Craciun in Maramures: traditii si obiceiuri

photocami/Shutterstock.com

Daca ai auzit vreodata de Maramures, cu siguranta numele-i era insotit de adjective pretioase si laude continue. Se spune ca cine a poposit macar o data in Maramures n-are cum sa uite splendoarea acestor locuri si fericirea radianta de pe chipul oamenilor simpli ce-si duc traiul pe meleagurile nordice ale Romaniei. Ba mai mult, pe langa fericirea radianta cu care inunda sufletele tuturor turistilor, maramuresenii sunt cunoscuti pentru ospitalitatea de care dau dovada si bunatatea pe care o manifesta fata de orice lucru de pe fata pamantului.

Maramuresul este o adevarata poezie, o incantare pentru ochi si pentru suflet, o bijuterie culturala de care Romania se bucura pe deplin. Taramurile ce sunt mai tot timpul linistite prind viata in preajma sarbatorilor, atunci cand tot omul isi scoate straiele de sarbatoare si gospodinele pregatesc cele mai delicioase bucate. Cum Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori crestine, iar maramuresenii sunt mare iubitori de Dumnezeu, aceasta este intotdeauna celebrat cu fast. Inca dinainte de marea sarbatoare, maramuresenii se pun pe treaba si incep ritualul de Craciun cu obiceiuri precum taiatul porcului, colindatul si curatarea hornurilor.

Craciun in Maramures: traditii si obiceiuri

Cu siguranta, Craciunul in zona Maramuresului este o experienta unica, ce nu va fi uitata nicicand. Ospitalitatea si bunatatea oamenilor, preparatele delicioase, peisajele superbe si, mai ales, traditiile unice din aceasta zona a tarii vor fi ingredientele unei vacante de poveste.

Ajunul de Craciun este marcat in Maramures prin doua traditii foarte raspandite: taierea porcului si colindatul. Taierea porcului, obiceiul cu cele mai adanci radacini in cultura romaneasca reprezinta un prilej excelent pentru a strange toti satenii laolalta si pentru a mai depana amintiri. Cel de-al doilea obicei, colindatul, este modul prin care crestinii isi ureaza unul altuia toate cele bune in una dintre cele mai importante sarbatori. Desi in seara de ajun pleaca numai copiii la colindat, dupa slujba de Craciun incepe adevaratul spectacol.

Referitor la colinde, e bine de stiut ca acestia nu intra decat in casele care au portile deschise si lumina aprinsa. Aceste doua semne dau de veste colindatorului ca gospodarul casei isi doreste sa primeasca vestea buna a nasterii lui Hristos si e mai mult decat bucuros sa ii omeneasca pe colindatori cu d-ale gurii.

Odata terminata slujba de Craciun, se organizeaza “Viflaimul”, cel mai important si popular obicei care se practica in Maramures in preajma Craciunului. Viflaimul este o sceneta care prezinta faptele redate de povestirile din biblie si reprezinta punctul culminant al zilei de Craciun.

Acasa, pe mesele imbelsugate ale maramuresenilor, asteapta in tihna bucate care mai de care mai delicioase si mai aratoase. De la nelipsitele preparate pe baza de carne de porc pana la cei mai pufosi si aromati cozonaci, toate stau in asteptarea oaspetilor.

Obiceiurile si voia buna continua pana de Anul Nou, iar in aceasta perioada, toata suflarea satului se imbraca de sarbatoare si petrece cu fiecare ocazie.

Petrece un Craciun de poveste in Maramures

Daca ai decis sa faci ceva deosebit pentru anul acesta de Craciun, fa o vizita Maramuresului. Iata recomandarile noastre pentru cazare!