Calator pe meleagurile Vrancei. Ce sa vizitezi in acest judet

Sursa foto: mady70/Shutterstock.com

Impartit intre regiunile Moldova si Muntenia, judetul Vrancea adaposteste o multime de locuri frumoase, de la statiuni balneoclimaterice cu aer proaspat si ape curative, pana la rezervatii incantatoare de pini si cascade spectaculoase care incanta ochii si sufletul oricarui vizitator.

Mai mult decat atat, acest tinut de legenda romaneasca ce l-a inspirat pe Vasile Alecsandri cand a scris balada “Miorita” este bogat in istorie si obiective turistice importante in cultura tarii noastre, fiind astfel o destinatie grozava pentru petrecerea unei vacante de cateva zile.

Iata care sunt principalele atractii turistice din judetul Vrancea:

Rezervatia Naturala Cheile Tisitei. Situata în apropierea localitatii Lepsa, Rezervatia Naturala Cheile Tisitei se intinde de-a lungul cursului raului Tisita, intre muntele Tisaru Mare și dealul Rapa Caprei, fiind învăluită de un relief spectaculos, cu pereți de piatra aproape verticali, lunci intinse și zone depresionare. Desi merita vizitata in orice anotimp, rezervatia este cu adevarat fascinanta primavara, cand intreaga natura renaste, ispitandu-si vizitatorii cu miresmele și culorile sale. Rezervatia are o lungime de circa 4,5 kilometri si se gaseste la altitudinea de 850 de metri.

Lacul Negru. Poreclit “Lacul cu plamana” dupa denumirea unei plante cu proprietati vindecatoare, Lacul Negru este situat intr-o rezervatie naturala de pe Dealul Negru, Rezervatia Naturala Cheile Narujei, unde exista o flora si o fauna extrem de variate, cu specii pe care le gasim in mod obisnuit in Subcarpatii de Curbura.

Lacul Negru este unul dintre cele mai frumoase locuri din aceasta rezervatie, intinzandu-se pe o suprafata de circa 10 000 de metri patrati. Este considerat un unicat in Muntii Vrancei datorita modului sau de formare, in urma unei alunecari de teren, avand aproape jumatate din suprafata acoperita de turbarie activa, cu preponderenta pe malul stang. Desi lacul nu gazduieste aproape nicio specie de pesti (aproape toti sunt eliminati de tritoni), in preajma acestuia cresc mai multe plante rare, extrem de interesante, precum Drosera Rotundifolia (Roua Cerului), o planta carnivora destul de greu de gasit atat in tara cat si in restul lumii.

Podgoriile Vrancei. Toti romanii stiu ca unele dintre cele mai bune vinuri romanesti se produc din strugurii culesi din podgoriile Vrancei. Pasionatii de vinuri care ajung in acest judet nu trebuie sa rateze Panciu-Hrubele Domnesti si Odobesti-Beciul Domnesc, doua localitati cu podgorii de traditie ajunse celebre in intreaga lume. Desigur, cea mai buna perioada de vizitare a acestor podogorii este toamna, cand se culege via, in mireasma strugurilor copti. Atunci, vizitatorii au ocazia de a participa la procesul de fabricatie a vinurilor si de a afla o multime din secretele cramelor si pivnitelor romanesti.

Cascada Putnei. Intr-una dintre cele mai pitoresti statiuni din Vrancea, Lepsa, se gaseste Cascada Putna, ale carei ape involburate isi croiesc drumul anevoios pe o distanta de 80 de metri, varsandu-se intr-un lac adanc de 12 metri, urmand ca in final sa ajunga tocmai in Cheile Tisitei. Cascada este inclusa in Parcul Natural Putna-Vrancea care, din anul 1973, este considerata monument natural.

Statiunea Lepsa. Gasita tocmai in creierii muntilor Vrancei, aceasta statiune iubita atat de multa de vranceni este, cu siguranta, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita in acest judet, ispitindu-si vizitatorii cu o multime de atractii naturale, cum este cascada Lepsa. Statiunea are, de asemenea, o sumedenie de pensiuni pline de farmec, dar si locuri de camping unde sa te cazezi la cort.

Cu toate acestea, pentru a avea un acces mai facil catre celelalte obiective turistice din Vrancea, noi iti recomandam sa te cazezi in Focsani, resedinta judetului. Poti vedea ofertele aici!