Istoria insulei Ada Kaleh

Sursa foto: salajean/Shutterstock.com

Din pacate, Ada Kaleh este doar o fila de istorie, insa daca ajungi in apropierea Cazanelor Dunarii, poti sa descoperi povesti viu colorate in care se citeste nostalgia batranilor care au pasit pe colorata insula. 

Daca nu ar fi fost scufundata, Ada Kaleh ar fi fost una dintre cele mai valoroase comori ale Romaniei. Situata in mijlocul Dunarii, la doar 3 km distanta de Orsova, insula de doar 1.7 km lungime si 500 de metri latime atragea ca un magnet vizitatorii. Acestia puteau descoperi o comunitate de turci inghetata parca in timp, in care oamenii se ghidau dupa legi de sute de ani si aveau tabieturi si activitati de-a dreptul fermecatoare: isi beau zilnic cafeaua facuta la nisip, produceau dulceturi si parfumuri de trandafiri, cresteau tutun de cea mai buna calitate si erau bijutieri desavarsiti. 

Probabil, aceleasi lucruri le-am fi descoperit si astazi pe insula daca aceasta ar mai fi existat. Din patace, Nicolae Ceausescu a decis sa scufunde mica enclava turceasca pentru a putea construi hidrocentrala Portile de Fier. Locuitorii insulei nu au avut de ales: au plecat in Turcia sau au gasit diverse alte zone ale tarii in care sa se stabileasca. 

Daca vrei sa descoperi o farama din atmosfera de pe Ada Kaleh, poti merge pe insula Simian, unde au fost mutate zidurile unei fortarete si mormantul lui Miskin Baba, un sfant musulman al locului. 

Ce trebuie sa mai stii despre Ada Kaleh?

  • Insula se mai numea si ” Insula Fortareata”. Aceasta a fost stapanita de-a lungul timpului de getodaci, romani, daco-romani, turci, austrieci si romani, fiind supusa de-a lungul timpului unui razboi continuu. Doar ultimii 50 de ani de existenta au fost ani cu o pace relativa. 
  • Populatia era formata in preponderenta din turci, iar casele de aici erau gandite in asa fel incat sa ofere tot confortul. Intr-o perioada in care in Romania existau foarte mari probleme legate de apa calda, casele de pe Ada Khale dispuneau de bai si instalatii de incalzit apa;
  • Clima era subtropicala, mediteraneeana. Este un lucru uimitor, dat fiind faptul ca peste tot prin jur clima era temperat continentala. Pe insula se cresteau inclusiv maslini.
  • Printre preparatele pe care orice turist le putea gusta aici se numarau braga, citronada, baclavaua, halvita sau dulceturile de tot felul;

Ce poti face daca ajungi in zona, atata vreme cat insula este scufundata?

Desi se vehiculeaza ideea de a se face excursii cu minisubmarine, aceasta este departe de a deveni realite. Singura varianta prin care poti intra in atmosfera insulei este sa vizitezi Simianul, Orsova si toate celelalte locuri in care s-au retras vechii locuitori. Vei putea descoperi cel mai mare covor turcesc din Romania, tesut pe insula si pastrat intr-o moschee din Constanta, vei putea sa gust braga in Orsova sau in Severin si vei putea sa asculti legendele pline de culoare ale celor care poarta amintiri vii despre acest loc.

Pe langa asta, merita sa te aventurezi prin Cazanele Dunarii cu barca si sa descoperi monumente importante, cum ar fi statuia lui Decebal. Cel mai probabil, vei indragi atat de mult locul incat iti vei dori sa stai mai mult in zona. Daca te hotarasti sa te bucuri mai mult timp de aceasta parte a tarii, pe Hotelguru gasesti cateva zeci de unitati de cazare foarte confortabile si interesante!