Vara este pe sfarsite, si parca pofta de plimbare pe carari umblate sau mai putin umblate se inteteste si mai tare. Vrand sa profitam de zilele frumoase si mai putin dogoritoare, gandim itinerarii pe care sa le parcurgem intr-un weekend sau doar intr-o excursie de o zi.
Aflat la granita dintre Oltenia si Banat, judetul Gorj poate concura cu succes alaturi de judetele din Transilvania sau Bucovina in ceea ce priveste frumusetile naturale si itinerariile de weekend. Are atat de multe de oferit, incat daca vrei sa alegi cele mai frumoase atractii turistice pe care sa le poti vizita intr-un weekend, poti sa ai surpriza sa nu stii la ce sa te opresti. Selectia Travelminit iti va arata, prin urmare, ce poti vedea intr-un weekend in judetul Gorj si unde te poti caza in regiune.
Prima zi de weekend in judetul Gorj o poti dedica plimbarilor in natura, pe cea mai inalta sosea din Romania, Transalpina, care atinge 2145m altitudine in punctul cel mai inalt, Pasul Urdele – e drept insa ca acesta este pe teritoriul judetului vecin, Valcea.
Poti gasi locuri de cazare la Ranca, statiunea montana cunoscuta in special pentru partiile de schi. Pe timpul verii poti face drumetii pana la Lacul glaciar Galcescu (traseul fiind destinat celor obisnuiti cu cararile montane) sau la Obarsia Lotrului (pentru incepatori). De asemenea, te poti bucura de privelistea de pe Valea raului Galbenul, care traverseaza o padure de brazi, sau de traseul pana la Varful Papusa.
In a doua zi de weekend ai putea sa te bucuri de atractiile turistice naturale si arhitecturale ale judetului.
Este de la sine inteles ca intr-o excursie prin judetul Targu Jiu nu trebuie sa ratezi orasul resedinta de judet, pentru a vedea cele mai importante sculpturi ale lui Constantin Brancusi: Poarta Sarutului, Coloana Infinitului si Masa Tacerii. Ansamblul a fost sculptat ca omagiu adus soldatilor morti in Primul Razboi Mondial; de altfel, numele initial al Coloanei Infinitului era “Coloana Sacrificiului Infinit”, iar numarul modulelor (16) reprezinta anul intrarii Romaniei in razboi (1916). In viziunea lui Brancusi, Masa Tacerii reprezinta masa la care s-au sfatuit flacaii satului inainte de a pleca spre front. Mergand apoi pe Aleea Scaunelor, ajungi la Poarta Sarutului – care reprezinta trecerea spre viata de apoi.
Coloana Infinitului, sculptura monumentala a lui Brancusi, cunoscuta in lumea intreaga, poate fi admirata in parcul cu acelasi nume din oras, iar celelalte sculpturi pot fi gasite in Parcul Central din Targu Jiu.
La numai 36km de Targu Jiu, in drum spre Pestera Polovragi – una dintre frumoasele atractii din regiune -, poti vedea Manastirea Tismana, una dintre cele mai vechi lacasuri de cult ortodoxe din Romania. Ridicata la 1378, manastirea a fost mai mult decat un spatiu destinat regasirii de sine, caci acolo a luat fiinta prima scoala de caligrafi si copisti de carti religioase din tara. Tismana a fost apoi locul de intalnire a domnitorului Mircea cel Batran cu regele Sigismund de Luxemburg, in incercarea lor de a forma o alianta impotriva turcilor si refugiul, pentru o vreme, al lui Vlad Tepes si Neagoe Basarab. Mistuita de incendiul din 1542, Manastirea Tismana a fost reconstruita.
Mergand mai departe prin judetul Gorj, vei ajunge la Pestera Polovragi din Masivul Parang, aflata la o altitudine de 670m, pe malul stang al Oltetului. Numele pesterii ar putea proveni, spun localnicii, de la numele plantei folosite inca de pe vremea dacilor pentru tamaduirea diferitelor boli: polovraga. Pestera Polovragi are o galerie ce depaseste 10km, insa doar primii 800 de metri pot fi vizitati de catre turisti (restul reprezinta rezervatie speologica si este destinata doar cercetatorilor). Interesant este ca in adancurile galeriei traiesc aproape 300 de lilieci potcoava.
Pestera Muierii, aflata pe teritoriul comunei gorjene Baia de Fier, aminteste – dupa cum povestesc localnicii – de vremurile de odinioara, in care femeile si copiii se adaposteau in intunericul acestei pesteri, cata vreme tatii si barbatii erau plecati la lupte. Aici au fost descoperite schelete de oseminte feminine vechi de peste 30.000 de ani.
Pestera are 7km lungime, din care doar 573 de metri sunt inclusi in circuitul turistic. In timpul vizitei vei vedea cateva formatiuni spectaculoase, printre care Amvonul, Candelabrul Mare, Domul Mic, Sala Altarului si Stanca “Insangerata” de oxidul de fier care se scurge pe peretii stancosi. Galeriile adapostesc si aici colonii de lilieci.
Daca toate aceste atractii ti se par arhicunoscute, poti vizita culele boieresti din judetul Gorj. In Curtisoara este Cula Cornoiu, una dintre cele mai bine conservate cule din regiune, ridicata la mijlocul secolului XVIII. Este un monument de arhitectura deosebita, cu o priveliste minunata.
Cula Cartianu, aflata in satul Cartiu (la 12 km de Targu Jiu), este o alta frumusete arhitecturala construita la 1760 de boierul Enache Cartianu care impresioneaza prin structura pridvoarelor de lemn. In incinta este amenajata o expozitie a portului popular gorjean, unde poti vedea covore oltenesti, stergare, tesaturi, costume populare si un costum de mireasa – se pare ca este chiar costumul de mireasa al bunicii proprietarei.