Despre Maramures se spune ca ar fi un taram binecuvantat, altfel n-ar fi avut cum sa se stranga atata frumusete la un singur loc. Dealurile inverzite, “impodobite” ici colo cu cate-o casa, mirosul ierbii proaspat cosite imbinat cu mireasma inconfundabila a florilor de camp si cerul albastru ce sta peste toate formeaza o bucatica de Rai accesibila tuturor muritorilor.
Cu asa frumuseti naturale, e mai mare dragul sa te plimbi la tine in tara, sa descoperi locuri noi si sa experimentezi lucruri inedite. Fie ca alegi sa-l descoperi la pas, cu masina, cu trenul, cu caruta sau bicicleta, Maramuresul te incanta la fiecare coltisor.
Datorita unui program implementat de Ministerul Turismului, au fost marcate trasee cu niveluri diferite de dificultate pentru cei care vor sa descopere Maramuresul pe doua roti. Nici prea rapid, nici prea incet, bicicleta te poarta pe cararile inguste de munte, din sat in sat si iti permite sa te odihnesti ori de cate ori simti nevoia. Popasurile sunt un prilej bun de a descoperi traditiile, macarea romaneasca specifica zonei si oamenii faini ai Maramuresului.
Astazi iti propunem un traseu splendid, intr-una dintre cele mai cunoscute si mai frumoase zone ale Maramuredului – Valea Vaserului. Situata in nord estul tarii, zona despre care vrem sa va vorbim astazi, este o adevarata bijuterie naturala. Flora si fauna acestui loc atrag zeci de turisti zilnic; turisti care sunt dornici sa descopere natura pura, nealterata si traditiile maramuresenilor.
Pe langa frumusetea incontestabila a naturii, o alta atractie turistica o constituie mocanita. Trenul cu aburi te va purta prin cele mai ascunse locuri ale padurilor si iti va dezvalui cele mai mari frumoase peisaje din tara noastra.
Traseul Valea Vaserului pe bicicleta
- Traseu: cu mocanita – Viseul de Sus – Novat; cu bicicleta – Novat – Valea Vaserului – Valea Scradei
- Distanta: 15-20 kilometri
- Durata: 3-5 ore
- Grad de dificultate: redus
Pentru ca ar fi pacat sa ajungi in Valea Vaserului si sa nu te plimbi cu mocanita, iti propunem un mix: la dus sa mergi cu mocanita pana in la Novat, iar de acolo sa te intorci pe doua roti. Drumul este clasat ca fiind unul cu dificultate redusa, asa ca n-ar trebui sa puna probleme nici unui incepator.
Porneste in aventura ta dis-de-dimineata pentru a evita soarele dogoritor ce straluceste pe cer cat e ziua de lunga in lunile de vara. Inainte sa te imbarci in mocanita, ia-ti cateva momente sa admiri gara de la Viseu de Sus. Dupa imbarcare, lasa-te furat de peisaj, minuneaza-te de tot ce e in jur si lasa-ti grijile deoparte. Relaxeaza, incearca sa nu te gandesti la absolut nimic, ci doar sa te bucuri de moment. Calatoria cu mocanita va fi una dintre cele mai intense, surprinzatoare si incredibile experiente pe care le-ai trait.
Dupa ce trenul ajunge in statia Novat, ia-ti bicicleta si pregateste-te de adevarata aventura. In timpul traseului cu bicicleta vei putea sa mergi paralel cu mocanita, de-o parte sau de alta a drumului, vei trece pe langa rau, peste rau, prin rau si vei admira peisaje desprinse din cartile cu povesti. Trage aer in piept si umpleti plamanii de aerul tare si curat de munte. Opreste-te ori de cate ori simti nevoia si nu ezita sa te abati din drum, daca vrei sa descoperi si alte obiective turistice. Daca decizi sa parasesti traseul mentionat, te sfatuim sa consulti harta inainte.
Obiective turistice din zona:
- Mocanita
- Parcul National Muntii Maramuresului
- Gara din Viseu de Sus
- Izvoarele minerale de-a lungul Vaii Scradei