Cum ajungi din Bucuresti pe varful Moldoveanu?

Varful MoldoveanuMulti iubitori ai drumetiilor montane considera Varful Moldoveanu drept un punct inaccesibil pentru cei care nu au cateva zile la dispozitie si o conditie fizica de invidiat. Pe Varful Moldoveanu se poate ajunge intr-adevar foarte greu sau contrastant de usor in functie de traseul ales. Diferenta de dificultate in functie de directia din care se incearca urcarea este extrema, de aceea este foarte important ca inainte de a porni pe drumul catre acoperisul tarii sa se cantareasca bine alternativele.

Pana la Moldoveanu intr-o zi

Cei mai multi bucuresteni cu dor de munte pornesc pe Valea Prahovei pentru o zi de relaxare si aleg destinatii lejere precum Trei Brazi sau cota 1.400, locuri in care se poate ajunge rapid cu masina si inapoi in capitala in putin peste o jumatate de zi daca este necesar. Prin contrast, drumul catre Varful Moldoveanu este ceva mai complicat si mai solicitant, dar deloc imposibil.

Daca o zi este tot timpul de care dispun, iubitorii de drumetii montane sunt sfatuiti sa aleaga traseul de pe Valea Rea deoarece alternativele dinspre Sambata sau dinspre Podragu implica traversarea Fagarasului si au nevoie de cel putin 3 zile cu pornire de vineri dimineata.

Traseul pe Valea Rea este mai scurt, durand intre 3 si 4 ore, dar nu mai putin spectaculos si porneste din Slatina.

Cu masina pana la stana lui Burnei

O buna parte din drumul catre acoperisul tarii poate fi parcursa cu masina, dar pentru cei ce intentioneaza sa faca drumul dus-intors in aceeasi zi, primul si cel mai important sfat este sa plece dimineata inainte de rasarit si sa nu uite termosul cu cafea.

Ca sa ajungi din Bucuresti pe Varful Moldoveanu se urmeaza drumul Bucuresti – Pitesti – Slatina pe o distanta de 178 de kilometri. In conditii ideale de trafic, drumul care urmareste mai intai A1, apoi intra pe DN65B inspre Pitesti, depaseste doua sensuri giratorii, iar la al 3-lea se urmeaza a 2-a iesire catre E574 prin Scornicesti si Valea Mare, apoi pana in Slatina, in total durand in jur de doua ore si jumatate.

Din Slatina pana la punctul de start al drumului marcat catre Varful Moldoveanu sunt aproximativ 40 km ce pot fi parcursi cu aproape orice masina care nu are garda prea joasa, drumul fiind proaspat reparat. De la Slatina pana la locul in care masina trebuie lasata in parcarea de la stana lui Burnei pentru a porni la pas se fac in jur de 2 ore.

De la Stana Burnei, cat mai sus

Stana Burnei este punctul de pornire al traseului catre Varful Moldoveanu marcat cu triunghi rosu, traseu ce urca 1.000 de metri pana sa schimbe marcajul cu banda rosie pentru traseul de coasta care este unul dintre cele mai spectaculoase din tara.

La inceputul traseului nu exista foarte multe zone umbrite, asa ca daca traseul este incercat in lunile de vara se recomanda mare atentie la hidratare, provizii de apa si evitarea expunerii capului direct la soarele arzator.

Cea mai dificila parte a traseului este chiar partea de inceput si probabil motivul pentru care acest traseu este privit drept considerabil mai usor decat alte variante, efortul maxim fiind depus atunci cand drumetul este inca odihnit.

Se recomanda cateva momente de odihna la Buza Caldarii, locul unde se termina cea mai dificila sectiune a traseului. De aici, Varful Moldoveanu se vede perfect chiar si in zilele mai putin senine, motivand drumetul sa accelereze ritmul.

Se trece pe langa lacul Valea Rea a carui trasatura specifica este forma neobisnuita de triunghi aproape echilateral. De la lac porneste un fir de apa curata, potabila, de unde pot fi reumplute sticlele pentru a potoli setea cauzata de efortul fizic si pasul alert inspirat de privelistea grandioasa.

Pe acoperisul tarii

Urmatoarea portiune solicitanta este urcusul pe Vistea Mare care poate fi parcurs in 20 – 30 de minute la pas, fara prea mult efort fizic.

De la Vistea Mare se intra deja pe traseul de creasta marcat cu banda rosie.

Momentul in care se ajunge in varf este un moment de exaltare greu de descris in cuvinte. De multe ori norii se astern intre Varful Moldoveanu si lumea de jos facandu-l sa para rupt de realitate, ca si cum o linie imaginara separa tot ceea ce merita lasat in urma pentru a trai senzatia de libertate totala de pe varf.

Coborarea de pe Varful Moldoveanu

Coborarea este destul de dificila in mod special in portiunile abrupte, de aceea se recomanda echipament potrivit perioadei si dificultatii traseului. Cu exceptia celor cateva zone dificile, drumul inapoi este usor dar pare mult mai lung odata ce entuziasmul s-a domolit si experienta din varf are timp sa se aseze si sa isi faca loc in amintiri unde va ramane pentru mult timp.

Cazare in zona

Pentru ca intregul traseu cu plecare si intoarcere in Bucuresti sa fie parcurs intr-o zi, sosirea inapoi acasa se face mai mult ca sigur in orele tarzii ale diminetii urmatoare. Soferii care prefera sa evite condusul pe timp de noapte si persoanele cu o conditie fizica ce nu permite un ritm foarte alert sunt sfatuite sa opteze pentru cazare undeva pe parcurs si sa imparta drumul dus-intors dintre Bucuresti si Varful Moldoveanu intr-o iesire de weekend.

Se poate opta pentru cazare si pe celelalte variante de traseu, la Cabana Podragu sau la Cabana Sambata, ori pentru a nu schimba traseul la coborare se poate alege una din pensiunile sau hotelurile din Slatina.