Misterele Castelului Corvinilor

Sursa foto: Aleksandar Todorovic

Cu o istorie bogata ce dateaza de mai bine de sase sute de ani, Castelul Corvinilor, denumit si Castelul Huniazilor, este una dintre principalele atractii turistice ale tarii noastre, fiind prezent de nenumarate ori in topurile celor mai frumoase castele din Europa.

Este vizitat de zeci de mii de oameni in fiecare an, acest numar fiind tot mai mare de cand castelul a fost modernizat cu fonduri europene.  Turistii sunt incantati si impresionati de maretele-i incaperi in care odinioara voievodul Ioan de Hunedoara si Matia Corvin, fiul sau, rege al Ungariei, au trait dupa ce au transformat ce era candva o simpla cetate intr-un castel grandios.

De asemenea, vizitatorii vin la castel atrasi fiind de legendele fascinante ce circula in jurul sau, multe dintre acestea punand semne de intrebare ale caror raspunsuri nu reusim sa le gasim nici in ziua de azi.

Iata cateva dintre misterele legate de Castelul Corvinilor din Hunedoara:

A fost loc de refugiu pentru refugiatii rascoalei lui Horia, Closca si Crisan. Se pare ca, in anul 1784, Castelul Huniazilor i-a adapostit pe nobilii din vaile Muresuui, Streiului si Tara Hategului, impreuna cu familiile lor, ascunzandu-i de rasculatii lui Horia, Closca si Crisan. Conform mai multor documente istorice, in castel s-au pus la adapost in jur de 3000 de oameni de frica rasculatilor.

Este bantuit. Fiind un loc cu un trecut sangeros si zbuciumat, in jurul cetatii circula cateva povesti provenite din credintele populare ale localnicilor, care spun ca in castel exista spirite nemuritoare. Una dintre cele mai cunoscute povesti este despre Ana, sotia nobilului Ioan Torok ce a stapanit castelul la finele secolului al XVI-lea. Povestea spune ca Ana a fost pedepsita crunt si, la cateva zile, omorata cu un piron in cap, in urma unor acuzatii de adulter. De atunci, oamenii zonei sustin ca spiritul Anei umbla prin castel, in special prin curtea interioara, locul unde a fost executata.

L-a tinut capturat pe Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti in anii 1448, 1456-1462 si 1476. O alta legenda destul de des vehiculata despre Castelul Corvinilor spune ca Vlad Tepes ar fi fost tinut prizonier in temnita cetatii vreme de 7 ani. Popularitatea acestei legende a devenit atat de mare incat a depasit granitele tarii si a devenit subiect de documentare pentru istoricii, scriitorii si jurnalistii straini. Bram Stoker, autorul povestii contelui vampir Dracula, descrie castelul ca fiind un loc intunecos si misterios, al umbrelor, in care sunetul vantului se izbeste furios de metereze. Istoricii sustin insa ca marele Domnitor al Tarii Romanesti nu a fost in realitate captiv in castel. Vlad Tepes a fost, intr-adevar, arestat din ordinele regelui Ungariei din acea perioada, Matia Corvin, insa locul sau de captivitate a fost undeva langa Buda, iar perioada de arest a fost de 12 ani. Motivul arestarii a fost o scrisoare de tradare falsa, destinata sultanului, pe care boierii Tarii Romanesti i-au atribuit-o lui Vlad Tepes.

Prizonierii obisnuiau sa fie torturati in castel. Chiar la intrare in castel, in incaperea din partea stanga, vizitatorii pot intra astazi intr-o Incapere a Torturii. Aceasta incapere obscura, ce are in spate o istorie ingrozitoare, a fost folosita ca loc de tortura pentru prizonierii castelului pana in anul 1785, dupa terminarea rascoalei lui Horia, Closca si Crisan.

Istoricii vremurilor trecute sustin ca metodele de tortura folosite la castel erau atat de sadice, incat prizonierii ajungeau sa aiba chiar si pielea jupuita de pe ei in timp ce erau vii. In ziua de azi, vizitatorii pot vedea aici manechini cu aspectul prizonierilor din Epoca Medievala si metodele de tortura la care erau supusi.

In jurul Castelului Corvinilor circula mult mai multe legende interesante. Pentru a le afla pe toate, cel mai bine este sa il vizitezi personal. Biletul de intrare este de 5 lei pentru studenti si elevi, iar pentru adulti este de 20 de lei in lunile ianuarie, februarie, noiembrie si decembrie, 25 de lei in martie, aprilie, septembrie si octombrie si de 30 de lei intre mai si august.


Locuri de cazare foarte bune in apropiere de castel gasesti aici: http://bit.ly/2NrXeRf