Nu este un secret faptul că țara noastră se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Europa, iar Maramureș și Bucovina sunt exemple vii în acest sens, fiind împânzite de construcții surprinzătoare, în cadre naturale de vis. Fie că ești o persoană spirituală, sau că vrei să admiri măiestria de odinioară, în timp ce te bucuri de liniște și pace, trebuie să incluzi aceste destinații pe lista ta.
Mănăstirea Bârsana, Maramureș
Mănăstirea din comuna Bârsana este unul dintre cele mai iubite obiective turistice din Maramureș și se află la 22 de kilometri distanță de Sighetul Marmaţiei. A fost atestată pentru prima dată în 1390, aparținând familiei voievodale Dragoș. Întregul complex este construit din lemn, după planurile arhitectului Cordoș Dorel și cuprinde poarta maramureșeană, turnul cu clopotniță, biserica, altarul de vară, casa maiștrilor și a artiștilor. Cât ești acolo, vei avea parte de momente de reculegere și vei putea admira peisajul divin al Văii Izei.
Citește și: Cele mai frumoase atracții de vizitat toamna în Harghita
Mănăstirea Sucevița, Bucovina
Monumentul istoric datează din secolul al XVI-lea și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1993. Îl vei găsi în comuna cu același nume, la o distanță de 18 kilometri de Rădăuți, urmând drumul național DN 17 A. Biserica este situată pe valea râului Sucevița, într-o zonă idilică, și este împrejmuită de ziduri înalte de piatră. Elementul spectaculos al construcției este, cu siguranță, pictura în frescă realizată de frații Ioan și Sofronie Zugravul, a cărei valoare este recunoscută mondial.
Mănăstirea Humor, Bucovina
Mănăstirea Humor se află în localitatea cu același nume din județul Suceava, la 5 kilometri de Gura Humorului. Biserica datează din 1530, când a fost ctitorită de logofătul Toader Bubuiog, urmând ca, în 1641, să fie construit un turn cu clopotniță și un zid de apărare, de către Vasile Lupu. În 1993 a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica de măicuțe are hramul Maicii Domnului și a Sfântului Gheorghe și este cunoscută pentru picturile impresionante, care dăinuie din 1535.
Mănăstirea Peri din Săpânța, Maramureș
Mănăstirea Peri este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Maramureș, unde se strâng mii de credincioși, an de an. Se spune că bisericuța din lemn este cea mai înaltă din lume, având o înălțime de 75 de metri. Complexul mănăstirii a fost construit în 1997 și cuprinde un parc dendrologic cu o mulțime de specii de arbori seculari.
Mănăstirea Voroneț, Bucovina
Mănăstirea Voroneț, cunoscută și sub denumirea de „Capela Sixtină a Estului”, poate fi găsită în localitatea cu același nume, din județul Suceava. A fost ctitorită de Ștefan cel Mare în 1488, fiind construită într-un timp record de doar 3 luni și 3 săptămâni. Din 2015 face parte din Lista Monumentelor Istorice din Județul Suceava.
Mănăstirea Putna, Bucovina
Mănăstirea se află la 22 de kilometri de Suceava și este cunoscută prin prisma faptului că a fost un centru cultural important, în prezent bucurându-se de admirația turiștilor care vizitează Bucovina. În 1466 a fost ctitorită de Ștefan cel Mare sub hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, fiind și locul în care acesta se retrăgea din când în când. Din acest motiv, în incinta ei a fost construită o casă domnească, apărată de fortificații.
Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, Dorna Arini, Maramureș
În satul Gheorghițeni din Suceava vei găsi ansamblul monahal Acoperământul Maicii Domnului, la 5 kilometri distanță de Vatra Dornei. Mănăstirea este așezată la poalele Dealului Bârnărel, de unde poți avea parte de o priveliște spectaculoasă. Biserica este construită din lemn de stejar și este decorată cu picturi în stil bizantin. De asemenea, ansamblul cuprinde un hotel, restaurant și o bază terapeutică, fiind așadar, un loc ideal în care să petreci un sejur.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.