Romania este o tara bogata in zone cu ape termale, izvoare minerale si aer cu calitati curative unde turistii de toate varstele pot veni pentru tratament, relaxare sau odihna. Cele mai multe dintre aceste statiuni sunt asezate in zone absolut pitoresti unde stapanesc natura si linistea si unde pe langa tratament exista numeroase optiuni de agrement pentru ca intreaga familie sa se poata bucura de un sejur revigorant.
Cele mai populare statiuni balneare din Romania
1. Baile Herculane
Pe valea Cernei, in judetul Caras-Severin, se afla Baile Herculane, una dintre cele mai vechi statiuni balneare din intreaga lume. Prima atestare documentara a statiunii dateaza din anul 153 e.n. cand puterile curative ale izvoarelor sulfuroase din zona fusesera deja descoperite de romanii care se aflau pe teritoriul Daciei.
Astazi Baile Herculane este o statiune linistita, asezata intre culmi impadurite intr-un cadru ideal pentru un concediu de relaxare, odihna si recuperare.
La Baile Herculane se ajunge pe DN6 (E70) sau cu trenul in directia Bucuresti – Timisoara – Budapesta.
Factorii terapeutici specifici in zona sunt naturali si constau intr-un bioclimat sedativ de curatare si ape minerale termale bicarbonate, cloruro – sodice si usor sulfuroase folosite atat in cure externe cat si in cele interne.
In statiune se trateaza in principal afectiuni reumatismale precum poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, reumatisme cronice, reumatisme degenerative si alte afectiuni ale aparatului locomotor.
Ca indicatii secundare, la bazele de tratament se trateaza inclusiv afectiuni neurologice periferice si centrale, boli endocrine si metabolice, afectiuni respiratorii, boli profesionale ori dermatologice.
Se recomanda sejurul de tratament doar dupa vizita la medicul de familie si medicul specialist.
Preturile pentru tratament pornesc de la 70 de lei/persoana pe zi.
2. Baile Felix
Statiunea din nord – vestul Romaniei, situata la o altitudine de 140 de metri in Campia Crisurilor se afla exact in zona de contact cu dealurile si muntii Padurea Craiului. Baile Felix se afla la doar 9 km de orasul Oradea care poate fi vizitat daca timpul o permite, in oras existand mult mai multe optiuni de agrement pentru cei ce insotesc familia la tratament.
La Baile Felix se ajunge pe E60 in directia Bucuresti – Oradea apoi pe E66 ori cu trenul pe linia Bucuresti – Oradea.
Principala trasatura a statiunii Baile Felix este temperatura ridicata a apelor termale de aici ce stabilesc recorduri de aproape 50 de grade celsius. Din acest motiv la Baile Felix se poate merge pentru sejururile de tratament in aer liber inclusiv in timpul iernii.
Factorii principali de cura ai statiunii sunt apele oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase si suflate. Zona se distinge printr-un bioclimat sedativ de curatare si exista inclusiv optiunea de impachetari cu namol sapropelic fosil.
La Baile Felix se trateaza in principal afectiuni inflamatorii, cronice sau degenerative ale aparatului locomotor (poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta), dar si boli neurologice, boli ginecologice, boli endocrine metabolice sau de nutritie si boli profesionale.
Preturile pentru un sejur la hotel cu baza de tratament proprie pornesc de la 90 lei persoana/zi (pe baza de trimitere de la casa de sanatate).
3. Borsec
Statiunea din judetul Harghita ce isi imprumuta numele unei cunoscute marci de ape minerale este deschisa pe toata perioada anului si se distinge prin calitatea apelor minerale din zona, mentionate documentar inca din 1954 de catre un medic italian. In perioada sa de glorie statiunea Borsec era considerata regina statiunilor balneoclimaterice din tara, cea mai luxoasa statiune din Romania, frecventata de turisti de pe tot continentul.
Din Capitala pana in Borsec distanta este de aproape 400 de km ce pot fi parcursi urmand DN1, E60 si E578 cu trecere prin Brasov si Miercurea Ciuc.
Statiunea are in continuare un potential turistic imens si se fac eforturi sustinute pentru a resuscita epoca sa de glorie.
