Transalpina, drumul peste creasta muntilor asa cum mai este cunoscut, este soseaua care leaga Oltenia de Transilvania, fiind cel mai inalt drum cu acces rutier din Romania si atinge 2.145 de metri in punctul Pasul Urdea.
Transalpina stabileste numeroase recorduri, fiind inclusiv cel mai inalt drum rutier din intreaga intindere a muntilor Carpati, mai departe de granitele Romaniei si serpuieste prin muntii Parang, de la Novaci la Sebes, pe o distanta de 148 de kilometri.
Cum se ajunge pe Transalpina
Din Bucuresti pana la Drumul Regelui, o alta denumire a Transalpinei preluata de la regele Carol al II-lea sub domnia caruia acesta a fost construit, distanta este de aproximativ 270 de kilometri si poate fi acoperita in 4 pana la 5 ore cu masina.
Din Bucuresti, cel mai scurt drum catre punctul de interes turistic de pe Transalpina, statiunea Ranca, trece prin Pitesti, Ramnicu Valcea, Horezu, Novaci si ajunge in Ranca, 274 km mai departe.
Cu masina pe Transalpina
Transalpina in sine este obiectivul turistic numarul unu intr-o calatorie care pare sa duca spre nori, intr-un loc in care timpul se opreste iar agitatia orasului este usor de uitat in incremenirea pe care maretia peisajului o inspira in inima calatorului. Este un loc in care perceptia se ingusteaza pe detalii, pe bucati de peisaj, colturi de rai intrezarite de pe culmi, serpentine stranse in care fiecare curba pare sa descopere inca o comoara nebanuita.
De la Sebes la Novaci, cu trecere prin Sugag, Obarsia Lotrului si Ranca, Transalpina se poate parcurge in 3 ore, insa cei mai multi turisti petrec cel putin dublu oprindu-se adesea pentru a admira locurile sau pentru unul din obiectivele turistice de pe traseu.
Cazare la Ranca
Datorita distantei relativ lungi, cele mai multe variante de traseu pe Transalpina recomanda ca acestea sa fie impartite pe doua zile, cu oprire in pitoreasca statiune Ranca.
In ciuda faptului ca Transalpina este sora mai mare dar in mod ciudat mult mai putin cunoscuta a Transfagarasanului, Ranca, statiunea turistica aflata in plin traseu pe Transalpina este aproape intotdeauna ocupata in proportie de 100 %. Din acest motiv se recomanda ca pentru obtinerea unui loc de cazare sa se faca rezervari cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de calatorie.
In Ranca se afla o cabana, o serie de pensiuni de 3 stele dar si o unitate de cazare de 4 stele aflata la doar 100 de metri de partia de schi din statiune.
Desi Ranca se afla la 1.600 metri altitudine, la poalele varfului Papusa din muntii Parang cele mai multe pensiuni ofera acces gratuit la WiFi si toate facilitatile de cazare din zonele turistice mult mai dezvoltate.
Tot in statiune se poate manca la unele dintre numeroasele restaurante din zona, iar in anotimpul rece se poate practica schiul pe una dintre cele 5 partii amenajate.
Transalpina la pas
Pe cei dispusi sa lase masina parcata si sa porneasca la pas mai departe de limitele Transalpinei, in superba lume ce se poate doar intrezari din spatele volanului sau de pe scaunul pasagerului, Transalpina este gata sa ii intampine cu o cu totul alta fata.
Barajul si Manastirea Oasa
Mai sus de Sugag se gaseste Barajul Oasa, lac de acumulare artificial realizat pe raul Sebes situat la o altitudine de 1.255 de metri.
Barajul Oasa acopera o suprafata impresionanta de 440 de hectare, fiind unul dintre cele mai mare lacuri de acumulare din tara, inaugurat in anul 1979. La orizont, mai departe de lacul Oasa se vede pe vreme buna Varful Patru.
La Oasa se poate pescui, pestele ce predomina in lac fiind pastravul, cleanul si boisteanul.
La o diferenta de 200 de metri altitudine fata de baraj, calatorii pregatiti pentru o scurta drumetie pot ajunge la una dintre cele mai linistite, retrase si pitoresti manastiri din aceasta zona a tarii.
Manastirea Oasa se afla la o distanta de 40 de kilometri de cea mai apropiata comuna, devenind astfel o oaza de liniste atat pentru calugarii ce slujesc aici cat si pentru turistii care fac drumul pentru a o vizita.
Complexul manastiresc de la Oasa se afla asezat pe un platou in Valea Frumoasei, inconjurat de paduri de conifere si avand o superba priveliste a lacului de acumulare si a varfurilor din apropiere. Pe timp de iarna accesul este foarte dificil.
Obarsia Lotrului
O statiune mult mai putin populata decat Ranca, un loc unde putin pare sa se fi schimbat de pe vremea cand regele Carol strabatea drumul catre ceruri, Obarsia Lotrului este genul de loc care revizitat peste zeci de ani aduce o dulce nostalgie si certitudinea ca unele locuri raman mereu asa cum sunt, pazite de trecerea timpului.
La Obarsia Lotrului nu se gasesc la fel de multe facilitati turistice ca in alte statiuni montane iar iubitorii locului apreciaza tocmai acest aspect. In schimb aici, pe calatorul gata sa se aventureze in inima pitorestii naturi din Muntii Parang il asteapta drumetii de o frumusete rara, aer curat si multa liniste.
Lacul glaciar Galcescu
Tot de pe Transalpina, cu punct de start din Novaci se poate vizita si lacul glaciar Galcescu, declarat monument al naturii si inconjurat de o rezervatie naturala peisagistica, geologica si floristica.
Lacul glaciar este atat de limpede incat pastravii cu care acesta este populat se pot observa cu ochiul liber, iar datorita faptului ca se afla la capatul unei drumetii destul de lungi ce trece peste varful Papusa, zona este foarte putin aglomerata.
Traseul catre lac este marcat cu banda rosie si este unul destul de lung, durand cel putin jumatate de zi. Din acest motiv, se recomanda turistilor care se aventureaza catre lac sa poarte echipamentul corespunzator, inclusiv echipament de camping pentru varianta in care din pricina unor situatii neprevazute nu se pot intoarce la masina sau la punctul de cazare de pe Transalpina inainte de lasarea noptii.
Alternativ se poate alege traseul Obarstia Lotrului, Lacul Galcescu, Varful Parangu Mare, cu cazare la Cabana Rusu peste noapte. Un astfel de traseu trebuie inceput dimineata cat mai devreme pentru ca poate dura si 12 ore.