De ce se fac pacaleli de 1 aprilie?

DenisFilm/Shutterstock.com

1 aprilie este una dintre zilele in care pui la indoiala aproape tot ce ti se spune si te astepti sa fii pacalit la fiecare pas. Fie ca vorbim despre o gluma nevinovata sau de un intreg scenariu elaborat al unei farse bine puse la punct, fiecare dintre noi a fost macar o data victima zilei de 1 aprilie. Daca totul s-a incheiat cu un zambet larg si toti din jur s-au amuzat copios, atunci n-ai de ce sa iti faci griji.

Te-ai intrebat vreodata de unde a pornit totul? Cine a venit cu ideea si de ce se pacalesc oamenii fix pe  1 aprilie si nu in alta zi? Echipa Travelminit este aici pentru a-ti raspunde la aceste intrebari.

Originea sarbatorii de 1 aprilie

Ca pentru fiecare sarbatoare, exista mai multe presupuneri cu privire la originile acesteia. Una dintre ele are legatura cu regele Carol al IX-lea al Frantei care a mutat  serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Confuzia s-a instalat foarte repede in randul oamenilor deoarece in anul urmator, unii au sarbatorit Anul Nou pe 1 aprilie, iar altii pe 1 ianuarie. Cum obiceiul pe atunci era sa se imparta cadouri de Anul Nou, cei care nu se acomodasera cu schimbarea datei inca primeau “cadouri” de la ceilalti pe data de 1 aprilie, insa acestea erau sub forma de farse si glume nevinovate.

O a doua teorie plaseaza originea sarbatorii de 1 aprilie in Evul Mediu, pe vremea Sfantului Sisoe care ar fi existat si ar fi locuit in desert alaturi de un prieten de al sau. Cu un simt al umorului foarte dezvoltat, Sfantul Sisoe isi pacalea prietenul in fiecare an in prima zi a lunii aprilie.

Traditii si obiceiuri din jurul lumii

1 aprilie este sarbatorita in Romania prin glume, farse sau pacaleli minore. Desi nu este o sarbatoare oficiala, toata lumea stie la ce sa se astepte pe 1 aprilie. Fata de alte popoare europene, in Romania sarbatoarea a prins radacini destul de tarziu, prin secolul al XIX-lea.

In Franta si Belgia sarbatoarea este numita “poisson d’avril” (pestele lui aprilie) si presupune lipirea unui post-it in forma de peste pe spatele victimei. De cele mai multe ori post-it-ul contine mesaje amuzante despre persoana respectiva sau ii indeamna pe ceilalti sa faca o actiune asupra persoanei in cauza.

In Anglia si Statele Unite, cei care sunt pacaliti de ziua de 1 aprilie trebuie sa poarte o coada atasata tinutei din ziua respectiva si sa se plimbe cu ea toata ziua.

Superstitii legate de ziua de 1 aprilie

Este cunoscut faptul ca toate farsele trebuie facute pana la ora pranzului pentru a fi siguri ca anul ce vine va fi unul vesel, lipsit de evenimente nefericite. Conform traditiei, daca te superi la o pacaleala facuta de 1 aprilie o sa ai ghinion toata viata si daca nu pacalesti pe nimeni in aceasta zi o sa fii trist toata viata.

O veste buna pentru barbati este ca daca vor fi pacaliti de o femeie frumoasa, se spune ca o vor lua de sotie in anul ce vine, iar daca cineva este nascut in Ziua Pacalelilor va avea noroc in afaceri, insa nu va castiga niciodata la jocurile de noroc.

Este bine de stiut ca nu ar trebui sa se oficieze casatorii pe data de 1 aprilie, deoarece se spune ca cei care se casatoresc in aceasta data nu vor avea un mariaj lung si vor avea numeroase conflicte.

Ziua Pacalelilor in mediul online

Daca acum cativa zeci de ani pacalelile se faceau doar unui grup restrans de oameni – intre prieteni, de cand internetul a luat amploare exista numeroase forme de a pacali o persoana.

In ultimii ani, marile companii au inceput sa faca glume utilizatorilor sub forma unor produse noi lansate sau au dat anunturi referitoare la inchiderea companiei. Totusi, scopul este unul nobil – acela de a starni amuzamentul si a ne face pe fiecare sa iesim din rutina zilnica.

Dupa toate glumele pe care le vei face in dimineata zilei de 1 aprilie, muta voia buna si distractia intr-un cadru linistit. Verifica aici ofertele zilei pe Travelminit si planifica o escapada de weekend intr-o destinatie relaxanta.