Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighetu Marmatiei este gazduit de o fosta inchisoare din Sighet ce avea sa fie infiintata in anul 1857. Jucand un rol important in istoria comunismului din Romania, inchisoarea a avut o contributie masiva la asuprirea clasei intelectuale romanesti, fiind locul de detentie a peste 200 de ziaristi, militari, preoti greco-catolici, episcopi, parlamentari si ministri, in special in perioada cuprinsa intre anii 1950-1955, cand avea sa fie inchisoare de maxima securitate.
Din 1993, aceasta fosta inchisoare a devenit primul muzeu inchinat victimelor comunismului si rezistentei, muzeu deschis la initiativa Fundatiei Academia Civica ce avea sa fie condusa in acel timp de insasi Ana Blandiana, unul dintre cele mai mari artisti romani din perioada contemporana. Ana Blandiana a dorit ca, prin constituirea memorialului, sa nu lase uitarii aceasta parte neagra a istoriei.
Muzeul a reusit sa cuprinda de-a lungul timpului o colectie impresionanta de fotografii, obiecte si interviuri legate de victimele comunismului. Pana in momentul de fata are in componenta peste 35 000 de pagini de carte, mii de ore de inregistrari cu declaratiile victimelor, martorilor si membrilor familiilor acestora si, nu in ultimul rand, mii de ilustratii ce surprind victimele detinute si metodele nemiloase de persecutare folosite in timpul detentiei. Astfel, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei poate fi considerat, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Normandia, unul dintre cele mai importante locuri de pastrare ale istoriei Europei.
La intrarea in muzeu vei gasi inscriptionate spusele Anei Blandiana care ne amintesc de ce este important un astfel de loc si de ce nu trebuie niciodata sa uitam trecutul sumbru al istoriei recente a Romaniei: “Si veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi”.
Conform datelor adunate in Centrul de Studii al Memorialului, 94,69% dintre detinutii politici au fost barbati. S-a remarcat, de asemenea, ca in jur de 42% dintre barbati aveau studii elementare, 19% dintre ei aveau studii superioare (insemnand 17 690 de persoane, un numar impresionant avand in vedere perioada anilor ‘40!) si doar 3% dintre detinuti erau analfabeti. In timpul comunismului, intelectualii erau considerati “paturi”, dusmani ai poporului care stau pe spinarea clasei muncitoare. Asadar, nu este surprinzator numarul mare de intelectuali inchisi in inchisoarea de maxima securitate de la Sighet.
Trei dintre cele mai mari personalitati ale politicii romanesti din acea perioada care au fost adusi aici au fost Iuliu Maniu (unul dintre parintii democratiei romanesti in perioada interbelica si presedinte al Partidului National Taranesc), Dinu Bratianu (presedinte al Partidului National Liberal) si George Grigorovici (unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat).
Muzeul este impartit in mai multe sectiuni. Prima sala, numita Sala Hartilor, are o expozitie compusa din hartile cu locatia penitenciarelor din Romania, gropilor in care erau aruncate la comun cadavrele identificate, lagarelor de munca silnica si locurilor in care erau detinutii executati.
Urmeaza un coridor ce duce catre locul in care erau inchisi prizonierii. Coridorul este impanzit de-o parte si de alta de portrete ale catorva detinuti adusi in aceasta inchisoare din motive politice.
La capatul coridorului se ivesc, pe rand, cele 48 de celule reamenajate ca expozitii individuale dupa ce inchisoarea a devenit muzeu. Acestea au diferite teme, printre care se remarca Metodele de tortura din inchisori si din lagarele de exterminare.
Printre celelalte expozitii ale muzeului amintim Expozitia Canalul Dunare-Marea Neagra, Expozitia destinata demolarii unor cladiri de patrimoniu pe timpul regimului comunist, Expozitia despre cea mai mare actiune de deportare din istoria contemporana a Romaniei, Expozitia destinata strategiei distrugerii religiei si Celula Neagra.
Cu siguranta, sunt foarte multe de spus despre acest loc cu incarcatura istorica incomensurabila, insa daca vrei sa il cunosti cu adevarat, trebuie sa mergi la Sighetu Marmatiei pentru a-l vedea personal. Memorialul se gaseste chiar in Centrul Istoric al orasului, pe strada Corneliu Coposu nr. 4.
Biletul de intrare pentru adulti este de 6 lei, iar pentru studenti, elevi si pensionari este de 3 lei. Fostii detinuti politici, ziaristii si persoanele cu dizabilitati au intrare gratuita.
Locuri de cazare in Sighetu Marmatiei gasesti aici!