Castelul Bran – istoria și legendele țesute în jurul său

Castelul Bran are o istorie extrem de bogată, fiind un loc de legendă, recunoscut în lumea întreagă drept tărâmul contelui Dracula din romanele lui Bram Stoker. În realitate, istoria Castelului Bran începe în anul 1377, când regele maghiar Ludovic cel Mare emite un act prin care acordă locuitorilor Brașovului privilegiul construirii unui castel.

Castelul în sine a avut atât rolul de vamă, cât și cel de fortăreață care trebuia să protejeze granița impotriva expansiunii Imperiului Otoman. În anul 1407, Sigismund de Luxemburg oferă castelul ca feudă, în schimbul loialităţii, domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân, pentru a se putea retrage aici în caz de atac al turcilor. În anul 1918, Transilvania devine parte a României Mari, iar cetățenii Brașovului oferă castelul Reginei Maria a României, acesta devenind reședința sa favorită. Însă atracția principală pentru care turiştii aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentată de legenda care s-a creat în jurul acestuia și a contelui Dracula. Travelminit aduce în prim-plan legendele care au dus la extinderea faimei castelului Bran pe tot globul.

Legenda Contelui Dracula

Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris în secolul 19 de irlandezul Bram Stoker, este un conte din Transilvania. Numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, pe care istoricii vremii îl descriu ca fiind un despot nemilos şi însetat de sânge. Contele Dracula imaginat de Stoker este un vampir în vârstă de secole, un nobil transilvănean, care se pretinde a fi descendent al hunului Attila. El locuiește în ruinele unui castel situat undeva în Munţii Carpaţi. De altfel, Bram Stoker nu a vizitat niciodată România. În descrierea imaginarului Castel al lui Dracula, el pleacă de la o prezentare a Castelului Bran disponibilă în Anglia sfârşitului de secol 19. De altfel, se bănuieşte că pentru a descrie Castelul lui Dracula, Stoker a folosit ilustraţia din lucrarea lui Charles Boner – “Transylvania: Its Product and Its People”.

Vlad Țepeș și legenda contelui Dracula

Conform legendelor, în Transilvania, exista un principe necruţător cu turcii, în persoana lui Vlad Țepes. Plecând la luptă, îşi lasă soţia singură în castel, iar regina ajunge să se sinucidă. Găsindu-şi soţia moartă, Vlad Ţepeş, plin de mânie, îl huleşte pe Dumnezeu, îşi vinde sufletul Diavolului şi se transformă într-un vampir nemuritor. Numele de Dracula vine de la trasul în ţeapă, o metodă favorită de execuţie a  domnitorului Țării Românești. S-a atestat faptul că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel, el fiind doar întemniţat aici timp de două luni, în 1462. Acesta are însă mai multe legături cu castelul, conducând câteva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Braşov, care refuzau să i se supună şi să plătească dările rezultate din comerţ. Concomitent, în satele vecine Branului și prin marea parte a Transilvaniei exista credinţa în existenţa unor spirite malefice, numite stafii sau steregoi. Ea se referă la oameni aparent vii, la strigoi, cei care ziua duceau o viaţă normală, însă, la momentul sosirii nopții, în timp ce dormeau, spiritul le părăsea trupurile, pentru a bântui somnul sătenilor.

Imaginea macabră a Castelului Bran

Castelul Bran este un momument de arhitectură cu elemente specifice stilului gotic, fiind înconjurat de un zid masiv cu guri de tragere și fiind considerat unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume. Pentru iubitorii de senzații, în vecinătatea castelului a fost amenajat şi un muzeu horror. Cei aflați în căutarea unor experiențe înfricoșătoare pot vizita într-o încăpere o expoziție neobișnuită de instrumente de tortură, precum “fecioara de fier”, “leagănul lui Iuda” sau “scaunul de interogare”. Unul din punctele principale de atracție ale castelului este Pasajul Secret, care pe vremuri era cunoscut doar de soldați. În cazul în care invadatorii reușeau să intre în cetate, soldații foloseau acest pasaj pentru a urca în partea superioară a castelului de unde, conform istoricilor, aruncau cu pietre și smoală încinsă în atacatori ca să-i alunge.

Dacă toate acestea ți-au atras atenția și îți propui să faci o vizită prin Transilvania pentru a te descoperi legendele locale, intră pe www.travelminit.ro și caută Castelul Bran.