O zi petrecuta in mijlocul naturii este intotdeauna o idee perfecta. Daca si cadrul natural ales este unul de poveste, atunci ideea are toate sansele sa se transforme intr-o experienta de neuitat. In Romania exista multe zone care sa te lase mut de uimire, iar Cheile Dambovicioarei este una dintre ele. In cele ce urmeaza, Travelminit iti va arata de ce merita sa faci o incursiune de o zi in natura, la Cheile Dambovicioarei.
Cheile Dambovicioarei sunt frumoase in orice anotimp. Fiecare moment al zilei isi lasa amprenta pe stancile golase semete si calcaroase, dandu-le un farmec aparte. Canionul sapat de paraul Dambovita au un aspect monumental, cu pereti verticali sau inclinati deasupra apei. In tot arealul nu vezi decat stanci, pereti de aproape 200 de metri, mici cascade si foarte multe pesteri – aproape 50 in total.
De ce merita sa ajungi in zona? Pentru ca soseaua care brazdeaza Cheile Dambovicioarei serpuieste paralel cu peretii de stanca, prin mijlocul acestor frumuseti, astfel ca peisajul oferit este fermecator. Vei descoperi zone pline de verdeata si zone de stancarie care-ti vor da senzatia ca drumul se ingusteaza in fata ta sau ca se inchide pur si simplu. Daca ti-ai propus sa faci o excursie de o zi la Cheile Dambovicioarei, iata la ce frumuseti te poti astepta:
Pestera Dambovicioara
Bazinul Dambovicioarei numara aproape 50 de pesteri, insa nu toate pot fi vizitate. Pestera Dambovicioara este cea mai cunoscuta si printre cele mai vechi, fiind descoperita pe la 1500. Amplasata intr-o zona superba, pestera este si foarte accesibila, mai ales de catre turistii care ajung in zona Rucar-Bran sau de catre amatorii de drumetii. Numai in interiorul cavernei (care are o inaltime de peste doi metri) exista trasee cu o lungime ce depaseste 250m si galerii usor ramificate. Pot fi vizitate toate galeriile in afara de una care este inchisa vizitatorilor. Formatiunile geologice formate intre peretii pesterii sunt atat de frumoase si deosebite incat multe dintre ele au denumite sugestiv “aripa de acvila”, “piele de tigru”, laba de urs” sau “cap de sarpe”.
Un complex de chei salbatice
Intregul areal din Defileul Dambovicioarei se intinde pe aproximativ 30km, insa zona propriu-zisa si cea mai pitoreasca a Cheilor Dambovicioarei masoara doar 2km. E drept insa ca intregul complex de chei cuprinde si o zona mai putin cunoscuta, usor salbatica, si mai putin spectaculoasa, formata din Cheia Stramta, Cheia Lunga si Cheile Brusturetului – o zona perfecta pentru amatorii de catarare, dar si pentru iubitorii drumetiilor cu rucsacul in spinare.
Peisajul incantator, poienitele cu flora deosebita – cu specii inscrise in patrimoniul Rezervatiei Piatra Craiului -, brazii si defileul calcaros te incarca cu energie si iti amintesc ca merita sa ajungi in aceasta zona macar o data in viata.
Drumetie la Cabana Brusturet
Micuta Cabana Brusturet este amplasata in mijlocul unei poienite, intr-un decor de poveste, preferat de “melcii muntilor” – turistii cu cortul in spinare. Daca timpul iti permite si vrei sa faci putina miscare, poti sa incerci un traseu spre Creasta Sudica a Pietrei Craiului, care dureaza cel mult patru ore. Traseul porneste de la cabana si urca la Stana din Grind, apoi la Poiana din Grind – un loc de popas pitoresc, care te va rasplati cu privelistea superba a celui mai inalt varf din Masivul Piatra Craiului, Varful La Om (2232m altitudine). Te poti intoarce spre cabana Brusturet pe acelasi traseu sau prin defileul stancos Valea Seaca a Pietrelor.
Cum ajungi la Cheile Dambovicioarei
Zona apartine Parcului National Piatra Craiului, din judetul Arges, situata mai exact pe culoarul Rucar-Bran.
• Din Bucuresti, ai doua variante de traseu, iar distanta este de aprroximativ 210km:
– una pe DN1, pe directia Bucuresti – Predeal. La intrarea in Predeal, dupa pod, faceti stanga pe DN73A spre Paraul Rece – Rasnov. Intrati apoi pe culoarul Bran-Rucar si mergeti pana ajungeti in localitatea Dambovicioara.
– a doua varianta este pe directia Bucuresti – Targoviste – Voinesti – Rucar – Dambovicioara.
• Din Brasov, vei avea de parcurs doar 60km pe DN73 Brasov-Pitesti, prin localitatile Bran, Moeciu, Fundata, iar de la Podul Dambovitei faceti dreapta catre Dambovicioara.
• Dinspre Campulung Muscel, distanta este tot de vreo 60km: dupa intersectia catre localitatea Leresti si Cabana Voina mergeti spre Rucar (pe langa Namaiesti si Mausoleul Mateias). Intrati apoi pe culoarul Rucar-Bran si urmati traseul de mai sus.
Cazare gasesti aici!
*Sursa foto: www.montaniarzi.ro