O idee de circuit de 3 zile in Moldova

Bojdeuca lui Creanga din Iasi, MoldovaCe-ai zice de o minivacanta de trei zile petrecuta intr-o regiune cu rezonanta, cum ar fi Moldova? Plecarea va fi din municipiul Cluj-Napoca, iar destinatia cea mai indepartata a circuitului nostru – Iasi. Un oras superb, cu foarte multe bijuterii arhitectonice si un aer fermecator. Sa le luam pe rand.

Atractii turistice in Moldova:

Ziua 1
Cluj-Napoca – Bacau (352 km)

Traseul pe care trebuie sa-l urmezi este Cluj-Napoca – Reghin – Toplita – Gheorgheni – Piatra Neamt – Bacau si dureaza aproape sase ore.

Pe parcursul acestui traseu poti sa te opresti la Piatra Neamt. In centrul orasului este Ansamblul Domnesc, un ansamblu arhitectural construit de Stefan cel Mare in perioada 1497 – 1498. Aici poti sa vizitezi Curtea Domneasca, Biserica Sfantul Ioan si Turnul – clopotnita (ridicat in 1499, are o inaltime de aproape 20 de metri). La Curtea Domneasca vei descoperi o parte din pivnitele domnesti si portiuni din zidul de incinta.

Pana sa ajungi la Bacau, opreste-te in satul Lilieci din comuna Hemeius, ca sa vizitezi Castelul Rosu. Amplasat intr-un loc minunat, de poveste – Parcul Dendrologic al statiunii de cercetare silvica Hemeius -, Castelul Rosu a fost denumit astfel datorita placarii fatadei exterioare cu caramida rosie. Ansamblul arhitectural a fost construit in perioada 1864 – 1866 pe terenul lui Costache Pascanu, un fost vistiernic al Moldovei. In functie de cat timp aveti, va puteti plimba in voie prin parc si puteti admira plantele exotice; peisagistul german Cristian Adolf a plantat nu mai putin de 1880 de specii originare din Asia, Europa si America de Nord.

Aici poti gasi oferte de cazare in Bacau.

Ziua 2
Bacau – Iasi (150 km)

Din Bacau inspre Iasi ai putea sa ajungi prin Roman (este cel mai scurt traseu, de 128 kilometri, ceea ce inseamna aproape 2 ore). Noi iti propunem insa sa treci prin Vaslui, pe traseul Bacau – Dragomiresti – Vaslui – Iasi (150 km). Pentru ca altfel vei rata Casa Mavrocordat, una dintre cele mai valoroase cladiri ale orasului si un monument istoric national (declarat in 2004). Este o cladire ridicata in 1890 de voievodul Constantin Mavrocordat (unul din fiii domnitorului cu acelasi nume) in stil neoclasic. Astazi, in cladirea respectiva functioneaza Palatul Copiilor din Vaslui.

Ajuns in Iasi, poti sa te cazezi la unul din hotelurile care au tarife de sub 200 de lei/noapte, sa mananci si apoi sa hoinaresti prin oras. Palatul Braunstein, una din cladirile emblematice ale Iasiului (construita la 1900 de Adolf Braunstein) este amplasat chiar in centrul orasului, asa ca nu iti va fi greu sa il gasesti. Nu poti sa treci prin Iasi si sa nu calci pragul Bojdeucii lui Creanga din cartierul Ticau, casa in care si-a petrecut ultimii ani din viata, Bojdeuca a devenit casa memoriala la multa vreme dupa moartea marelui povestitor, in 1918.

Plimba-te apoi prin Gradina Botanica din Iasi, ca sa poti spune ca ai incheiat o zi perfecta. Este una dintre cele mai mari gradini botanice din lume – se intinde pe aproape 100 de hectare si cuprinde trei sectoare care adapostesc plante mediteraneene, decorative si tropicale. Si multi, foarte multi trandafiri nobili, care ofera o imagine de neuitat.

Ziua 3
Iasi – Cluj (via Piatra Neamt – 394 km)

Traseul pe care poti sa il urmezi este Iasi – Targu Neamt – Borsec – Reghin – Cluj-Napoca si dureaza aproape 6 ore si jumatate.

Asta daca nu te mai opresti pe drum, ca sa vizitezi – de exemplu – Biserica de lemn din Reghin, care a fost construita in anul 1725 si poarta hramul “Sfantul Nicolae”. Biserica a fost renovata de cateva ori din anul 1760 pana in 1982 si declarata monument istoric. Exista o legenda locala care spune ca biserica ar fi fost adusa de negustorii macedoneni in momentul in care acestia au vazut ca preotii romani nu aveau unde sa tina slujba de Paste. Cert este ca initial, biserica nu a avut clopotnita; aceasta a fost adaugata in 1791 de Petru Maior. Biserica pastreaza si astazi clopotele originale, care s-au pastrat perfect si pe care poate fi vazut si astazi inscriptionat numele marelui carturar roman.

Incarcat de istorie si energie, poti sa continui drumul de intoarcere spre Cluj-Napoca si sa treci in revista toate frumusetile pe care le-ai vizitat intr-o mini-vacanta de trei zile. Ce zici, te incumeti la acest traseu?