Comuna Biertan din Transilvania si cetatea cu acelasi nume

Comuna BiertanPutine locuri din Romania si-au mai pastrat aerul medieval, insa cele care nu s-au lasat furate de mirajul modernizarii sunt astazi adevarate monumente de arhitectura. Transilvania este una din zonele care se poate mandri cu astfel de monumente, comuna Biertan fiind de-a dreptul fermecatoare. Este o comuna pitoreasca, cu case traditionale sasesti si ziduri groase de piatra, aflata la 80 de kilometri de Sibiu, intre Sighisoara si Medias, pe valea raului Biertan (un afluent al Tarnavei Mari). La Biertan se poate ajunge pe derivatia de 10 km care porneste din DN 14 (Medias-Sighisoara). Va invitam sa descoperiti frumusetea acestei zone, in caz ca nu ati aflat pana acum de ea.

In dialectul sasesc i se spune Birthälm, pentru ca localitatea a fost printre primele asezari sasesti din Ardeal, fiind mentionata in Andreaneum-ul din 1224 (Diploma Andreana). Comuna cuprinde trei asezari: Biertan (comuna de resedinta), Copsa Mare si Richis. Toate au fost atestate documentar in 1283, la vremea respectiva aflandu-se intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ scaunal. Asa se explica existenta constructiilor impunatoare pe care le vedem astazi; fiecare dintre cele trei localitati vroia ”sa iasa in fata” cu ceva maret.

Biertanul nu a reusit sa devina centru administrativ niciodata, dar a devenit cetate in 1397, fiind atestata ca atare: avea organizare urbana, cu case construite in jurul unei piete centrale, deasupra careia trona biserica-cetate construita in stil gotic tarziu (intre 1486 si 1524). Biserica fortificata din Biertan este astazi cea mai mare atractie turistica a comunei, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO (din 1993).

Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc vreme de 300 de ani, devenind un important centru spiritual-religios. Totusi, in 1704 cetatea a fost devastata de curuti – acestia au furat vase pretioase de cult, documente foarte valoroase si au devastat criptele episcopilor, in cautare de tezaure.
Donariumul de la Biertan a fost descoperit in 1775, la radacina unui copac din padurea Chimdru (la 5 km sud de Biertan). Este vorba de o tabula din bronz pe care este scris ”Ego Zenovius Votum Posvi” (Eu, Zenovius, am pus aceasta ofranda) si de un disc cu monograma lui Hristos (din secolul XIV, dupa cum spun cercetatorii). Astazi, Donariumul este pastrat in muzeul Brukenthal din Sibiu.

Primele familii romanesti din Biertan au aparut dupa 1700, cel putin asa demonstreaza inregistrarile facute de episcopul unit Inochentie Micu-Klein. Acestia nu aveau insa nici preot, nici biserica romaneasca. Numarul sasilor a inceput sa scada simtitor dupa 1990, multi dintre ei parasind Biertanul pentru Germania. In vreme ce in 1977 comuna avea inregistrati 1613 sasi, in 1992 numarul acestora ajunsese la 280.

Biserica fortificata din Biertan

Cocotata in varful unei coline, biserica-cetate din Biertan este pe cat de impunatoare, pe atat de deosebita; altarul are 28 de scene pictate si amvon de secol XVI. Usa sacristiei a fost construita la 1515, iar sistemul de inchidere este unic. Ca sa-l actionezi, trebuie sa folosesti o cheie pentru patru din cele 19 incuietori si o manivela pentru celelalte. Odata actionate, toate aceste mecanisme patrund in niste suporti metalici care sunt prinsi in zid. Ingeniozitatea acestui sistem de inchidere, impreuna cu designul usii masive de stejar, au fost premiate in 1910 la expozitia mondiala de la Paris.

Interesant este ca timp de 300 de ani, aici a functionat o inchisoare matrimoniala. Sotii care nu se mai intelegeau si doreau sa divorteze erau adusi in aceasta biserica fortificata si inchisi intr-o incapere in care existau doar un pat, o masa, un scaun, o lingura, paine si apa. Sotii erau uitati acolo pana cand le trecea “pofta” de divort. Se pare ca metoda a dat roade, pentru ca timp de trei secole a existat un singur divort in Biertan.

Unde te cazezi la Biertan

Complexul Medieval Unglerus
In localitatea Biertan exista acest complex cu pensiuni de trei si patru margarete, restaurate si renovate in ton cu arhitectura locala. Amplasarea lor in imediata vecinatate a zidurilor cetatii fortificate din Biertan vine in ajutorul celor care doresc sa petreaca un week-end sau mai mult in aceasta zona pentru a-i descoperi monumentele arhitecturale. Pensiunile Thomas si Michael fac parte din acest complex si au fost amenajate in doua case sasesti traditionale. In interior, camerele si apartamentele au toate facilitatile, adaptate vremurilor in care traim: baie proprie cu dus si hidromasaj, TV/DVD, conexiune wireless la internet, frigider. De asemenea, exista si un restaurant medieval, aflat chiar la intrarea in complex.

Mai multe unitati de cazare in zona Biertan puteti gasi pe Travelminit!