Descopera Cetatea Devei, una dintre cele mai importante fortarete din tara

Cetatea Devei, foto Hurghea Constantin

Hurghea Constantin / Shutterstock.com

Cetatea Devei a fost dintotdeauna cea mai importanta fortareata medievala din Transilvania. Timp de cateva secole, a stat neclintita in fata multor invadatori, pana cand o explozie a magaziei in care era depozitat praful de pusca a zdruncinat-o din temelii si a pus la pamant toata latura de est. Dupa multi ani in care a stat ascunsa intr-un con de umbra, Cetatea Devei a fost renovata, iar anul acesta – in primavara – a fost redata circuitului turistic.

Iata cateva repere istorice semnificative pentru acest simbol al Transilvaniei, dar si cateva informatii despre unde poti sa te cazezi in apropierea Cetatii Deva, una dintre cele mai importante fortarete din tara.

Pe urmele istoriei

Dealurile au fost, inca din antichitate, cele mai bune locatii pentru constructia si dezvoltarea oraselor-cetate; nu doar ca relieful era preferat ca masura de aparare impotriva intemperiilor, dar inaltimile au reprezentat intotdeauna un avantaj in fata cotropitorilor. Dealul Cetatii din judetul Hunedoara, care fusese locuit inca din neolitic (lucru demonstrat de istorici), avea sa intre pentru totdeauna in istoria Romaniei in secolul XIII, atunci cand regele ungur Bela al IV-lea a decis sa ridice in varful sau o cetate. Intrata in posesia voievozilor transilvani la inceputul secolului XIV, cetatea a fost intarita atat de bine incat pasei Kasim i-a fost imposibil sa o cucereasca la 1580. Si nici in secolul XVII nu a cedat invadatorilor turci care reusisera sa cucereasca Oradea. In timp, fortareata a fost foarte bine consolidata: Gabriel Bethlen a ordonat construirea unui turn bastionar pe latura de sud-est a cetatii. Pana cand a fost ocupata de otomani (la 1657), se spunea ca este fortareata necucerita a Transilvaniei. La 1704, in timpul revolutiei lui Rakoczi, Cetatea Deva ajunsese din nou in mana cotropitorilor.

La inceputul secolului XVIII au inceput primele lucrari de consolidare, chiar daca nu i se mai acorda aceeasi importanta militara de altadata.

Unul dintre cele mai importante evenimente istorice pe care avea sa le traiasca cetatea fost cel din timpul rascoalei iobagilor transilvani, la 1784. Era anul in care Horea, Closca si Crisan, motii reprezentativi ai rascoalei, fusesera executati in incinta Cetatii Devei.
Istoria avea sa demonstreze ca cetatea isi traia ultimii ani ca fortareata militara.

Pogany Franciska, proprietarul de mai tarziu al cetatii, a “sters” toate urmele, aducand-o rapid in stadiul de ruina. In 1817, Cetatea Deva a intrat intr-un amplu program de restaurare, din ordinul Imparatului Francisc I, care fusese vrajit de frumusetea sa. Doisprezece ani au durat lucrarile, dar la sfarsit fortareata isi recapatase aura de odinioara. Doua decenii mai tarziu, in timpul revolutiei maghiare, cetatea a intrat in mainile austriecilor condusi de comandantul Kudlich si apoi in cele ale revolutionarilor condusi de Avram Iancu.

“Sfarsitul” avea sa i se traga insa de la o simpla explozie: cea a magaziei in care era depozitat praful de pusca, care a explodat intr-o fatidica zi de 13 (august) a anului 1849.

Peste un secol si jumatate, Cetatea Devei (ajunsa o ruina) a fost calcata doar de locuitorii zonei si de turistii curiosi sa vada ce se ascunde dincolo de zidurile ei. Desi era cea mai importanta atractie turistica a orasului Deva, nepasarea autoritatilor a urmarit-o multa vreme. Norocul i-a suras abia in urma cu trei ani, cand la cetate au inceput din nou lucrarile de restaurare.

Anul acesta, Cetatea Deva si-a deschis din nou portile vizitatorilor, cu aceeasi stralucirea de altadata. Traseele i-au fost refacute, la fel si interioarele si zidurile de aparare. Si mai frumos este ca incinta cetatii va fi “locuita” in viitor nu de razboinici, ci de turisti care vor asista la spectacole si scenete gandite sa redea o parte din atmosfera medievala de odinioara.

Poti vizita Cetatea Devei in fiecare zi, pe jos sau cu telecabina. Cei care prefera drumetiile, pot urca pe Dealul Cetatii pe potecile care pornesc din parcul orasului Deva (Parcul Cetatii). Exista insa si telecabina care urca pana sus la cetate. Vara, telecabina functioneaza intre orele 09:00-21:00, iar iarna intre 08:00-20:00. Pretul unui bilet (dus-intors) este 10 lei/adult si 5 lei/copii, elevi, studenti, pensionari.

Cauti cazare in Romania? Iata cateva locuri unde te poti caza in Deva:

Vila Daddy***

Situata intr-o zona linistita, un cartier rezidential aflat aproape de centrul orasului Deva, Vila Daddy ofera oaspetilor 11 camere confortabile si moderne amenajate intr-o locatie construita pe doua nivele. Vila dispune de curte interioara cu terasa si gratar, iar camerele sunt dotate cu baie proprie cu dus, frigider si aer conditionat, TV cu programe prin cablu si internet wireless gratuit. Este perfecta pentru cei care doresc sa viziteze Cetatea Devei, aflata la mai putin de 3km de locatie, dar si pentru cei care vor sa se distreze la Aqualand, aflat la numai 1,5km distanta.
Tarif*: 160 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Hotel Wien****

Amplasat in orasul Deva si strajuit de Cetatea Devei, hotelul Wien ofera oaspetilor spatii de cazare moderne care pastreaza inca ceva din farmecul secolului trecut. Un vals vienez si un cuvant cald de bun venit va vor chema si rechema sa ii treceti pragul. Cu toate acestea, hotelul nu este lipsit de dotarile moderne, care pot satisface oricand exigentele calatorilor. Cele 24 de camere sunt dotate cu aer conditionat, minibar, internet wireless gratuit, TV LCD cu programe prin cablu si baie proprie cu dus, halat de baie si uscator de par. In plus, hotelul dispune si de o sala de conferinte complet utilata.
Tarif*: 250 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Nota: *tarifele sunt valabile pentru weekendul 30-31 iulie 2016.