Informatii despre focurile vii din judetele Buzau si Vrancea

Judetul Buzau se poate lauda cu cateva minuni naturale care atrag turisti din toate colturile tarii si chiar de peste hotare. Pe langa spectaculosii Vulcani Noroiosi de la Berca, exista asa-numitele “Focuri vii”, fenomene naturale care mai pot fi admirate doar in Turcia, Asia, Australia si Statele Unite.

Ei bine, in Romania aceste fenomene naturale pot fi intalnite in exteriorul arcului carpatic si in bazinul Transilvaniei, insa focurile cele mai “vii” care ard ca niste torte vesnic aprinse pot fi admirate in doua locuri: in comuna Lopatari din judetul Buzau si la Andreiasu, in Focsani.

Fenomenul focurilor vii (asemanator cu cel al vulcanilor noroiosi) se formeaza datorita gazelor naturale emanate din pamant (hidrocarburi), care se aprind singure prin procesul de frecare cu solul, dar si datorita razelor soarelui, arzand incontinuu. Imaginea este deosebita, cu toate ca nu vorbim de adevarate focuri de tabara, ci de unele a caror inaltime variaza intre 20 de centimetri si un metru (la Lopatari), in functie de presiunea gazelor naturale din interior si de bataia vantului. Chiar daca se intampla sa se mai stinga in timpul ploilor, ele se reaprind. De aici li se trage practic si numele de “focuri vii” – pentru ca ard in permanenta, chiar si iarna. Noaptea, focurile vii sunt si mai spectaculoase, flacarile galben-rosiatice putand fi observate de la distanta.

In credinta populara, se spune despre ele ca sunt facatoare de minuni si ca atunci cand ajungi la focurile vii este bine sa iti pui o dorinta, pentru ca ti se va indeplini.

Focurile vii de la Lopatari, Buzau

Fenomenul natural este intalnit aproape de satul Terca din Buzau, la aproape 60 km de municipiul Buzau, undeva pe un deal de pe malul stang al Slanicului, la 840 m altitudine. La Lopatari se ajunge pe E85 mergand de la Maracineni spre Sapoca, pe sub podul care traverseaza raul Buzau, urcand apoi pe Valea Slanicului pe traseul Beceni – Vintila-Voda – Manzalesti – Lopatari – Terca. Drumul este asfaltat pana in comuna Lopatari, insa dupa aceea, ca sa ajungeti la “focurile vii”, trebuie sa intrati pe un drum forestier (de aproximativ 7 km). Atentie insa! Traseul catre obiectivul turistic nu este marcat si poate fi ratat foarte usor.

Odata ce ajungeti la acest obiectiv turistic, puteti ramane in zona ca sa vizitati muntii de sare, Grunjul de la Manzalesti, platoul Meledic sau Lacul Mocearu.

Focurile vii de la Andreiasu, Focsani

La Andreiasu de Jos, in judetul Vrancea, exista cel mai mare camp de focuri vii, atat in ceea ce priveste suprafata pe care se intind acestea (12 hectare), cat si a debitului de gaze din subsolul muntilor Vrancei (50 de tone pe an). In 1973, la Andreiasu de Jos a fost infiintata chiar o rezervatie geologica, iar “Focul viu” a fost declarata arie protejata de interes national (rezervatie naturala de tip mixt). Focurile de la Andreiasu sunt alimentate de gazul metan din sol, dar si de gaze precum dioxid de carbon, azot si heliu. Acestea au o inaltime de aproximativ 50 cm, insa localnicii spun ca in timpul cutremurelor (pentru ca regiunea este una seismica) depasesc chiar 2 metri inaltime. Ca si cele din judetul Buzau, sunt mai spectaculoase pe inserat, cand culorile flacarilor creeaza o atmosfera feerica. Un adevarat spectacol al naturii oferit la marginea Padurii Cenaru! Padurea este declarata, de asemenea, rezervatie naturala: aici cresc 370 de specii de plante si aproape o mie de exemplare de tisa.

Nu se cunoaste “varsta” acestor focuri vii, insa cercetarile arata ca sunt rezultatul eruptiilor vulcanice. Interesant este ca aceste gaze care ard spontan nu ies la suprafata in acelasi loc, ci se schimba in momentul in care se obtureaza vechile orificii, deschizandu-se altele.

Ca localizare, aria protejata se afla in zona centrala a judetului Vrancea, mai exact in nordul satului Arsita, la 500 m altitudine, pe versantul drept de pe valea Milcovului. Ca sa ajungeti in zona, plecand din Focsani, trebuie sa o luati pe DN 2M Focsani – Odobesti – Andreiasu de Jos, drumul insemnand o distanta de 38 km din municipiul Focsani.

Pentru amatorii de off-road, exista traseul Andreiasu – Nereju, care ofera o adevarata aventura pe roti si un peisaj minunat. Si tot pe raza comunei Andreiasu exista Rezervatia Reghiu-Scruntarul, unde puteti vedea fosile de rinoceri si chiar de balene!