Pe data de 9 martie crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe cei 40 de mucenici din Sevastia care au fost condamnati la moarte din cauza credintei in Iisus Hristos. In traditia populara, ziua de 9 martie reprezinta sfarsitul zilelor de tranzitie dintre iarna si primava, iar de acum inainte sunt asteptate numai zile cu soare specifice noului anotimp.
Cine au fost cei 40 de mucenici?
Povestea mucenicilor s-a petrecut in vremea domniei imparatului Licinius, intre anii 308 si 324, atunci cand guvernatorul Armeniei a descoperit religia celor 40 de soldati aflati in subordinea sa. Incercand sa ii aduca pe “calea cea buna”, guvernatorul le da sansa soldatilor sa se lepede de religia lor si sa scape de pedeapsa capitala. Alegerea de a nu renunta la religia crestina le-a adus soldatilor 8 zile de chin intr-o temnita.
Dupa ce guvernatorul a vazut ca nici dupa toate chinurile la care au fost supusi in cele 8 zile, soldatii nu vor sa renunte la credinta lor in Iisus Hristos, ii condamna pe toti 40 la moarte prin inghetare in lacul Sevastia. Pe timpul noptii in care mucenicii au fost aruncati in lacul inghetat a avut loc o minune – temperatura apei a crescut pe langa trupurile soldatilor pe masura ce acestia spuneau rugaciuni, iar deasupra capetelor lor s-au pogorat cununi stralucitoare.
La miezul noptii, unul dintre soldati cedeaza gerului si in dorinta de a iesi cat mai repede din apa sa ajunga la odaia calda pregatita de ostasii guvernatorului sa-i ademeneasca pe soldati, moare la cateva secunde dupa ce iese din lac. Vazand minunea care s-a petrecut in fata ochilor sai, unul dintre ostasii guvernului isi recunoaste credinta fata de Iisus si se arunca in apa.
A doua dimineata cand guvernatorul a venit, acesta a gasit trupurile inacte ale soldatilor crestini. Pentru a se asigura ca vor muri de aceasta data, guvernatorul a ordonat zdrobirea oaselor picioarelor si mai apoi arderea trupurilor pe rug. Dupa dureri ingrozitoare, toti mai putin unul se sting. Meliton, soldatul care supravietuise tuturor chinurilor este salvat de mama lui de la incinerare, insa moare la scurt timp dupa.
Povestea celor 40 de mucenici a ramas in traditia crestina ca o lectie a sacrificiului suprem pentru credinta si este adesea data exemplu la slujbe sau rugaciuni.
Traditii si obiceiuri pentru ziua de 9 martie
Traditiile si obiceiurile practicate in ziua de 9 martie difera de la o zona la alta a tarii, insa majoritatea se pregatesc in zorii zilei traditionalii mucenici. Daca in Moldova, mucenicii sunt mari, pufosi, facuti dintr-un aluat asemanator celui de cozonac, in Muntenia si Oltenia mucenicii se fac cu lapte si nuca.
Una dintre traditiile mai putin cunoscute de la noi din tara este cea in care tinerii proaspat casatoriti primesc de ziua mucenicilor 40 de nuci frumoase pentru a avea o casnicie puternica precum coaja de nuca. O alta traditie interesanta care se pastreaza pana in zilele noastre este cea a celor 40 (sau 44) de pahare de vin. Pentru a prinde putere si pentru a intari organismul, barbatii obisnuiesc sa bea 40 de pahare in ziua mucenicilor. Numarul de 44 vine din traditia geto-daca, unde se credea ca au existat 44 de mucenici, si nu 40.
Ce nu trebuie sa faci de ziua mucenicilor?
- nu trebuie sa dai bani cu imprumut
- nu trebuie sa faci curat prin casa sau prin gradina
- gospodinele nu trebuie sa ia oulele din cuibar
- nu trebuie sa arunci gunoiul din casa
- nu trebuie sa te certi cu nimeni
- nu trebuie sa uiti sa te rogi pentru sufletele celor trecuti in nefiinta