Gulasul unguresc, cunoscut pe meleagurile noastre si sub numele de guias, este un preparat delicios pe baza de carne de vita, porc, miel, oaie sau cal. Renumitul fel de mancare a facut inconjurul lumii si a ajuns sa fie una dintre cele mai apreciate preparate cu specific unguresc de pe intreg teritoriu european. Datorita numarului mare de etnici maghiari ce se afla pe teritoriul tarii noastre, romanii pot gusta un gulas autentic chiar si in Romania in anumite locuri in care batranii au pastrat reteta nealterata si inca o fac ca “la mama acasa”.
Gulasul, desi este un preparat traditional unguresc, este extins in majoritatea tarilor vecine si nu numai, precum Austria, Cehia, Romania si Polonia. Sub diferite nume, acest preparat exceptional a reusit sa cucereasca intreaga suflare europeana care abia asteapta sa calce pragul unui restaurant traditional pentru a gusta faimosul preparat.
Pentru orice gurmand inrait, gulasul unguresc este ca un vis devenit realitate: aromat, puternic condimentat, satios, dar in acelasi timp destul de usor de digerat, gulasul pare preparatul ideal pentru orice tip de masa. Daca si tu esti in cautarea gulasului perfect, echipa HotelGuru a facut cateva cautari si a gasit locatiile in care il poti gasi pe cel mai bun:
1. Covasna
Tinutul Secuiesc este unul dintre acele locuri in care cultura maghiara a fuzionat perfect cu cea romaneasca si au dat nastere unei combinatii nemaipomenite de traditii, obiceiuri si preparate delicioase. Pe meleagurile secuiesti din inima Romaniei se pregateste cel mai gustos gulas, dupa aceeasi reteta dupa care o faceau ciobanii acum sute de ani pe campiile Ungariei.
Desi este adesea ocolit de turistii romani, judetul Covasna este unul dintre cele mai speciale locuri de la noi din tara. Cu numeroase conace superbe de vizitat si o tona de traditii de aratat, romanii si etnicii maghiari din Tinutul Secuiesc isi asteapta in fiecare zi turistii. Abate-te din drum si da o fuga pana in Covasna. Nu numai pentru gulas, ci si pentru oamenii frumosi de aici.
Citeste si: 6 conace din judetul Covasna
2. Cluj
Judetul Cluj gazduieste la fel ca si vecinul sau din sud, judetul Mures, un numar important de etnici maghiari. Adaptati la viata ardelenilor de aici, etnicii maghiari si-au pastrat totusi si traditiile si obieceiurile proprii. Aici, vei gasi gulas autentic in ceaunele gospodinelor, dar si pe mesele restaurantelor cu pretentii. Asadar, la urmatoarea vizita in Cluj, asigura-te ca nu ratezi faimosul preparat.
Citeste si: Cluj – ce sa vizitezi in 2 zile
3. Sibiu
Orasul Sibiu este unul dintre cele mai calde, primitoare si linistite locuri de pe meleagurile romanesti. Aici, totul pare altfel: oamenii, locurile, timpul. Nimic nu e ca acasa! Oamenii sunt mai relaxati, locurile par mai frumoase si mai pitoresti ca oriunde altundeva, iar timpul … ei bine, timpul pare ca se scurge cu o viteza ametitor de lenta, la fel ca graiul ardelenesc de pe buzele localnicilor.
Tot aici, pe langa linistea si relaxarea specifica orasului, vei gasi o combinatie interesanta de culturi intre etnicii maghiari si germani si romanii din Ardeal. Acest mix reusit intre cele trei culturi nu putea decat sa aduca lucruri bune orasului! Printre cele mai importante se numara, desigur, preparatele unguresti care “au invadat” restaurantele sibiene si mesele gospodinelor din zona.
Citeste si: Sibiu – ce putem face un weekend in acest oras?
Esti deja pe picior de plecare? Nu uita sa iti rezervi un loc de cazare in caz ca vrei sa ramai peste noapte! Echipa Travelminit iti recomanda sa consulti lista completa a unitatilor de cazare pe www.travelminit.ro