Cine a fost Sfântul Nicolae și cum este sărbătorit de către români

Astăzi, creștinii ortodocși și catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitor al copiilor, al marinarilor și al călătorilor. Află mai multe despre viața sa și despre tradițiile prin care este celebrat de către români.

Sfântul Nicolae Nascut a fost născut în anul 280, în cetatea Patara a Imperiului Roman. De-a lungul vieții sale, a săvârșit o mulțime de miracole, dedicându-se slujirii lui Dumnezeu, fiind un chip al modestiei și al smereniei. Printre actele de binefacere realizate de către Sfântul Nicolae se numără cea în care acesta a salvat trei fiice sărace de la a fi vândute de către propriul tată, deoarece acesta nu își permitea să le ofere zestre pentru a se căsători. Acesta a lăsat punguțe cu bani în camerele fetelor, astfel încât, la scurt timp, și-au găsit alesul și s-au căsătorit. De asemenea, deoarece se născuse într-o familie înstărită, Sfântul Nicolae obișnuia să îi ajute pe cei nevoiași, din averea moștenită de la părinți. Ca urmare, pentru a cinsti bunătatea acestuia, a luat naștere obiceiul prin care în această zi se fac daruri. O altă poveste ne spune faptul că Sfântul Nicolae a salvat mai mulți marinari de la naufragiu și a reînviat un corăbier care se încase, prin puterea rugăciunii sale, devenind astfel patron al marinarilor. 

Citește și: 4 cazări tradiționale pentru o vacanță autentică

Tradiții de Sfântul Nicolae

În seara de 5 decembrie copiii își lustruiesc ghetuțele pentru a aștepta darurile de la Moș Nicolae. Cei care au fost ascultători pe durata întregului an primesc în dar fructe, în timp ce copiii neascultători primesc o nuielușă de măr din partea Moșului. Acest obicei a luat naștere în urma gestului prin care Sfântul Nicolae i-ar fi tras o palma unui preot eretic din Alexandria, după ce acesta a negat faptul ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Nuielușa primită în dar de la Moș Nicolae se păstrează într-o vază cu apă până la începutul noului an, iar dacă aceasta înflorește, înseamnă că păcatele sunt iertate.

Deoarece Sfântul Nicolae este un patron al nevoiașilor și este cunoscut pentru actele sale de binefacere, se obișnuiește ca în această zi să facem daruri celor dragi. Conform tradiției, nu este bine ca în această zi să oferi cadouri de culoare neagră, obiecte ascuțite sau bijuterii, pentru că acestea ar putea purta ghinion. 


Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.