobrogea si credinta pentru Dumnezeu. Regiunea de sud-est a Romaniei este cunoscuta pentru lacasurile de cult deosebite, locuri unde credinciosii vin sa se roage si sa creeze noi punti intre planurile palpabil si spiritual. Cele mai importante asezari bisericesti din regiunea Dobrogei sunt:

  • Manastirea Cocos
  • Manastirea Colilia
  • Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei
  • Manastirea Dervent
  • Manastirea Celic Dere

Manastirea Cocos

Manastirea Cocos se afla la 6 kilometri distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri de orasul Tulcea. Situata intr-un loc retras, departe de privirile curiosilor, manastirea Cocos este casa unui numar mic de calugari ce isi duc viata in post si rugaciune. Imprejurul asezarii bisericesti se gasesc paduri de tei ce-si impastie in aer parfumul inconfundabil, iar dealul de langa manastire tine loc de granita intre profan si sacru. Legenda spune ca pe acest deal, s-a auzit intr-o noapte cantecul unui cocos salbatic urmat de toaca si de aici si-a capatat manastirea numele.

Constructia masiva din piatra gazduieste moastele a patru martiri: Zotic, Atal, Camasie si Filip; care au fost gasite pe teritoriul comunei Niculitel in apropiere de manastirea Cocos. Moastele au fost aduse la manastire in anul 1973 si au ramas acolo pana in ziua de astazi. Praznuirea martirilor Zotic, Atal, Camasie si Filip se face in fiecare an la data de 4 iunie.

Manastirea Colilia

Manastirea de maici din Colilia se afla in centrul Dobrogei, departe de orice urma de civilizatie. Constructia, initial apartinand nemtilor veniti in Dobrogea, a fost abandonata la jumatatea secolului XX si a cazut prada intemperiilor vremii si a ajuns, la inceputul anilor 2000, o ruina. In anul 2006, doua maici au primit aprobarea sa construiasca o manastire ortodoxa pe ruinele manastirii intemeiate de etnicii germani, astfel luand nastere manastirea ce poate fi admirata astazi in localitatea Colilia.

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei nu este singurul lacas de cult din zona, fiind inconjurata de trei biserici ce poarta hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei este o constructie in stanca ce contine toate incaperile specifice unei asezari bisericesti.

Conform traditiei, aici s-ar fi adapostit Apostolul Andrei cand a venit sa raspandeasca cuvantul domnului Iisus Hristos, patul sculptat in piatra fiind vizibil si astazi. Locul in care se presupune ca apostolul se odihnea este loc de pelerinaj pentru credinciosii ce sufera de afectiuni grave, acestia strabatand sute de kilometri ca sa vina si sa se aseze pe “pat” in speranta obtinerii unei vindecari miraculoase.

In apropiere, poate fi vizitat si Izvorul Sfantului Apostol Andrei, despre care se spune ca ar fi luat nastere dintr-o lovitura de toiag a apostolului, in zona nefiind nicio alta sursa de apa.

Manastirea Dervent

Despre manastirea Dervent se spune ca ar fi un loc binecuvantat, facator de minuni. Celebru datorita crucilor de piatra “care au crescut din pamant”, lacasul de cult este inclus in circuitul manastirilor din Romania. Pragul asezarii bisericesti este adesea calcat de credinciosi aflati in cautarea obiectelor facatoare de minuni ce isi au casa in interiorul manastirii. Pe langa “crucile de leac” care sunt considerate facatoare de minuni, manastirea Dervent gazduieste o icoana cu Fecioara Maria care ar fi vindecat numeroase afectiuni ale persoanelor care s-au rugat la ea.

Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic Dere este una dintre cele mai vizitate asezari din Dobrogea de nord. Situata la 25 de kilometri de Tulcea si 12 kilometri de localitatea Cataloi, manastirea a primit numele Celic Dere de la un parau aflat in apropiere.

Localnicii povestesc ca bazele manastirii ar fi fost puse de cativa calugari romani intorsi dintr-o calatorie la muntele Athos, insa au fost distruse in urma unui incendiu puternic. Actuala constructie a luat nastere intre anii 1901 si 1916, sub indrumarea episcopului de la vremea respectiva. Biserica este o adevarata opera de arta atat la exterior cat si la interior, pictura fiind realizata de pictorul roman Gheorghe Eftimiu din Bucuresti.

Unde poti sa te cazezi in zona?

Intra aici!