In materie de scufundari, Marea Neagra nu are la fel de multe de oferit precum locatii din Marea Rosie sau din Mediteraneana. Cu toate acestea exista si in Romania cateva puncte unde se pot organiza scufundari, fundul marii avand un relief, o flora si o fauna indeajuns de interesante sau existand epave ce pot fi explorate. Amatorii de scuba diving din Romania pot admira si calutii de mare in incursiunile catre fascinantul univers subacvatic.
Constanta
Fiind un important port maritim, orasul Constanta are destinatia recomandata pentru scufundatorii care isi doresc sa exploreze epavele din zona digurilor.
Constanta este si locul ideal de cazare pentru cei care viziteaza litoralul romanesc cu scopul clar de a face scufundari sau a urma cursurile unei scoli de scufundari in vederea obtinerii licentei de scafandru. Aproape toate principalele scoli de scafandrii din tara au reprezentante in Constanta.
Epavele din Constanta
1. You Xiu – scufundata in 1995, cargoul din Hong Kong se afla in portul Constanta cand a fost smuls din ancora de marea agitata si apoi izbit de digul de protectie. Epava excelent conservata se afla astazi la 24 de metri adancime si este acoperita de scoici. Pentru amatorii de explorari subacvatice epava poate fi cercetata in amanunt, in special in zona cosurilor pe unde se poate intra inclusiv in cabina de comanda.
2. Paris – scufundata tot in anul 1995 in aceleasi conditii ca si cargoul sub pavilion Hong Kong, nava englezeasca Paris se odihneste in prezent la 22 de metri adancime intr-o zona cu curent slab si vizibilitate buna in functie de conditiile meteo. In jurul navei se pot observa calutii de mare si diverse specii de pesti specifice zonei.
3. Sadu – nava sub pavilion romanesc scufundata in 1988 tot in conditii de furtuna se afla la doar cativa metri nord-vest de epava You Xiu. Aflata la o adancime de 24 de metri, culcata la un unghi drept, nava de 106 de metri lungime este gaurita in zona carenei in urma impactului cu digul.
Pretul pentru sedinta de scufundare in zona este de aproximativ 40 euro/persoana.
Scafandrii profesionisti sau detinatori de atestate recunoscute international pot inchiria echipamente pentru a face scufundari in regim propriu.
2 Mai – Vama Veche
In comuna Limanu, la est de 2 Mai si Vama Veche exista o parc marin natural transformat in rezervatie stiintifica zoologica si botanica pe o suprafata de 5000 de hectare.
Pe suprafata parcului se pot face scufundari pentru a admira o mare diversitate de specii pelagice si bentice si numeroase exemplare de delfini, precum si caii de mare, vedetele scuba divingului din Romania.
Rezervatia de la 2 Mai – Vama Veche este singura rezervatie marina din zona Marii Negre.
In Vama Veche se organizeaza scufundari si cursuri de scufundari inca din 2007 cand a fost infiintat AquaVenture Diving Center. Desi echipa AquaVenture isi are sediul in Vama, aceasta organizeaza scufundari pe toata zona litoralului, inclusiv pentru amatori, dar si cursuri de pregatire in sistemul NAUI.
Pentru un pret de aproximativ 40 de euro scufundatorii se pot astepta la o distractie de 2 ore, dintre care o ora de scufundari efective si o ora de instructaj.
Atestate pentru scuba diving oriunde in lume
Pentru cei care simt ca si-au gasit locul in lumea subacvatica, pentru cei pentru care scufundarile in regim de amator nu mai sunt demult indeajuns, exista numeroase optiuni in tara pentru obtinerea brevetului Open Water Driver ce permite efectuarea de scufundari oriunde in lume si este primul pas catre scuba divingul profesionist. Mai departe de obtinerea acestui brevet se pot urma cursuri de specializare pentru intrarea in lumea scufundatorilor profesionisti ce lucreaza in diverse medii.
Open Water Diver
Primul pas catre obtinerea atestatului de scafandru, brevetul Open Water Diver poate fi obtinut de orice scafandru cu varsta de peste 10 ani dupa promovarea cursurilor de specialitate, in conditiile in care acesta a fost testat medical drept apt pentru aceasta activitate.
Brevetul Open Water Diver pentru scafandrii amatori permite acestora sa faca scufundari oriunde in lume si consta in absolvirea unor cursuri in 3 pasi:
a) Pasul teoretic in care viitorii scafandrii invata notiuni esentiale de teorie.
b) Primul pas practic, scufundarile in bazin. Prima experienta a cursantilor in materie de scufundari are loc in conditii controlate, in bazine sau in ape inchise unde acestia pot face exercitii practice si pot perfectiona tehnicile invatate in orele de curs.
c) Al doilea pas practic, scufundarile in ape deschise. Open Water Diver inseamna scafandrii care demonstreaza ca pot aplica cunostintele si tehnicile invatate la curs in apa marii, intr-un mediu necontrolat. Scufundarile in mare se fac impreuna cu instructorul.
Pretul unui pachet complet, inclusiv eliberarea de brevet Open Water Diver se invarte in jurul sumei de 300 euro.
Certificare NAUI Divemaster
Pentru a lucra ca scafandru profesionist pe vase de croaziera sau oriunde in lume este nevoie de certificarea NAUI Divemaster, cea mai inalta certificare cu exceptia celei de instructor.
Pentru a se putea inscrie la cursurile NAUI Divemaster, scafandrul de nivel avansat trebuie sa implineasca urmatoarele conditii:
- Sa aiba peste 100 de scufundari la activ in conditii diverse;
- Sa fie apt medical pentru scufundari;
- Sa detina brevete NAUI Master Scuba Diver si NAUI Scuba Rescue Diver;
- Sa detina manualele NAUI Scuba Diver, NAUI Advanced Scuba Diver, NAUI Rescue Scuba Diver si NAUI Master Scuba Diver.
Cursul NAUI Divemaster, cea mai inalta treapta a cursurilor de perfectionare pentru scafandrii este impartit intr-o parte de teorie si o parte de practica cu minim 10 ore de scufundari efectuate in diverse locatii si diverse conditii.
Pretul acestui curs este de aproximativ 330 de euro.