Biserica Prejmer se afla in localitatea Prejmer, la mai putin de 20 de kilometri distanta de orasul Brasov. Biserica fortificata din judetul Brasov reprezinta unul dintre cele mai frumoase si bine intretinute monumente pe care le-au lasat mostenire Cavalerii Teutoni in Transilvania.
Despre biserica-fortificata din Prejmer
Prima atestare a localitatii Prejmer are o legatura stransa cu biserica cu acelasi nume. In anul 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea mentioneaza intr-un document adresat Cavalerilor Teutoni numele raului Tarlung intr-un act de donatie. Pe langa acest rau a luat nastere localitatea Prejmer, iar biserica a fost ridicata de catre Cavalerii Teutoni care primisera drepturi asupra acestui teritoriu. Primul nume al lacasului de cult a fost acela de Biserica din Tartlau, Tartlau fiind numele sasesc al localitatii.
Cavalerii Teutoni reprezentau un ordin religios german catolic care a fost format la sfarsitul secolului al XII-lea in Acra, Palestina. Simbolul Ordinului Cavalerilor Teutoni este o cruce neagra pe un fundal alb. Dupa ce au fost invinsi in cruciadele crestine, Cavalerii Teutoni s-au retras in Tara Barsei, Transilvania, pentru a sprijini regatul Ungariei care se apara de incursiunile cumane. Pentru ajutorul dat, au primit terenuri prin acte de donatie pe care au infiintat localitati precum Feldioara, Brasov, Codlea, Raznov si Prejmer.
Biserica Prejmer – punct important in apararea granitelor
Rolul localitatii Prejmer in timpul atacurilor turcilor a fost unul extrem de important. Prejmer era prima asezare in care ajungeau turcii veniti prin Pasul Buzau din sudul tarii. Din acest motiv, regele Sigismund de Luxemburg a dorit fortificarea bisericii din localitate cu ziduri inalte de 12 metri si groase de 3-4 metri inconjurate de un sant lat de apa.
Cetatea de la Prejmer gazduia o arma de lupta neobisnuita denumita ”Orga mortii”. Dispozitivul era format din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate odata, provocand daune considerabile atacatorilor.
Biserica a fost contruita in forma de cruce, cu patru brate egale dispuse in jurul unui turn octogonal. Datorita asemanarii Bisericii din Prejmer cu Biserica din Carta si cu cea din Bartolomeu-Brasov, constructia Bisericii-cetate din Prejmer a fost incadrata in a doua treime a secolului al XIII-lea.
Astazi, cetatea este unul dintre obiectivele turistice mai putin cunoscute din judetul Brasov. Biserica cetate de la Prejmer este cea mai bine intretinuta si cea mai puternica biserica-cetate din Europa de Est si a fost inclusa in 1999 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Biserica poate fi vizitata de marti pana sambata intre 9:00 si 15:00, iar taxa de vizitare este de 8 lei.