Considerata a fi cea mai frumoasa gradina publica din Romania, Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este celebra in toata lumea pentru vasta-i colectie de plante, unele extrem de rare si de spectaculoase, dar si pentru modul in care este amenajata si pentru solul pe care il detine, prielnic dezvoltarii speciilor de plante din toate colturile lumii.
Ideea amenajarii acestei superbe gradini dateaza inca din 1872, cand Muzeul National Ardelean a primit in dar o gradina bogata in arbusti si copaci de la contele Miko. Gradina s-a dezvoltat insa abia din 1920, cand profesorul academician Alexandru Borza a refacut proiectul gradinii oferindu-i imaginea pe care o cunoastem in prezent. Astfel, sub indrumarea marelui botanist clujean, gradina s-a extins si a fost impartita in diferite sectoare ce gazduiau fie gradini in aer liber, fie sere, cu zeci de mii de soiuri de plante aduse din toate meridianele lumii.
Tot dezvoltandu-se, Gradina “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca a ajuns sa atinga recorduri greu de egalat in Romania in materie de botanica.
Iata cateva motive pentru care aceasta gradina este cu adevarat deosebita:
In interiorul granitelor sale exista peste 10 000 de specii diferite de plante.
Numarul de specii de plante din Gradina Botanica din Cluj-Napoca a inceput sa depaseasca pragul de 10 000. Culese atat din teritorii cu climat tropical, cat si din regiuni temperate, aride sau arctice, plantele din aceasta gradina sunt plasate pe o suprafata impresionanta de 14 hectare, care este divizata in 6 sectoare. De asemenea, gradina gazduieste 6 sere cu specii de plante rar intalnite, precum si doua gradini in aer liber.
Este casa mai multor vestigii romane.
In Cluj-Napoca s-au descoperit acum cativa ani mai multe vestigii romane ce au fost mutate in interiorul Gradinii Botanice pentru a fi mai usor observate de vizitatori. Printre aceste descoperiri se numara statuia Zeitei Ceres, zeita recoltelor si a graului in mitologia romanilor.
Gazduieste un trunchi colosal de copac secular.
Vizitatorii pot observa dincolo de sere un gigantic trunchi de copac secular, care a fost gasit in preajma stadionului “Ion Moina”, actualmente “ClujArena”. Trunchiul a fost adus in interiorul gradinii botanice in timpul modernizarii stadionului.
In gradina exista un lotus rar, care impresioneaza atat prin aspect, cat si prin marime, dar mai ales prin putere.
In cadrul gradinii, mai exact in sera acvatica, vizitatorii vor da de o planta care, cu siguranta, nu poate fi neglijata: un lotus colosal, cu frunze de pana la 1,5 metri si cu o putere de sustinere a unei greutati de pana la 30 de kilograme, adus tocmai din Jungla Amazoniana. Un fapt fascinant legat de aceasta floare acvatica este ca, desi infloreste din primavara pana in toamna, florile sale rezista doar o zi.
Gradina Botanica din Cluj-Napoca se lauda cu cel mai vast ierbar din Romania.
Cu circa 650 000 de planse cu plante culese din toata tara, dar si din alte parti ale lumii (din aproape toate regiunile de pe planeta), ierbarul acestei gradini botanice este, cu siguranta, cel mai bogat si cel mai impresionant din toata Romania. De asemenea, in cadrul Gradinii Botanice se gaseste si Muzeul Botanic (cu mai mult de 7000 de exponate), precum si Biblioteca de Botanica.
Daca iubesti lalelele, atunci trebuie sa o vizitezi primavara!
Din martie pana in iunie, aleile cu lalele in toate culorile curcubeului reprezinta atractia gradinii. Mai mult, s-a constatat ca in sezonul de primavara, numarul de turisti creste tocmai datorita acestui fapt. In acea perioada, mii de turisti si fotografi se aduna in gradina botanica pentru a admira superbele lalele, care sunt insotite de alte minunatii ale naturii, narcisele, magnoliile si zambilele.
Daca vii in Cluj-Napoca, nu evita aceasta atractie turistica uluitoare. Cu siguranta, vei ramane impresionat de ea! Pentru un loc de cazare bun in oras, intra pe acest link: http://bit.ly/2PIueGW