City-break în Oradea: Ce poți vizita în capitala Art Nouveau

Sursa foto: Ciocan Cosmina Carmen/Shutterstock.com

Dacă ești cu gândul la vacanțe, însă nu ai încă niciun plan concret, noi îți recomandăm să îți faci bagajele și să pleci câteva zile în Oradea. Cu siguranță vei găsi ceva de făcut și pe placul tău și, cel mai important, te vei întoarce acasă cu multe fotografii minunate.

Capitala Art Nouveau a României

Este un oraș impresionant și, odată ajuns  acolo, vei rămâne surprins de frumusețile și obiectivele sale. Oradea a fost supranumită și „capitala Art Nouveau” a României, datorită stilului arhitectural ce datează din acea epocă. De-a lungul timpului, foarte multe dintre clădirile din centrul vechi ale orașului au fost restaurate și reabilitate, astfel încât ele își păstrează aerul de odinioară și se bucură de foarte mulți vizitatori an de an.

Reprezentând cu mândrie acest stil, printre cele mai importante clădiri de tip Art Nouveau pe care le poți admira în Oradea se numără și Palatul Vulturul Negru, această clădire colorată ce te duce imediat cu gândul la faimoasele opere ale lui Gaudí și la fațadele Barcelonei.

Palatul a fost construit în anul 1907-1908 și este cel mai mare și mai reprezentativ ansamblu architectural în stil secession din Transilvania. Clădirea are formă de Y și dispune de 3 intrări, toate având simbolul vulturului. Este o atracție cheie a orașului, având în vedere că mulți turiști ajung aici pentru a admira și vizita frumoasa clădire din Piața Unirii.

Printre celelalte clădiri remarcabile din Oradea se numără și Palatul Moskovits, Palatul de Justiție, Casa Poynar, Palatul Apollo, Palatul Stern și Palatul Finanțelor.

Vizitează Palatul Art Nouveau

Dacă vrei să îți îmbogățești cunoștințele despre stilul art nouveau și ce a însemnat din punct de vedere arhitectural și cultural, Oradea este locul potrivit pentru asta, căci, aici se află singurul muzeu Art Nouveau din România.

Clădirea muzeului este cu adevărat impresionantă păstrându-și, în mare parte, viziunea inițială a construcției ce datează de mai bine de o sută de ani. Este un adevărat spectacol pentru privitorii ce trec pragul muzeului, iar camerele sunt mobilate și decorate astfel încât să redea rafinamentul și stilul modern al începutului secolului 20.

Vizitează cele mai importante lăcașe de cult ale orașului

Dincolo de pasiunea pentru artă, pasionații de istorie și religie găsesc în Oradea adevărate comori ale patrimoniului cultural aflat pe teritoriul țării noastre.

Printre cele mai cunoscute se află și Biserica cu Lună, al cărei nume nu este doar o simplă întâmplare. Clădirea dispune de un mecanism unic în Europa, care face ca simbolul lunii construit pe fațada edificiului să se miște în aceeași direcție cu Luna, arătând în permanență fazele acesteia. Biserica a fost construită între anii 1784-1790 și este cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”.

Poți vizita apoi și Catedrala Romano-Catolică, despre care se spune că este cel mai mare edificiu în stil baroc din România. Bazilica poartă hramul „Sfânta Maria” și a fost construită între anii 1752 – 1780, în stilul barocului nord italian.

În incinta Bisericii se află moaștele Sfântului Ladislau și orga făcută cadou de către însăși Împărăteasa Maria Terezia a Austriei, orgă ce datează din anul 1780.

Pentru că Oradea excelează nu doar la unele dintre cele mai frumoase și impresionante clădiri din România, ci și din Europa, aflat în vizită acolo, mergi și la Sinagoga Neologa Zion, a treia ca mărime din Europa. Construită pe malul Crișului Repede, clădirea se află în proces de restaurare, iar un lucru interesant de menționat este faptul că, la fel ca toate sinagogile, orientarea spațiului din interior este făcută în funcție de direcția Ierusalimului.

Vizitează muzeele din oraș

Pe lângă muzeul Art Nouveau, despre care am vorbit mai sus, există multe opțiuni dintre care poți alege, căci Oradea are o cultură bogată, iar muzeele din oraș sunt perfecte pentru a o descoperi mai bine.

Poți vizita Muzeul Pâinii, fosta brutărie din Cetatea Oradea, Muzeul Cetății și al orașului Oradea, Muzeul memorial Aurel Lazăr sau unicul Muzeu Militar din Transilvania.

Pe lângă muzee, poți trece și prin porțile cetății Oradea pentru a te bucura de atmosferă nobiliară, desprinsă parcă din poveștile despre cavaleri și domnițe.Oradea este un adevărat centru cultural și al frumosului, de aceea îți recomandăm să-ți aloci câteva zile pline, pentru a te putea bucura pe deplin de ceea ce are orașul acesta minunat de oferit. Pe lângă obiectivele pe care le-am enumerat mai sus, cu siguranță se găsesc multe alte activități pe care le poți face alături de cei dragi ție. Noi te sfătuim să îți încarci camera foto și telefonul, să-ți iei cele mai comode încălțări și să iei la pas centrul vechi și împrejurimile. Și pentru ca sejurul să fie complet, intră acum și alege dintre unitățile de cazare disponibile pe www.travelminit.ro.  Ai de unde alege!