Judetul Bistrita Nasaud impresioneaza prin numarul mare de obiective turistice amplasate pe teritoriul sau, care atrag turistii din toate colturile lumii. Rezervatii naturale, lacuri, biserici si manastiri, pesteri si cetati pot deveni oricand pretextul unei excursii sau al unei vacante petrecute in familie. Ca sa intelegeti ce frumuseti ascunde judetul Bistrita Nasaud, va oferim mai jos cateva idei de obiective care merita vizitate cel putin o data in viata.
Lacul Colibita (900 m altitudine)
Este un lac artificial de acumulare amenajat in Muntii Calimani intre anii 1977 si 1991 pe cursul raului Bistrita in scop hidroenergetic. Lacul se intinde pe o lungime de 13 km si are o suprafata de 270 hectare. In ultimii ani, pe malul lacului a fost amenajata statiunea turistica Colibita, intr-un peisaj mirific, de poveste. Turistii ajunsi aici pot sta la soare pe plajele amenajate artificial sau pot practica sporturi nautice.
Ansamblul Sugalete
Situat in centrul istoric al orasului Bistrita Nasaud, mai exact in piata centrala, complexul Sugalete este format din 13 cladiri datand din secolele XV – XVI. Cladirile renascentiste supraetajate sunt unite intre ele printr-o galerie care formeaza 20 de bolti superbe, cu ogive gotice, care stau sprijinite pe 21 de pliastri. Pe vremuri, la parter existau ateliere, depozite si grajduri, etajul fiind destinat locuintelor; aici isi duceau traiul o parte din familiile bogate ale patricienilor din Bistrita, printre care Eiben, Fleischer, Kesthyus, Petermann si Kretschmer.
Dupa incendiul devastator din anul 1475, care a distrus multe cladiri din oras, complexul a fost refacut. In timp, cladirile au avut diverse destinatii, timp in care s-au distrus o parte din elementele decorative importante. Ansamblul medieval Sugalete poate fi vizitat oricand, fara taxa de intrare.
Cetatea Ciceu si Pestera Ciceului
Tot in judetul Bistrita Nasaud puteti vizita ruinele Cetatii medievale Ciceu, construita in secolul XIII pe un deal vulcanic din zona Ciceu. Nu se cunosc prea multe date despre aceasta cetate, in primul rand pentru ca regii maghiari, neputand sa o cucereasca, au distrus-o cu ajutorul minerilor. Se stie insa ca fosta resedinta a nobililor Losoncz i-a fost daruita lui Stefan cel Mare, care i-a lasat-o mostenire fiului sau, pentru ca ulterior sa ajunga in posesia lui Petru Rares, care a folosit-o drept refugiu pana in 1541. Alexandru Lapusneanu este ultimul domnitor moldovean care a locuit in ea.
Daca tot ajungeti in zona Ciceu, merita sa vizitati si pestera Ciceului sau Magura Ciceului.
Rezervatia Naturala Rapa cu Papusi
La 15 km de orasul Bistrita, pe teritoriul localitatii Mariselu se afla aceasta rezervatie naturala deosebita, declarata arie protejata de interes national. Frumusetea acestui obiectiv o reprezinta tocmai “papusile” – acele depuneri de minerale care au luat, in timp, forma unor papusi rusesti, de unde i se trage si numele rezervatiei. Cu forme dintre cele mai ciudate, de la sferice la eliptice sau neregulate, “Papusile” sunt compuse din nisip cimentat cu carbonat de calciu. Rapa cu Papusi a fost descoperita de Ioan Chintauan, devenind unul din principalele obiective turistice ale Transilvaniei.
Cetatea Bistritei
In Evul Mediu, cetatea Bistritei era aproape imposibil de cucerit: orasul fortificat avea 18 turnuri aparate de breslasii (mestesugarii) care locuiau in ele. Cu timpul insa, zidurile cetatii au cedat, iar astazi au ramas doar cateva bucati din ele si un singur turn de aparare: Turnul Dogarilor. Nu era cel mai impunator, insa avea 35 m inaltime. De-a lungul timpului, acesta a folosit drept spital pentru bolnavii psihic, dar si inchisoare.
La ora actuala, Turnul Dogarilor functioneaza ca si expozitie – in interior exista o galerie cu circa 700 de masti si papusi realizate de baronul Alexandru Misiuga.
Casa Memoriala George Cosbuc
Muzeul memorial al poetului George Cosbuc, situat in comuna cu acelasi nume din judetul Bistrita Nasaud (fostul sat Hordou), pastreaza in intregime mare parte din obiectele originale ale poetului. Centrul atentiei il reprezinta biblioteca lui Cosbuc, in care sunt pastrate cele aproape 30.000 de volume. Cladirea este cu atat mai importanta cu cat se considera ca acesta a fost primul muzeu de literatura romana din tara.
Casa Memoriala poate fi vizitata de miercuri pana duminica, in schimbul unei taxe de 2 lei pentru adulti (1 leu pentru copii si elevi).
Cauti cazare? Intra aici!