Cum se sarbatoreste Pastele in Maramures?

Florin Gabriel/Shutterstock.com

Sarbatoarea Pastelui este marcata pe meleagurile Maramuresului cu joc, voie buna, traditii si obiceiuri din mos-stramosi si bucate delicioase ce dispar imediat de pe mese. I s-a dus faima pana peste hotare tinutului romanesc unde timpul a stat in loc. S-a oprit in perioada in care taranul roman purta cu mandrie portul national, in care cea mai importanta calitate a lui era omenia si unde familia si respectul fata de ceilalti erau puse pe primul loc.

Maramuresul este reprezentarea vie a spiritului romanesc, pur si nealterat de evolutia societatii. Aici, orele parca trec mai greu si ziua-i mai lunga, noptile sunt mai linistite si grijile mai putine. Bucura-te macar in vacanta de acest sentiment unic pe care numai Maramuresul il poate da unei persoane – sentimentul de libertate. In Maramures te vei simti liber sa traiesti asa cum iti este drag si cum ti-ai dorit intotdeauna, in Maramures oamenii inca se saluta intre ei desi nu se cunosc, in Maramures toti iti sunt frati si toti iti sunt prieteni. Cazeaza-te la una dintre pensiunile din satele maramuresene si afla care este secretul fericirii si longevitatii chiar de la taranii din zona. 

Obiceiuri si traditii din Maramures

Pastele in Maramures este presarat cu traditii si obiceiuri care in alte zone ale tarii au murit odata cu stramosii ce le respectau cu sfintenie. In Saptamana Patimilor, credinciosii se strang in biserica si se roaga pentru iertarea pacatelor si pentru o viata linistita alaturi de cei dragi.

Inca de la inceputul Saptamanii Mari, gospodinele se apuca de curatenie generala si fac ordine atat in incaperile casei cat si in curte. Totul trebuie sa arate cat mai frumos pentru invitatii ce vor veni in ziua de Paste. Doar nu credeai ca maramuresenii marcheaza o asemenea sarbatoare singuri?! Adesea, pe langa membrii familiei care se aduna in jurul mesei, maramuresenii primesc turisti din toata colturile tari dornici sa traiasca o experienta noua intr-un loc inedit.

Postul in Maramures

Dupa ce curatenia e gata, gospodinele se pun pe facut bucatele traditionale care sunt nelipsite de la masa de Paste. Maramuresenii tin cu sfintenie postul si nu se rezuma numai la eliminarea elementelor de origine animala din alimentatia lor. In perioada postului, locuitorii din satele maramuresene poarta haine modeste, merg la biserica mai des si isi indreapta atentia catre cei mai putini norocosi din jurul lor. Tot in perioada postului, in Maramures oamenii obisnuiesc sa se imbrace in haine simple, evitand culorile vii, mai ales culoarea rosie.

In Joia Mare, dupa ce merg la slujba, maramuresenii impart alimente si haine persoanelor nevoiase in amintirea sufletelor dragi trecute in nefiinta. In aceasta zi incep si primele pregatiri culinare pentru masa de Paste, fiind vopsite sau incondeiate ouale ce vor fi ciocnite si mancate in ziua de duminica. Vinerea Mare este una dintre cele mai triste zile din calendarul ortodox, iar toti crestinii ortodocsi tin post negru in amintirea patimilor suferite de Iisus. Tot vineri, maramuresenii se roaga pentru iertarea pacatelor si participa la slujba prohodului.

Traditii si obiceiuri in ziua de Paste

Sambata se fac ultimele pregatiri pentru marea sarbatoare, gospodinele punand in cuptor mielul sacrificat, cozonacii si pasca. Dupa ce toate bucatele sunt gata, femeile din satele maramuresene obisnuiesc sa se ocupe de aspectul lor fizic pentru a arata impecabil in ziua de Paste. Duminica se intinde masa mult asteptata, se primesc oaspetii si se aduna cu totii in jurul mesei. Dupa ce toata lumea a terminat de mancat, barbatul casei incepe ciocnirea oualor cu ceilalti invitati prezenti.

Un obicei foarte vechi din Maramures practicat in unele sate si astazi presupune ca toti membrii familiei sa manance din primul ou ciocnit pentru a avea parte de noroc si properitate toata viata. Tot in Maramures, satenii obisnuiesc sa puna un ou rosu si o moneda in apa cu care se spala pe fata in ziua de Paste pentru a fi feriti de rele. Toate activitatile din jurul mesei se incheie de cele mai multe ori cu o petrecere cum numai in Maramures se face, unde toata lumea chiuie, se bucura, danseaza si canta.


Maramuresul e locul ideal pentru tine pentru vacanta de Paste? Afla mai multe detalii despre unitatile de cazare din zona in urmatorul link!