*Sursa foto: Felix Lipov / Shutterstock.com
Marea Sinagoga de pe strada Dohany este unul dintre cele mai cautate obiective turistice din inima orasului Budapesta. Fiind una dintre cele mai mari constructii de acest tip din lume, Marea Sinagoga din Budapesta reprezinta atat un loc de pelerinaj pentru evreii de pretutindeni, dar si o bijuterie arhitecturala, bogata in evenimente istorice.
Marea Sinagoga – scurt istoric
Marea Sinagoga a fost construita intre anii 1854 si 1859 de catre comunitatea evreiasca din Pesta si s-a remarcat datorita marimii, stilului arhitectural si complexitatea lucrarii. Planurile lacasului de cult au fost realizate de arhitectul austriac Ludwig Forster, recunoscut pentru calitatea si frumusetea lucrarilor sale inca dinainte de proiectarea sinagogii. Sinagoga are o capacitate uriasa, in interiorul ei fiind aproape 3000 de locuri, dintre care jumatate sunt destinate barbatilor, iar cealalta jumatate femeilor. Marea Sinagoga se situeaza pe primul loc in clasamentul celor mai mari sinagogi din Europa, iar la nivel mondial se afla imediat dupa Beit Midrash of Ger din Ierusalim si Templul Emanuel din New York.
Cladirea construita pentru a servi drept loc de reculegere pentru evreii aflati in zona orasului Budapesta a fost victima mai multor bombardamente, de la inceputul secolului XX pana dupa terminarea celui De-al Doilea Razboi Mondial. Ca in orice alt stat european afectat de cel De-al Doilea Razboi Mondial, evreii au fost persecutati de simpatizantii regimului nazist, numarul evreilor din Budapesta reducandu-se considerabil in cea de-a doua jumatate a secolului XX.
In anul 1991 incepe prima reconditionare a cladirii, sustinuta din bani publici si donatii din partea comunitatii evreiesti, insa lucrarile s-au terminat abia peste sapte ani mai tarziu, in anul 1998.
De ce este atat de faimoasa Marea Sinagoga din Budapesta?
Pe langa dimensiunile impresionante, Marea Sinagoga prezinta elemente arhitecturale deosebite care o fac sa atraga foarte mult atentia turistilor. Cladirea care masoara 75 de metri inaltime si 27 de metri latime imbina cu succes influente ale stilului gotic cu cele ale stilului bizantin. De asemenea, pe alocuri pot fi observate cateva elemente ce apartin stilului romantic. Alaturarea unor piese ce vin din stiluri diferite poate duce la crearea unui fiasco sau a unei adevarate opere de arta. In cazul sinagogii din Budapesta, rezultatul a fost unul extrem de armonios, ce primeste pana si in ziua de astazi laude din partea artistilor din domeniu.
Complexul sinagogic de pe strada Dohany
Alaturi de Marea Sinagoga din Budapesta se afla mai multe cladiri complementare din cultura evreiasca. Printre locurile pe care le poti vizita pe strada Dohany se numara Muzeul Evreilor, Templul Eroilor, Cimitirul Evreiesc si Memorialul Raoul Wallenberg.
Muzeul Evreiesc a fost construit in anul 1930 ca o componenta a Marii Sinagogi, iar in 1931 a fost atasat cladirii principale. Aici pot fi gasite numeroase obiecte cu valoare istorica din vremea Holocaustului, dar si exponate ce au stransa legatura cu sarbatorile specifice acestui cult.
Templul Eroilor este folosit in special in timpul saptamanii si in perioada anotimpului rece pentru diverse evenimente cu specific religios. Chiar daca nu este un lucru obisnuit ca un cimitir sa fie construit langa o sinagoga, cel de pe strada Dohany este unul dintre cele mai cunoscute din Europa.
Memorialul Raoul Wallenberg a fost construit in amintirea evreilor de origine maghiara care au murit din cauza nazistilor. Numarul celor care au pierit in perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul maghiar este aproximat la 400.000 de victime.