5 locuri mai puțin aglomerate pe care trebuie să le vizitezi în luna februarie

România este o țară plină de istorie bine conservată și de peisaje naturale de neuitat. Cultura, reperele iconice și natura fac din România o destinație de călătorie fantastică în orice anotimp. Iată cele mai bune locuri pentru o vacanță mai retrasă în luna februarie. 

Saschiz

Saschiz este renumit nu numai pentru una dintre cele mai bine păstrate biserici fortificate din Transilvania, ci și ca centru de tâmplărie și pictură pe lemn. Aici s-a născut ceramica albastră Saschiz în 1702.

Biserica Evanghelică din Saschiz a fost construită între 1493 și 1496 de către coloniștii sași. Monumentul este foarte impresionant datorită mărimii sale și a modului în care elementele fortificatoare au fost adaptate la forma unei clădiri bisericești. Din exterior, biserica pare a fi un bastion, dar rolul ei defensiv este depășit de frumusețea elementelor sale gotice: arcade imense, contraforturi masive și aspecte decorative din piatră și cărămidă. Datorită distanței semnificative dintre centrul satului și dealul pe care a fost construită o cetate saxonă în 1496, biserica evanghelică fortificată a devenit principalul refugiu pentru locuitorii din Saschiz în timpul raidurilor invadatoare.

Soveja

Soveja este stațiunea cu cel mai ozonat aer din România, o zonă unde liniștea este la ea acasă. Aici se practică turismul sustenabil. În timpul petrecut în stațiunea Soveja poți practica călărie, poți face drumeții, ciclism, pescuit la copcă sau te poți bucura de natură în splendoarea sa.

Stațiunea este situată în Parcul Natural Putna – Vrancea, care găzduiește o populație bogată de carnivore: urs brun, lup, vulpe, vidră, râs, pisică sălbatică, bursuc, dar și cerbi carpatini, iepuri, căprioare, deci mare atenție atunci când porniți pe potecile de munte. 

Lacul de Smarald și Vulcanul de la Racoș

Micul sat Racoș, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara, este bine cunoscut în România pentru importanța sa geologică. Craterul unui vulcan care a erupt ultima dată cu mii de ani în urmă și coloanele din bazalt din apropiere atrag mulți călători curioși să descopere un peisaj care pare să provină dintr-o altă lume.

Pentru a putea vedea ce a rămas din fostul crater, trebuie să treci mai întâi prin satul Racoș. Istoria sa datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, iar cea mai veche mărturie a trecutului său sunt ruinele castelului medieval Sukosd-Bethlen. Deși parțial restaurat, castelul poate fi vizitat cu ajutorul unui localnic care locuiește chiar vizavi de monument.

Arad

Situat în vestul României, Arad este un oraș pitoresc, presărat cu clădiri în stil Art Nouveau și eclectice, rămase din perioada de ocupație austro-ungară. Nu la fel de popular ca Timișoara și totuși un oraș mare din vestul României, Arad merită cu siguranță o vizită. Ca să nu mai vorbim de remarcabila cetate Vauban cu o vechime de 250 de ani, înconjurată de râul Mureș, care adăpostește încă o garnizoană militară.

Mălâncrav

Având cea mai mare populație de sași din Transilvania, Mălâncrav este un sat pitoresc îndepărtat, cu o moștenire saxonă de lungă durată. Biserica fortificată a satului prezintă cea mai mare frescă gotică care a supraviețuit reformei religioase, prezentând 53 de scene din Vechiul și Noul Testament. Alături se află vechiul conac care a aparținut nobilii familii Apafi, transformat astăzi într-o pensiune de epocă.