Bucovina este locul în care istoria și spiritualitatea se îmbină într-un mod sublim, oferind tuturor vizitatorilor oportunitatea de a se bucura nu doar de lăcașurile sfinte, ci și de priveliști de legendă ale unei epoci de mult trecute, pe când domnitorul Ștefan, apărător al creștinilor, conducea regiunea Moldovei. Acestea fiind spuse, Travelminit îți prezintă câteva sugestii pentru o vacanță de suflet în Nordul Moldovei.
Mănăstirea Dragomirna
Mănăstirea Dragomirna a fost construită la începutul secolului al XVII-lea de către mitropolitul de atunci al Moldovei, Antonie Crimca. Aceasta este o primă destinație emblematică lăcașurilor de tipul său din Bucovina, arătând ca o fortăreață veritabilă ce impresionează prin stilul său arhitectural. Astfel, mănăstirea este considerată a fi cea mai înaltă şi cea mai strâmtă biserică ridicată vreodată, având o formă deosebită de navă cu o lungime de 35 de metri, lăţime de 9,5 metri şi o înălţime de aproape 42 de metri. Aceasta se află într-un loc retras, la marginea pădurii, ceea ce o face cu atât mai impresionantă.
Mănăstirea Putna
Mănăstirea Putna este una dintre cele mai cunoscute lăcașe de cult din punct de vedere istoric din România, fiind prima biserică zidită de domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare. Aici, de altfel, se regăsește și mormântul acestuia. Mănăstirea este considerată a fi unul dintre cele mai importante centre culturale din Bucovina, fiind un loc unde odinioară s-au copiat manuscrise importante. De altfel, în cadrul lăcașului se regăsește un muzeu impresionant unde sunt adăpostite cărți rare, broderii și miniaturi pictate de artiști de renume.
Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț, construită în anul 1488, este una dintre faimoasele ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare, fiind una dintre puținele biserici din nordul Moldovei care își păstrează în mare măsură forma inițială. Aceasta este supranumită „Capela Sixtină a Estului” (fiind inclusă în Patrimoniul UNESCO) datorită frescelor exterioare cu care este împodobită. Cea mai importantă frescă este scena Judecății de Apoi, ce acoperă întregul perete vestic. De asemenea, Mănăstirea Voroneț este recunoscută și pentru culoarea sa specifică, „Albastrul de Voroneț”, denumit științific albastru azuri, unic în lume.
Mănăstirea Moldovița
Mănăstirea Moldovița are o istorie impresionantă. Aceasta își are originea sub domnia lui Alexandru cel Bun, însă din cauza unei alunecări de teren s-a prăbușit la finele secolului al XV-lea. Domnitorul Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, dorind să continue existența Mănăstirii Moldovița, a ales un loc alăturat și a construit actuala biserică a Moldoviței în anul 1532. Ca și Mănăstirea Voroneț, aceasta este inclusă în Patrimoniul UNESCO și în prezent este cunoscută pentru comorile artistice pe care le deține, având multe picturi bine conservate, precum scena asediului Constantinopolului.
Mănăstirea Sucevița
Încă o mănăstire ortodoxă din România, parte a Patrimoniului UNESCO, Mănăstirea Sucevița a fost construită între anii 1583-1586 și este recunoscută ca fiind cea mai mare mănăstire din regiunea Bucovinei. Cea mai cunoscută pictură a acestui lăcaș de cult înfățișează scena „Scara virtuţilor” și este inspirată din scrierile Sfântului Ioan Scărarul. În muzeul mănăstirii sunt îngrijite icoane, sculpturi în lemn şi fildeş, manuscrise, broderii lucrate cu fir de aur, argint, mătase şi perle, acoperămintele de morminte ale domnitorilor Ieremia şi Simion Movilă alături de multe alte comori culturale.
Toate aceste lăcașuri ortodoxe par a fi născute din vremuri de legendă. Tocmai de aceea au conservat atât de bine comori din timpuri de mult apuse. Dacă vrei să te simți mai aproape de cer intră pe www.traveminit.ro și descoperă bijuteriile creștine ce sălășluiesc în Bucovina.