Vrei să explorezi bijuteriile arhitecturale ale României, în timp ce aprofundezi istoria fascinantă pe care o încapsulează? Îți propunem să vizitezi 3 dintre cele mai frumoase conace de la noi din țară și să te lași purtat într-o călătorie în timp, marcată de povești captivante. Iată care sunt propunerile noastre.
Cula Greceanu, județul Vâlcea
Cula Greceanu este unul dintre cele mai frumoase edificii de acest tip din România și face parte din Complexul Muzeal Măldărești, situat la 4 kilometri de Horezu. Construită în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, clădirea boierească se remarcă prin înălțimea sa, ferestrele mici și logia ornată cu coloane brâncovenești. Interiorul culii este conceput pentru a răspunde necesităților unei curți boierești în caz de asediu, având pivnițe adânci pentru provizii și adăpost pentru animale, precum și un puț pentru apă. Olga Greceanu, ultima proprietară, a lăsat o amprentă puternică asupra clădirii, pictând pereții din salonul de primire cu scene care înfățișau istoria familiei.
Citește și: Via Transilvanica: atracții pe care le poți descoperi pe parcurs
Conacul Popeci, județul Dolj
Conacul Popeci se găsește în satul Padea, la aproximativ 38 km distanță de Craiova. Povestea sa începe din anul 1907, când a fost proiectat de arhitectul Ion D. Berindey în stil eclectic francez, la cererea bancherului N. N. Popp, căruia i-a servit drept reședință. În anul 1932, conacul a devenit celebru datorită scriitorului român Alexandru Kirițescu, care a plasat acțiunea piesei sale “Gaițele” în acest loc pitoresc. Pe parcursul perioadei comuniste, Conacul Popeci a trecut printr-o perioadă dificilă, însă începând cu anul 2013, acesta a fost restaurat și readus la gloria sa de odinioară de către familia Popeci.
Conacul Apafi, județul Sibiu
Satul Mălâncrav din comuna Laslea este o comoară culturală care a trecut cu brio testul timpului, păstrându-și tradițiile și meșteșugurile vii, de-a lungul multor secole. La marginea satului, lângă biserica fortificată evanghelică cu murale gotice, se găsește conacul Apafi, o bijuterie arhitecturală, construită în secolul XV, de către familia regală maghiară cu același nume. În timp, acesta a fost reședința lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen. În 2007, după o perioadă de renovări ample, conacul și-a deschis porțile publicului larg. Lucrările de restaurare au urmat planul original din din secolul al XVIII-lea, incluzând cinci dormitoare, o sufragerie și o bibliotecă impresionantă.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.