Colorata si plina de viata, localitatea Sapanta este nelipsita in ghidurile si traseele turistice din Maramures. Situata la vest de Sighetu Marmatiei, la doar cativa kilometri distanta, Sapanta este celebra, in special, pentru , care de altfel este considerat a fi simbolul acestei localitati. Gasit chiar in centrul Sapantei, Cimitirul Vesel pare a fi o padure de cruci din lemn superb colorate in albastru deschis, pe fiecare dintre ele gasindu-se pictata o imagine in relief si cateva cuvinte in versuri ce rezuma, intr-un mod inedit, viata omului care se odihneste acolo.
Sapanta este o localitate ce dateaza inca din Evul Mediu, fiind atestata documentar din anul 1373. Pamanturile sale se lauda cu o sumedenie de bogatii naturale, inclusiv cu izvoare minerale sodice, clorurate, bicarbonatate si calcice. Atat localnicii cat si oameni veniti de pe alte meleaguri poposesc in Sapanta special pentru a se alimenta cu aceste ape cu putere de vindecare a gastritei, colecistitelor si bolilor gastro-duodenale.
Oamenii din Sapanta nu numai ca sunt foarte gospodari, dar sunt, de asemenea, si extrem de iscusiti in ceea ce priveste crearea de obiecte artizanale, costume populare si cergi. In cele din urma, trebuie sa
recunoastem ca aceasta localitate este renumita in intreaga lume datorita Cimitirului Vesel. Crucile ingenios gravate si intens colorate de celebrul mester Stan Patras si de ucenicii sai sunt inscriptionate cu versuri simple, unele amuzante, unele ironice, iar altele pline de invataminte, ce reprezinta viata raposatului, scotandu-i la iveala fie realizarile sale, fie metehnele ce i-au adus sfarsitul.
Aceasta idee unica in intreaga lume de a imblanzi spiritul mortii prin cioplirea crucilor de lemn si pictarea lor in culori vesele apartine, dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, mesterului Stan Patras, care a inceput acest proiect in anul 1935. Din pacate, iscusitul mester a decedat in urma cu cativa ani, insa ucenicii lui ii duc mai departe deosebita-i munca cu aceeasi indemanare. Daca ajungi in Sapanta, nu ezita sa vizitezi acest cimitir. Probabil ca nu ti se va parea foarte vesel, insa cu siguranta iti
va ramane in suflet.
Alte atractii turistice de vazut in Sapanta, Maramures:
Manastirea Sapanta-Peri
Ridicata in timpul voievozilor Dragosesti in locul in care se gasea in trecut o veche sihastrie sub hramul Stantului Arhanghel Mihail, aceasta manastire cu traditie este considerata a fi una dintre cele mai frumoase constructii sacre din judetul Maramures. Nepotii lui Dragos Voda (Voievodul Balcu si ulterior Drag) au oferit mai multe pamanturi si bunuri manastirii, astfel ca in 1931 s-a ridicat aici o biserica din piatra. Biserica din piatra avea sa fie de o importanta majora, purtand rangul de Stavropighie Patriarhala cu jurisdictie asupra mai multor biserici apartinand din 8 tinuturi diferite. Totodata, vreme de 312 ani, aceasta biserica de piatra a fost sediul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului. Demolata in 1703, Manastirea Sapanta-Peri avea sa fie reconstruita la finele secolului XX intr-o locatie apropiata de cea originala (care se gaseste in prezent in Ucraina), in Parcul Dendrologic Livada. In acest loc, s-a ridicat cea mai inalta biserica din lemn din lume, denumita Biserica Sfantul Arhanghel Mihail, care se lauda cu impresionanta inaltime de 78 de metri (depaseste in inaltime chiar celebra Statuie a Libertatii din New York).
Casa memoriala Ion Stan Patras
Gasita foarte aproape de Cimitirul Vesel, la o distanta de doar doua sute de metri, aceasta casa este dedicata memoriei mesterului ingenios ce a venit cu ideea inscriptionarii crucilor colorate cu versuri vesele. Casa se imparte in doua incaperi si o curte in care se poate vizita atelierul de pictura si sculptura a lui Ion Stan Patras, precum si cateva cruci realizate de el insusi.
Incinta acestui mic muzeu expune, de asemenea, costume populare specifice Maramuresului, diverse obiecte de artizanat (oale de lut, covoare, cergi, tablouri si icoane), dar si poze ce il infatiseaza pe Ion Stan Patras si pe membrii familiei sale.