Cele mai bune pârtii de ski din România pentru copii și adulți

Sursa foto: Facebook Poiana Brasov/ Romania

Fie că ești începător sau, dimpotrivă, mergi pe pârtia de ski în fiecare an, sporturile de iarnă sunt activități ideale dacă vrei să faci ceva distractiv alături de familie și prieteni. Pe lângă adrenalină și distracție, sporturile de iarnă au și foarte multe beneficii pentru corp și minte. Schiatul, de exemplu, în afara faptului că este un bun exercițiu fizic, ajută și la îmbunătățirea sănătății inimii. Astfel, te bucuri de o doză în plus de sănătate, în timp ce îți antrenezi întreg corpul.

Și, pentru că sezonul rece își face ușor, ușor simțită prezența, ne-am gândit la o listă de stațiuni și pârtii numai bune pentru iarna aceasta, unde chiar și copiii se pot bucura în siguranță de adrenalina sporturilor în zăpadă. 

Pentru că un criteriu esențial în alegerea pârtiilor potrivite este gradul de dificultate și siguranță, mai ales când călătorești alături de copii, sperăm să te ajute ponturile de mai jos.

Straja

Sursa foto: Facebook Straja

Domeniul de ski de la Straja este unul în continuă dezvoltare și modernizare, asta și datorită faptului că administratorii au înțeles importanța echipamentelor noi și a confortului pentru satisfacerea turiștilor. Astfel, indiferent de experiența ta, domeniul îți asigură spațiu de activitate pentru a te simți în siguranță și, bineînțeles, pentru a te bucura de adrenalina sporturilor de sezon.

La Straja se află aproximativ 26 km de domeniu schiabil, dintre care 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Dacă nu ai o pârtie preferată și vrei să explorezi, la Straja există, în total, 11 instalaţii de transport pe cablu ce asigură accesul rapid și ușor la toate pârtiile din staţiune. Cea mai lungă este Pârtia Straja, având o lungime de aproximativ 8,1 km, ideală pentru toate tipurile de schiori.

Pentru copii, există un așa zis „baby-ski” cu o bandă de urcare de 60 de metri, iar școala de ski organizează și tabere pentru cei mici. Iarna trecută a fost inaugurat și un traseu de tubing, lângă covorul rulant de pe pârtia de începători Baloo.

Șuior

Pârtia de ski Mogoșa din stațiunea Șuior este ideală pentru un sejur alături de întreaga familie. Aici există pârtii ideale pentru ski, atât pentru adulți, cât și pentru copii, numai bune pentru distracția tuturor membrilor familiei. În total, domeniul îți pune la dispoziție 12 pârtii de ski dintre care poți alege, iar pârtiile sunt cotate ca fiind de dificultate medie. Pentru începători și copii există o pârtie de 100 de metri lungime ce are în dotare baby-ski și pune la dispoziție monitori și instructori de ski care să-i ghideze pe cei mai puțin experimentați.

În plus, zona este cunoscută pentru obiceiurile transmise din generație în generație, deci, când nu ești pe pârtie, te poți bucura de o vacanță autentică și poți descoperi tradițiile zonei.

Pârtiile sunt dotate cu instalaţie de producere a zăpezii artificiale pe o lungime de 3600 m, instalaţie nocturnă pe o lungime de 1500 m, un telescaun cu o capacitate de 1200 persoane pe oră, dotat cu sistem pe bază de TAG-uri și 2 ratracuri de mare putere pentru nivelare.

Bușteni, județul Prahova

Sursa foto: Facebook Domeniul schiabil Kalinderu

Pârtiile Kalinderu din Bușteni sunt unele dintre cele mai cunoscute pârtii de la noi din țară. Pârtia Kalinderu 1 este de dificultate medie și are aproximativ 1,4 kilometri, iar pârtia Kalinderu 2 are o dificultate medie spre grea, cu o distanță de 1,3 kilometri.

Cele două pârtii dispun de telescaun, baby ski și o bandă de transport, făcând ușor accesul pe pârtie și la baza ei. Pârtia Kalinderu 1 este iluminată, deci pasionații de zăpadă pot schia și seara, într-un cadru de vis.

