O zona depresionara care desparte patru munti si face legatura intre doua regiuni istorice – Muntenia si Transilvania – nu poate fi decat o zona de poveste. Povesti ametitoare spuse de serpentinele acestui culoar care leaga Brasovul de Campulung Muscel, unde cu sute de ani in urma exista un drum comercial.
Zona nu are culmi inalte, cea mai mare atinge doar 1254 de metri, insa tocmai acest lucru ii da un farmec aparte. Pe cei 22,5 km ai culoarului Rucar – Bran gasesti din belsug aer curat, liniste si peisaje splendide, de poveste, in orice anotimp. Un adevarat spectacol de culori.
Branul, o straveche asezare pastoreasca, isi pastreaza si astazi traditiile. Zona este atat de cunoscuta pentru branzeturile ei traditionale incat ar fi pacat sa ajungeti pe aici si sa nu gustati branza in coaja de brad, urda, jintita sau bulzul de Bran. Toate se numara printre preferintele turistilor, iar localnicii vor fi mai mult decat mandri sa va povesteasca cum prepara ei branzeturile dupa tehnici vechi, mostenite, sau cum cutreiera pasunile cu turmele lor de oi. Transhumanta este inca la ea acasa in zona Bran. De altfel, in ultima sambata din luna septembrie a fiecarui an are loc sarbatoarea Ravasitul oilor. O alta poveste frumoasa.
Cum ajungi
Daca esti din Bucuresti, atunci iti putem spune ca cel mai frumos traseu pe care poti sa ajungi la Culoarul Rucar – Bran este cel prin Targoviste (Bucuresti – Pitesti – Targoviste – Campulung – Culoarul Rucar-Bran). Si este si cel mai rapid, daca alegi sa vizitezi zona in week-end.
Ce vizitam in culoarul Rucar – Bran?
Castelul Bran este principala atractie a zonei, aproape ca nu exista turist care sa nu fi auzit de „Castelul lui Dracula”. A fost construit in 1212 de unul dintre cavalerii teutoni adusi de regele Andrei al II-lea al Ungariei, initial ca o cetatuie de lemn. Cetatea de piatra a aparut mult mai tarziu, in 1377, construita de sasi. Ulterior, castelul medieval cu elemente gotice si renascentiste (pe care-l admiram in ziua de azi) a intrat in posesia Reginei Maria (1920), in semn de recunostinta fata de infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Castelul atrage mii de turisti in orice anotimp.
Tarife: 25 lei/adulti, 15 lei/pensionari, 10 lei/studenti, 5 lei/elevi
Cheile si pestera Dambovicioarei
O adevarata provocare o reprezinta Cheile Dambovicioarei, care fac parte din arealul montan Piatra Craiului. Canionul stancos care strajuieste paraul Dambovicioara, un afluent al raului Dambovita, este spectaculos vara, iarna, toamna, pe vant, pe ploaie si mai ales intr-o zi insorita. In bazinul hidrografic sunt aproape 50 de pesteri, insa Pestera Dambovicoara este cea mai renumita si poate fi vizitata. Veti fi surprinsi sa aflati cat de multe stiu copiii din localitatile invecinate despre aceasta pestera – pentru cativa banuti, acestia va vor insoti in pestera si vor fi cei mai placuti ghizi.
Tarif: la intrarea in chei se plateste o taxa de 2 lei/persoana. Intrarea in pestera costa 7 lei/adulti si 3 lei/copii.
Pestera Liliecilor
Cei care au trecut prin satul Pestera, aflat la 1000 m altitudine, spun ca de aici se vede cel mai frumos culoarul Rucar – Bran. Din Moieciu de Jos sunt 7 km pana la satul Pestera, din Rezervatia Piatra Craiului. Acolo se afla si Pestera Liliecilor, un obiectiv turistic important, de la care se trage si numele satului, de altfel. Pestera propriu-zisa este sapata intr-o stanca, calcaroasa, ai caror pereti au mii de orificii – habitatul perfect al coloniilor de lilieci. Lungimea pesterii este de 370 de metri si poate fi vizitata foarte usor (doar o parte din intreaga pestera este deschisa turistilor). Accesul se face printr-un culoar ingust, dupa care veti ajunge intr-o grota. Nu este o pestera rece, iar umiditatea este moderata.
Unde ne cazam?
Pensiunea Bucuria Muntelui***
Pe Valea Simonului, la cinci kilometri distanta de Castelul Bran, se afla Pensiunea Bucuria Muntelui. Pensiunea este relativ noua, intima si are o capacitate de cazare de 12 – 14 locuri repartizate in patru camere duble si un apartament de trei camere. Unitatea de cazare are o bucatarie amenajata si complet utilata, cuptor cu microunde, living, gratar in curte. O locatie amplasata intr-o zona feerica, linistita, perfecta pentru plimbare si relaxare.
Tarif: 111 lei/noapte camera dubla, fara mic dejun
Intre Muntii Leaota si Masivul Iezer – Papusa, pe Valea Frasinului, veti gasi aceasta cabana cu 21 de locuri de cazare, intr-o zona de vis. Daca este iarna si frigul va retine sa porniti in drumetie, puteti sa leneviti pur si simplu si sa admirati muntii din imprejurimi din foisorul confortabil de iarna, denumit sugestiv ”La pierzanie”. In curte este amenajat un mic parc de aventura cu doua tiroliene, asa ca cei mici vor fi extrem de fericiti.
Tarif: 120 lei/noapte camera dubla, fara mic dejun
Daca vreti sa vizitati culoarul Rucar – Bran impreuna cu prietenii si cautati un spatiu de cazare, atunci ati nimerit exact unde trebuia. Pensiunea Roua de pe Valea Simonului are cinci camere (doua camere cu pat dublu si trei camere cu pat matrimonial) si poate fi inchiriata in totalitate. Locatia dispune si de o sala de recreere (unde puteti face o partida de tenis de masa), jacuzzi, sauna, foisor, gratar in curte. Si, bineinteles, internet wireless.
Tarif: 600 lei/noapte intreaga pensiune