Situat in sudul Romaniei, la granita cu Bulgaria si avand vecini in vest, nord si est judetele Giurgiu, Ilfov, Ialomita si Constanta, Calarasiul este un judet mai putin frecventat de calatori, insa extrem de ofertant din punct de vedere turistic, cu peisaje spectaculoase conturate de cursul Dunarii, rezervatii naturale splendide, lacuri pitoresti, lacasuri de cult, muzee interesante si situri arheologice medievale.
O scurta vizita in Calarasi, cu siguranta, nu te va dezamagi si iti va dezvalui frumuseti ale Romaniei pe care probabil nici nu ti le imaginai. Iata ce obiective turistice sa vizitezi daca ajungi pe aceste meleaguri:
Lacul Valea Rosie. Situat undeva aproape de comuna Mitreni si intins pe o suprafata de 14 hectare, lacul Valea Rosie s-a format in mod natural, avand o apa cu efecte terapeutice, bogata in sulfuri, sodiu, sare si namol sapropelic. Inconjurat de un peisaj mirific, cu salcii si stufaris, lacul este, de asemenea, un paradis al pescarilor amatori si profesionisti, avand o multime de specii de pesti, inclusiv crapi, carasi si fitofagi.
Muzeul Dunarii de Jos. Inclus in circuitul turistic incepand cu anul 1950, Muzeul Dunarii de Jos este specializat in domeniul arheologiei, avand expusa o colectie compusa din peste 500 de artefacte din judetul Calarasi, multe dintre ele picturi, sculpturi si obiecte de arta decorativa si grafica. Acum cativa ani, in cadrul muzeului s-a deschis si o parte cu exponate etnografice. Impresionanta este si cladirea care gazduieste muzeul, aceasta fiind un monument arhitectural splendid, specific secolului al XIX-lea.
Biserica fostei Manastiri Negoiesti. Ridicata in secolul al XVII-lea, biserica a fost ctitorita de Voievodul Matei Basarab impreuna cu sotia sa, Elena, intre anii 1648 si 1649. Cladirea bisericii a avut parte de diferite renovari in anul 1777 si ulterior in anul 1850, insa in urmatoarele decenii a suferit enorm din cauza cutremurelor. Din fericire, biserica a fost restaurata aproape in totalitate, in ultimii ani, prin fonduri europene, fiind redata circuitului turistic. In prezent, biserica fostei Manastiri Negoiesti este considerata a fi cel mai important monument istoric din judetul Calarasi.
Balta Ialomitei. Situata atat pe teritoriul judetului Ialomita cat si pe sfera judetului Calarasi, Balta Ialomitei este si ea un adevarat rai pentru pescari. Asemanatoare cu o insula datorita faptului ca este imprejmuita de bratele Borcea si Ostrov ale Dunarii, Balta Ialomitei are o portiune splendida, denumita Caiafele Moroiu, care este considerata Rezervatie Naturala datorita importantei si frumusetii faunei si florei pe care le adaposteste. Restul baltii este, din pacate, secat, motiv pentru care este astazi folosit in scop agricol.
Ruinele Cetatii Bizantine Vicina. In localitatea Ostrov, pe insulita Pacuiul lui Soare, se gasesc ruinele singurei cetati bizantine ramase in Europa. Cetatea a fost construita intre anii 969 si 976, fiind folosita ca punct vamal si de aparare al armatei imperiale. Cetatea Bizantina Vicina este, de asemenea, al doilea site arheologic ca marime din Romania, dupa Sarmizegetusa. Grabeste-te sa o vizitezi, deoarece in urmatorii ani se estimeaza ca va fi inghitita de apele Dunarii!
Ti-am aprins interesul de a vizita Calarasiul? Noi te putem ajuta si cu cateva sugestii de locuri de cazare grozave in acest judet binecuvantat de peisaje frumoase, aici!