La Borsec se trateaza in mod special bolile cardiovasculare precum insuficienta cardiaca, varice, hipertensiune ori insuficienta mitrala, dar si boli endocrine, boli digestive, tulburari renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice si de nutritie.
Apele de aici sunt premiate in nenumarate randuri la expozitii de prestigiu din intreaga Europa, iar zona se pot urma numeroase trasee montane si exista numeroase alte optiuni de agrement.
Preturile la cazare in statiunea Borsec pornesc de la 60 lei/camera.
4. Covasna
Statiunea situata la contactul Muntilor Vrancei cu Depresiunea Barsei, la doar 60 km de Brasov se afla la o altitudine de 564 de metri intr-o oaza de liniste si verdeata. Covasna este cunoscuta drept statiunea numarul 1 din Transilvania in tratarea afectiunilor de inima primind anual pentru tratament turisti veniti din intreaga tara dar si din strainatate.
La Covasna se ajunge mergand in directia Bucuresti – Brasov – Covansa pe E60 si apoi DN 11 ori cu trenul pe linia Sfantu Gheorghe – Bretcu.
Covasna, cunoscuta drept statiunea celor 1000 de izvoare este recunoscuta pentru factorii terapeutici ai apelor minerale si aerului din zona excelenti in tratarea bolilor de inima si recuperarii in cazuri de infarct miocardic, insuficienta mitrala si aortica, cardiopatie ischemica ori hipertensiune arteriala. Spitalul din Covasna este unul dintre cele mai recunoscute spitale de specialitate pentru recuperare a bolilor cardiovasculare de pe continent.
Cele peste 1000 de izvoare din zona sunt carbogazoase, clorurate-sodice, hipotone, hipertone si bicarbonate. Tot pentru tratament se face uz si de namolul mineral si mofetele ce se intind pe o suprafata de aproximativ 40 hectare.
Preturile pentru un sejur de tratament pornesc de la 95 lei/zi la hotel de 2*.
5. Calimanesti – Caciulata
Calimanesti – Caciulata, statiunea de pe Valea Oltului, este una dintre cele mai pitoresti statiuni din intreaga tara ce se distinge in mod special pentru imensul potential turistic al zonei. Statiunea din judetul Valcea, la doar 18 km de Ramnic este situata la o altitudine de 280 de metri in depresiunea Jiblea – Calimanesti de pe Malul Drept al Oltului.
Cuvintele nu fac cinste maretiei peisajului din statiunea sezata la umbra Muntilor Cozia. Dinspre Bucuresti spre Calimanesti Caciulata se poate ajunge relativ usor urmand A1 pana la Pitesti, apoi E81 prin Ramnicu Valcea.
Statiunea este cunoscuta pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat de 10 si indice de stres pulmonar de 25, dar si datorita izvoarellor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase cu magneziu, calciu si sodiu pentru cure interne si externe.
Se recomanda un sejur in statiunea balneara Calimanesti-Caciulata pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv precum gastrita cronica, constipatia cronica, dischinezie biliara, hepatita cronica sau pancreatita cronica si afectiuni ale aparatului locomotor. In zona se trateaza inclusiv boli ORL, afectiuni respiratori si tulburari metabolice si nutritionale.
Pretul unui sejur pentru tratament porneste de la 110 lei persoana/zi la hotel de 2*.
6. Vatra Dornei
O alta statiune cunoscuta pentru excelenta apelor sale minerale este Vatra Dornei, statiunea din nordul Romaniei asezata in depresiunea Dornelor la 802 metri altitudine.
Pentru a ajunge din Bucuresti in Vatra Dornei este nevoie de jumatate de zi, distanta fiind de 518 km pe directia Bucuresti – Focsani – Piatra Neamt – Poiana Teiului – Brosteni – Vatra Dornei.
Factorii curativi principali din Vatra Dornei sunt izvoarele cu ape minerale slab bicarbonate, feruginoase, calcice, sodice, magnezice si hipotone, dar si bioclimatul montan tonic si namolul de turba.
In zona se trateaza afectiuni cardiovasculare, afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni neurologice periferice si se fac recuperari dupa infarct sau operatii pe muschi, oase ori articulatii.
Pretul pentru un sejur de tratament porneste de la 100 lei zi/persoana.