Fiind un domeniu foarte cunoscut, aici vin an de an schiori de toate vârstele și cu experiențe vaste, astfel că există locuri special amenajate și pentru începători, chiar la baza pârtiei. Acolo există un Fun Park care pune la dispoziție și un carusel, un tobogan și alte facilități pentru copii.

Stațiunea Rânca

Sursa foto: Facebook Rânca

Stațiunea de ski Rânca este situată în Munții Parâng și este  recunoscută ca fiind stațiunea cu cel mai lung sezon de ski. Datorită situării geografice și a dotărilor domeniului, aici stratul de zăpadă se depune începând cu luna septembrie și se menține chiar până în luna mai.

Există șase pârtii de ski amenajate și dotate cu tot ce ai nevoie pentru un sejur reușit de ski și, de asemenea, există și o pârtie special amenajată pentru săniuș, dedicată celor mici.

Interesant este că în zonă poți practica și pescuit sportiv, water walking ball, iar domeniul îți pune la dispoziție și ture cu ATV-ul, pentru o doză extra de adrenalină.

Cârlibaba, judeţul Suceava

Dacă vrei să eviți aglomerația din stațiunile cunoscute precum Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, o alternativă în apropiere și la fel de frumoasă este Cârlibaba.

Satul Cârlibaba a devenit, de-a lungul anilor, o stațiune de ski modernă, dotată cu două pârtii funcționale, Măgura 1 și  Măgura 2. Pârtiile au un grad mediu de dificultate și sunt dotate cu tunuri de zăpadă artificială și teleschi cu o capacitate de 40 de persoane pe oră.

Înconjurată de creste împădurite, precum Țapul Mare, Muntele Măgurii și Stânișoara, zona oferă peisaje spectaculoase, demne de fotografiat sau explorat. Pentru că, pe lângă pârtiile de ski, în zonă se recomandă și drumețiile, fiind un punct cheie de pornire către Parcul Național Munții Rodnei, Rezervaţia geologică „Piatra Ţibăului“ şi Lacul glaciar „Lala“.

Stațiunea Arena Platoș

Sursa foto: Facebook Arena Platos Paltinis

Pentru că aglomerația de pe pârtiile cunoscute poate reprezenta un impediment în organizarea unui sejur memorabil, îți propunem și stațiunea de ski din Munții Cindrel: Arena Platos. Situată la o altitudine de 1400 de m, pârtia dispune de 5 instalații de pe cablu și se află la aproximativ 2 km distanță de cunoscuta pârtie Păltiniș.

Domeniul dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel, iar pârtiile sunt dotate cu peste 20 tunuri de zăpadă care garantează zăpadă.

Pe lângă dotările și facilitățile puse la dispoziție, te poți bucura și de peisajele spectaculoase din zonă, ce vor face din sejurul tău unul minunat și memorabil.

Transalpina Ski Resort

Sursa foto: Facebook Transalpina Ski

Domeniul Transalpina Ski Resort este situat în perimetrul Voineasa-Vidra-Transalpina și a fost inaugurat în anul 2012. Ce este special la această pârtie este și peisajul spectaculos, la baza pârtiei aflându-se Lacul Vidra. Pentru ski și snowboard, există 6,1 km de pârtii disponible, în timp ce 5 telecabine transportă oaspeții. Zona de sporturi de iarnă este situată între altitudinile de 1.320 și 1.940 m, oferind un cadru natural superb pentru turiști. 

Înainte de a îți planifica sejurul de ski acolo, este bine de știut că în zonă nu există posibilitate de cazare, decât la câțiva kilometri cu mașina. Acest fapt poate constitui și un avantaj pentru cei care vor să evite aglomerația specifică pârtiilor.

Predeal, județul Brașov

O altă alegere pe lista multor amatori de ski este stațiunea Predeal. Aici găsești 7 kilometri de pârtii, printre care și pârtia Clăbucet, cu o lungime de 2,1 kilometri.

În cadrul stațiunii, există 4 pârtii de dificultate ușoară și medie și una dedicată schiorilor avansați și experimentați.  Bineînțeles, la baza pârtiilor se află și o pârtie pentru începători și copii, numai bună pentru exersat și învățat.

Pârtia Clăbucet Varianta este cea mai mică pârtie din zonă, cu o lungime de doar 790 de metri, la polul opus aflându-se Pârtia Cocoșul, cu o lungime de aproximativ 2,4 kilometri.

