Bucovina este o regiune istorica impresionanta prin traditiile pe care a reusit sa le conserve foarte bine de-a lungul timplui, prin peisajele foarte frumoase si prin numeroasele manastiri seculare. O vizita in Bucovina nu inseamna doar un pelerinaj pe la Manastiri, ci si contactul cu localnicii, mancare exceptionala si o multime de povesti.
Farmecul Bucovinei poate fi simtit si in localitatile urbane precum Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Suceava sau Vatra Dornei, insa cel mai puternic este resimtit in satul traditional. Astfel, daca vrei sa te bucuri de o vacanta de cateva zile in Bucovina, iti recomandam aceste 5 sate care sunt o adevarata poarta catre Bucovina traditionala.
1. Marginea. Este o localitate in care vei descoperi o comunitate de cateva familii a caror activitate principala este olaritul. De aici poti achizitiona vestitele oale din ceramica neagra si tot aici poti trai experiente unice, in care inveti intregul proces de productie al oalelor: modelare pe roata, decorare si ardere. Situat intre raurile Sucevita si Suceava, Marginea le ofera turistilor atat peisaje deosebit de frumoase, cat si o incursiune in trecut prin arhitectura si povestile localnicilor. Multe case din acest sat sunt mai vechi de 100 de ani.
2. Ciocanesti. Este un alt sat ce este pe lista localitatilor de neratat in Bucovina. Daca la Marginea poti gasi oale si inveti cum le poti fabrica, in Ciocanesti poti descoperi sculpturi in lemn deosebit de frumoase, care decoreaza majoritatea caselor si un muzeu al oualor incondeiate. Pe lista obiectivelor din Ciocanesti se numara si biserica ce dateaza din secolul al XIX-lea.
3. Dorna Candrenilor. Putine comune din Romania se pot lauda cu calitati precum cele ale Dornei Candrenilor. Aceasta comuna este una dintre cele mai curate din Romania, aici fiind un centru de educatie pentru voluntari, in care sunt organizate frecvent actiuni de ecologizare. Aproape 90% dintre locuitorii acestei localitati recicleaza plasticul. In cadrul acestei comune vei descoperi o rezervatie naturala si doua monumente istorice. De asemenea, de aici poti ajunge usor in Parcul National Calimani sau in Rezervatia Geologica 12 Apostoli.
4. Fundu Moldovei. Este locul in care poti vedea cai hutuli, crescuti in herghelia de la Lucina, poti admira o biserica veche de 200 de ani si poti afla povestea lui Traian Popovici, un fost primar al Cernautiului care a salvat 30 000 de evrei de la deportare in Transnistria. Fundu Moldovei este comuna frumoasa in care te poti bucura de drumetii lungi si de peisaje deosebit de frumoase.
5. Sucevita. Cu siguranta, este una dintre cele mai vizitate comune din Romania datorita Manastirei Sucevita, in care s-a conservat cel mai bine ansamblul pictural al artei medievale Moldovenesti. Tot in Sucevita poti descoperi casa memoriala a lui Iraclie Porumbescu ( Tatal lui Ciprian Porumbescu ) precum si un muzeu etnografic si unul al manastirii.
Daca intri in vorba cu localnicii vei descoperi ca si aici exista traditii foarte bine inradacinate, multe familii ocupandu-se cu incondeierea oualor, cu cusutul camasilor populare, cu pictura pe lemn si pe sticla sau cu sculptura.
O vizita in satele bucovinene poate fi o doza de liniste si relaxare pe care oricine o merita. Daca te gandesti la cateva zile in aceste locuri atat de frumoase, iti recomandam si cateva unitati de cazare pe care le poti gasi aici!