Atractii si obiective turistice in judetul Arad

Sursa foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

Situat in vestul Romaniei, de-o parte si de alta a raurilor Crisul Alb si Mures, judetul Arad s-a remarcat de-a lungul timpului prin abundenta sa de obiective turistice si frumuseti create de Mama Natura, pe care cu totii ar trebui sa le vizitam macar o data in viata. Este unul dintre cele mai vechi judete din tara si are nu numai o resedinta de judet cu arhitectura uimitoare si strazi fermecatoare, dar si monumente istorice cu povesti interesante, gradini publice uriase si cetati ce ascund intamplari istorice impresionante.

Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele atractii ale acestui judet:

Cetatea Soimos. Situata pe malul drept al Muresului, pe dealul Cioaca Tautului, Cetatea Soimos a fost construita la finele secolului al XIII-lea, cu rolul de a apara regiunea de invaziile tatarilor. In cetate s-au refugiat mai multe personalitati transilvanene din perioada medievala, inclusiv Iancul de Hunedoara. In prezent, din pacate, au mai ramas doar ramasite din aceasta fortificatie, fiind intr-o stare de continua degradare. 

Plaja Ghioroc. Multi aradeni si timisoreni evita aglomeratia de pe litoralul Marii Negre, preferand sa se bronzeze in zilele calduroase de vara mai aproape de casa lor, la Plaja Ghioroc. Poreclita “Litoralul Vestului”, aceasta plaja intinsa pe o suprafata de 10 hectare se gaseste la poalele Muntilor Zarandului si nu numai ca are o apa excelenta pentru inot si relaxare, dar este, de asemenea, inconjurata de un peisaj natural de poveste.

Cetatea Aradului. Celebra cetate cu forma de stea cu 6 colturi a fost ridicata in perioada 1763 – 1783, fiind folosita ca inchisoare militara. De fapt, Cetatea Aradului avea sa fie una dintre cele mai intinse inchisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar. Printre detinutii inchisi aici se numara Horea, Closca si Crisan, dar si mai multi prizonieri adusi din Bosnia si Hertegovina, cum ar fi Gavrilo Princip, renumitul asasin al arhiducelui Franz de Habsburg. Se crede ca tocmai atentatul acestuia a fost scanteia ce a dus la pornirea Primului Razboi Mondial. Cetatea se gaseste in cartierul Subcetate din municipiul Arad si nu trebuie ratat in cazul in care ajungi in acest oras.

Pestera Liliecilor. Daca mergi in statiunea balneoclimaterica Moneasa din judetul Arad, fa si o oprire in vecinatate, la Pestera Liliecilor. Apreciata pentru uimitoarele-i stalagmite si stalactite, pestera poate fi accesata printr-o poteca turistica, marcata cu o banda albastra, care pleaca tocmai din statiune. Pestera este realmente splendida, fiind formata in calcar negru. Mai mult, Pestera Liliecilor este locul de unde izvoraste paraul ce trece prin Moneasa, chiar langa vechea baza de tratament.

Biserica Rosie. Situata in resedinta judetului Arad, Biserica Rosie este frecventata de credinciosii de origine maghiara ai Bisericii Evanghelice-Luterane. Numele sau provine de la nuanta pe care o putem observa pe peretii exteriori ai cladirii, acoperiti cu caramida slefuita. Frumoasa biserica dateaza din anul 1905 si este considerata una dintre cele mai bune exemple de arhitectura neogotica din vestul Romaniei. Biserica se remarca, de asemenea, cu turla sa inalta de 45 de metri, dar si cu orga din interior, pe care o gazduieste inca din 1927.

Acestea sunt doar cele mai cunoscute atractii turistice din Arad. Insa judetul adaposteste multe alte locuri frumoase ce merita atentia trecatorilor. Printre acestea se numara Pestera Cristalelor, Parcul Dentrologic din comuna Macea, Muntii Codru-Moma si Bisericile din lemn de la Savarsin. Iar cand vine vorba de locuri de cazare, Aradul sta iarasi bine. In urmatorul link poti gasi cateva dintre cele mai bune hoteluri si pensiuni din acest judet!