Bokod – satul plutitor din Ungaria comparat cu destinatiile exotice

LeicherOliver/Shutterstock.com

Pentru cei care viseaza sa ajunga in Maldive sau Bora Bora, dar nu vor sa strabata mii de kilometri pana acolo sau n-au gasit inca resursele financiare suficiente sa isi implineasca visul, exista o alta varianta la doar doi pasi de tara noastra. In Ungaria, la mai putin de 100 de kilometri distanta de capitala tarii se afla una dintre cele mai surprinzatoare localitati. Vei descoperi aici un grup de casute plutitoare, legate intre ele prin pontoane de lemn ce te poarta cu gandul la destinatiile exotice.

Bokod este o localitate relativ micuta, care nu prezinta prea multe elemente iesite din comun care ar atrage turistii. Totusi, dupa ce un site cunoscut din strainatate a publicat o fotografie cu casele plutitoare de la marginea satului, acesta a devenit imediat “tinta” principala a turistilor din Europa. Usor accesibil si foarte aproape de Budapesta, Bokod poate fi vazut intr-o excursie de o zi.

Casele construite pe cativa piloni solizi din lemn reprezinta locuintele de vara ale localnicilor din zona, asa ca in timpul iernii s-ar putea sa nu gasesti pe nimeni acasa. Dotate cu terase si podete de lemn ce permit accesul pana la usa principala, constructiile nu sunt deloc complexe sau intens decorate, ci mai degraba practice si asemanatoare casutelor de tip bungalow. Chiar daca de opulenta si lux nici nu se pune problema in zona localitatii Bokod, farmecul aparte, cadrul natural si locul te fac sa te simti mai bogat sufleteste decat ai fi la mii de  kilometri departare intr-un hotel de sapte stele.

LeicherOliver/Shutterstock.com

Lacul Bokodi – lacul care nu ingheata niciodata

Desi vecinii maghiari nu beneficiaza de o clima tropicala sau de temperaturi excelente pe tot parcursul anului, lacul Bokodi pe care plutesc casutele deja devenite faimoase, nu ingheata niciodata. Explicatia este una cat se poate de logica si nu are legatura cu temperaturile inregistrate de termometru, ci mai degraba cu stiinta.

In apropierea lacului Bokodi se afla o centrala electrica ce “ruleaza” constant apa din lac, folosind-o pentru racire. Prin acest proces complex, apa este practic intotdeauna in miscare si nu ajunge sa inghete niciodata chiar daca temperaturile sunt sub 0 grade.

Fesus Robert/Shutterstock.com

Cunoscut abia in anul 2014

Satul Bokod a devenit cunoscut in anul 2014 dupa ce un motor de cautare a afisat o imagine cu casutele plutitoare si a creat o adevarata isterie in randul pasionatilor de calatorii. Chiar daca constructiile dateaza de mai multi ani, publicitatea facuta acestui loc a fost aproape inexistenta, singurele poze existente fiind doar ale localnicilor ce doreau sa promoveze zona ca una potrivita pentru pescuit. Cu toate astea, de indata ce pozele au devenit virale, a avut loc o crestere semnificativa a interesului turistilor europeni in ceea ce priveste locatia spectaculoasa.

Ceea ce a favorizat vizitele mai dese ale turistilor a fost cu siguranta apropierea de Budapesta si caracterul unic al locului. Desi nu este singurul sat plutitor din Europa, datorita de publicitatii de care s-a bucurat in 2014, este unul dintre cele mai populare.

Ce este de facut in zona?

Dupa cum iti poti imagina, zona nu este una extrem de turistica si cu exceptia caselor plutitoare de pe lacul Bokodi nu prea ai ce sa admiri. Fiind o localitate mica, lipsita de activitati iesite din comun Bokod nu este locul ideal pentru cei care prefera destinatiile vibrante si stradutele agitate. In schimb, daca vrei sa admiri un loc unic in Ungaria si sa surprinzi o fotografie inedita, merita sa faci o vizita de o zi in timpul sejurului in Budapesta.


Cauti loc de cazare in Budapesta si nu gasesti? Travelminit vine in ajutorul tau cu cele mai bune oferte. Descopera lista completa a unitatilor de cazare, aici