Cand vrei sa faci o vizita la Manastirea Tismana, din judetul Gorj, merita sa iei in calcul si cateva ore ”pierdute” in zona, pentru o vizita la Cheile Sohodolului. Poate ca ai vazut deja Cheile Bicazului, Cheile Gradistei sau Cheile Rasnoavei, insa cei care au vazut Cheile Sohodolului spun ca acestea sunt cele mai frumoase din tara – si totul a fost creat doar de apa si vant. Si daca te nimeresti in zona in toiul verii, ai sa ne multumesti ca ti-am sugerat o excursie printre chei: racoarea pe care o vei simti iti va amplifica senzatia de placere, pentru ca la Cheile Sohodolului, temperatura este de obicei cu zece grade mai mica decat in oras. Zona are statut de rezervatie naturala protejata, cu peste 300 de specii de plante si castani seculari – unele dintre ele foarte rare, precum garofita de stanca, samanta soarelui, spanzul purpuriu sau strutisorul. Vipera cu corn si scorpionul carpatin se simt aici in largul lor, iar fluturasul de stanca si lastunul de stanca, alte doua specii protejate, au facut legea in spatiul de langa ”Nari”, unde obisnuiesc sa-si faca cuib: nimeni nu are voie sa se catere in acea zona sau sa aprinda focul, pentru nu le tulbura linistea.
Cheile Sohodolului fac parte din muntii Vulcan si se intind pe o distanta de aproape zece kilometri, intre localitatile Runcu si Poiana Contului; peisajele sunt impresionante, asa ca nu uita sa-ti iei aparatul de fotografiat. Exista cateva formatiuni de roci in acest canion care au devenit adevarate repere ale zonei, insa daca vrei sa le descoperi va trebui sa apelezi la serviciile unui ghid turistic sau ale unui localnic, pentru ca nu exista indicatoare care sa le semnaleze.
– Chiar la intrarea in defileu se afla ”Pestera Popii”, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de aici, poate si pentru ca peretii acestei pesteri au picturi rupestre de culoare neagra, cu siluete antropomorfe;
– ”Inelul de Piatra” sau ”Inelul Doamnei” este o formatiune calcaroasa inalta de 700 de metri, care a fost denumita astfel datorita asemanarii ei cu un inel (locul reprezinta atractia principala a tinerilor casatoriti);
– ”Pestera Narii” are doua galerii, fiecare cu o lungime de 70 de metri, si reprezinta de asemenea un fenomen natural foarte rar;
– La ”Lunca cu pruni” s-au descoperit alte desene rupestre pe un perete de stanca.
Locul abunda de trasee de escalada sportiva (numarul lor oficial este de 120), mai usoare sau mai dificile, asa ca nu vei fi mirat cand vei vedea cati alpinisti romani si straini sunt in zona. De altfel, in fiecare toamna se organizeaza Festivalul de Escalada ”Sohodol Climb”, iar organizatorii incearca de fiecare data sa le ofere concurentilor noi trasee de escalada. Amatorii de pescuit sau pescarii inraiti trebuie sa stie ca apele Sohodolului mustesc de pastravi, insa pentru a-i pescui, este nevoie de o autorizatie ce poate fi obtinuta de la Ocolul Silvic. Cascada Pastravilor este locul cel mai frecventat de pescari.
Cum ajungi
Cheile Sohodolului se afla la circa 20 de kilometri distanta de municipiul Targu-Jiu. Mergand pe DN 67D, drumul care te poarta spre Manastirea Tismana, la iesirea din Targu Jiu ai sa dai de un pod care traverseaza Jiul. Mai departe, la intersectia cu DN 672C vei descoperi indicatorul spre comuna Runcu – de aici si pana la chei mai sunt 16 kilometri.
Taxa de intrare: 10 lei (masinile nu au acces in zona, vor ramane la intrarea in defileu)
Unde te cazezi
Daca esti un mare iubitor de natura, poti sa-ti iei cortul in spate cand vrei sa vizitezi Cheile Sohodolului si sa campezi in jurul cheilor, undeva pe malul raului Sohodol, asa cum fac foarte multi turisti. Atentie insa, noapte temperaturile scad foarte mult, asa ca va trebui sa te echipezi cu saci de dormit si tot ce trebuie, chiar si in mijlocul verii. Daca tii la confortul tau, atunci poti sa te cazezi la una din pensiunile din zona; ai de unde alege, pentru ca oltenii sunt oameni gospodari si primitori. Iata doua sugestii de cazare:
Pensiunea Casa Brancusi**, Pestisani
La 20 de kilometri distanta de orasul Targu-Jiu si aproape 8 kilometri de Runcu, pensiunea Casa Brancusi se afla intr-o zona linistita si plina de verdeata din nordul Olteniei. In curtea pensiunii exista un lac amenajat, in care poti chiar sa pescuiesti. Camerele dispun de baie proprie, TV cablu si internet, iar bucataria pensiunii este la dispozitia turistilor.
Tarif: 70 de lei camera dubla/noapte* (fara mic dejun)
Hotel Anna***, Targu-Jiu
In municipiul Targu-Jiu, la aproape 20 de kilometri de Cheile Sohodolului, se afla acest hotel cu 28 de camere moderne si confortabile puse la dispozitia turistilor. Camerele au aer conditionat, internet Wi-Fi gratuit, seif, birou, baie cu uscator de par, halat, minibar, TV cu programe satelit.
Tarif: 262 lei camera dubla/noapte* (cu mic dejun)
Nota: *tarife valabile in perioada 25 – 26 aprilie 2015