Mucenicii: rețete și tradiții

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe data de 9 martie pe Sfinții 40 de mucenici, soldați români uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Această sărbătoare a generat și o serie de tradiții în România, printre ele fiind și desertul care poartă numele de Mucenici.

Travelminit ți-a pregătit o serie de rețete și tradiții pentru ziua de Mucenici.

Obiceiuri și tradiții de Mucenici

Conform tradiției populare, în această zi se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

De asemenea se fac praznice și se împart alimente în memoria persoanelor decedate și se spune că ar trebui să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin.

Tot în această zi, gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8. Colacii se prepară diferit în funcție de zona în care se află, iar forma acestui desert ar proveni fie de la forma cununilor care au coborât din cer peste capetele martirilor, fie se spune că ar fi o formă stilizată a trupurilor lor.

Cum se prepară Mucenicii în funcție de zonă

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitată (un mucenic mai mare) pe care copiii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Descoperă și ce nu trebuie sa faci in ziua de 9 martie? Afla care este semnificatia mucenicilor

Rețete mucenici

Pentru prepararea aluatului pentru mucenicii moldovenești vei avea nevoie de:

·         500 gr făină

·         Un praf de sare

·         1 ou +2 gălbenușuri

·         50 gr unt topit

·         50 gr zahăr

·         100 -150ml de lapte

·         20 gr drojdie proaspătă

·         2 pliculețe zahăr vaninilat

Aceste ingrediente vor fi frământate precum aluatul de cozonat și apoi aranjate în tavă sub forma cifrei 8 și lăsate la dospit de 20 de minute. Se vor coace apoi la 180 de grade timp de 30 de minute. Înainte de a fi scoși din cuptor, mucenicii for fi unși cu 2 linguri de miere și un pic de apă și dați prin nucă măcinată.

Mucenici dobrogeni

Mucenicii din această zonă sunt mai ușor de preparat având în vedere că se găsesc deja ambalați la punga și se pot achiziționa din magazine. Pentru a-i prepara, pune apă la fiert și, în funcție de cât de zemoși vei dori să fie, poți pune până la 4 litri. În apă adaugă un vârf de sare, zahăr după gust și zahăr vanilat. În momentul în care apa începe să fiarbă, adaugă mucenicii și lasă-i așa timp de 10 minute, apoi stinge focul. La 20 de minute după ce ai oprit focul, adaugă scorțișoară, esența de rom, coaja rasă de lămâie și nuca măcinată. Desertul se poate servi cald sau rece în funcție de preferință.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: dreamstime.com