Staţiunea Mădăraş

Sursa foto: Facebook Madarasi Hargita Síközpont

Stațiunea Mădăraș se află în județul Harghita, având 5 pârtii de grade diferite de dificultate, fiind o stațiune potrivită atât pentru începători, cât și pentru marii iubitori de adrenalină sau pentru copii. Există trei instalații de teleschi, iar cea mai lungă pârtie este Pârtia Albastră, având o lungime de 1,8 kilometri.  Pârtia pentru începători are acces la teleschi și are o lungime de 100 de metri, în timp ce pârtia Hadak Utja, cea mai dificilă din stațiune, are 700 de metri.

Domeniul este situat într-o zonă liniștită, lucru ce îți asigură un sejur relaxant, departe de agitația stațiunilor arhicunoscute și arhipline. În plus, drumul forestier până la stațiune și peisajele din jurul pârtiilor de ski oferă un spectacol minunat, demn de fotografiat la fiecare „pas”.

Sinaia, județul Prahova

Sinaia este una dintre stațiunile cu cea mai mare durată a sezonului de iarnă, tocmai de aceea este o opțiune ideală pentru cei care vor să se bucure de schiat și în afara sezonului principal. În Sinaia găsești un domeniu schiabil de 17 kilometri, cu 16 pârtii și 3 trasee de ski.

Există pârtii pentru fiecare grad de dificultate, astfel: 3 pârtii pentru avansați, 8 pârtii pentru dificultate medie și 4 pârtii pentru începători și copii.

Fiind o stațiune foarte cunoscută, și dotările domeniului sunt pe măsură, iar în zonă poți găsi cazare, restaurante sau alte facilități pentru tine și familia ta.

Sovata

Singurul domeniu schiabil din județul Mureș se află la Sovata. Pârtia are o lungime de 1,2 kilometri și o diferență de nivel de 262 de metri. Pârtia dispune de telescaun și teleski și este atracția turiștilor din zonă, fiind, de asemenea, întreținută zilnic cu tunuri de zăpadă artificială.

Pârtia se află sub administrarea proprietarilor Cabanei Repas și atrage an de an atât începători, cât și avansați și pasionați de ski.

Poiana Brașov

Sursa foto: Facebook Poiana Brasov/ Romania

Dacă ești în vizită în Brașov, însă vrei să te bucuri și te sezonul de iarnă în adevăratul sens al cuvântului, atunci o vizită în Poaina Brașov este ideală. Aici găsești 22 de kilometri de domeniu schiabil, cu diferite grade de dificultate. Pârtiile dispun de două telecabine, o telegondolă, cinci instalații de teleschi și două de telescaun.

Pârtia Drumul Roșu este cea mai lungă pârtie de ski nu doar din Poiană, ci și din România, având o lungime de aproximativ 4,7 kilometri. Este potrivită chiar și pentru începători, fiind cotată la un nivel de dificultate ușor.

Pentru cei avansați, sunt recomandate Pârtia Lupului, cu o lungime de 2,6 kilometri, Sub Telefericul, cu o lungime de 2,2 kilometri și Pârtia Kanzel, cu o lungime de 2,9 kilometri, acestea fiind cotate ca pârtii de dificultate ridicată.

Vatra Dornei

Situată la 110 kilometri de Suceava și  la o altitudine de 802 metri în Depresiunea Dornelor, Vatra Dornei este recunoscută ca fiind și „Perla Bucovinei”.

În zonă se află numeroase pârtii de ski cu diferite grade de dificultate, fiind o alegere ideală atât pentru începători, cât și pentru avansați. În plus, peisajele spectaculoase creează un cadru natural mirific.

Cea mai lungă pârtie din zonă este Pârtia Dealu Rung, cu o lungime de aproximativ 5000 de metri și este ideală pentru începători, fiind cotată la un nivel ușor de dificultate. Tot în categoria pârtiilor ușoare din zonă se află și Pârtia Poienița, fiind ideală mai ales pentru copii. Are o lungime de aproximativ 500 de metri, cu o diferență de nivel de 50 de metri. 

Pârtiile de nivel mediu sau mediu spre dificil din zonă sunt Pârtia Parc și Pârtia Dealu Negru. Pârtiile nu au nocturne și nici nu folosesc zăpadă artificială.