Descopera apele cu efect terapeutic de la Baile Olanesti!

Siegi / Shutterstock.com

Siegi / Shutterstock.com

Statiunea Baile Olanesti din judetul Valcea este renumita in primul rand pentru apele minerale cu efect terapeutic si apoi pentru cadrul natural deosebit. Are cele mai multe izvoare termale din tara, 35 in total (recunoscute in intreaga lume dupa ce apele au fost medaliate cu aur la Expozitia Internationala de la Viena), dar si sonde cu apa sulfuroasa.

Travelminit te invita, de aceasta data, intr-o calatorie virtuala prin Baile Olanesti, ca sa cunosti istoria acestei statiuni si sa-i descoperi apele cu efect terapeutic.

Pe firul istoriei

Documentele vremii au scos la iveala faptul ca localitatea Baile Olanesti a fost atestata documentar pentru prima data in vara anului 1527, insa apele sale au fost descoperite – sau cel putin recunoscute drept “ape tamaduitoare” – pe la 1760, cand au fost mentionate intr-un hrisov. Despre locatie se spunea ca s-ar afla pe mosia boierului Toma Olanescu, iar faptul ca acesta a si construit primele “camere de bai” intareste afirmatia. Istoria povesteste ca insusi Tudor Vladimirescu se retragea in aceste locuri, impreuna cu boierii sai, pentru a se reface.
Cu toate acestea, abia un secol mai tarziu au fost facute primele analize ale apelor de la Olanesti, iar Karl Friedrich Siller a fost medicul care a avut curajul sa indemne pacientii sa urmeze tratamentul cu ape minerale. Rezultatele au fost uimitoare, motiv pentru care in perioada 1853-1854, profesorul de chimie Alexe Marin a analizat din nou compozitia apelor de la Olanesti. In 1869, la solicitarea generalului dr. Carol Davila, Bernath Lendway a refacut analizele izvoarelor si a dat verdictul: apele de la Baile Olanesti sunt “de natura extraordinara”. Patru ani mai tarziu, dupa inca o examinare realizata de specialistii prezenti la Expozitia de la Viena, apele minerale au obtinut mult-ravnita medalie de aur!

De ce sunt “de natura extraordinara” apele minerale de la Baile Olanesti

Pentru ca efectele lor terapeutice sunt superioare multor ape minerale provenite din statiuni europene mult mai renumite. S-a stabilit, de exemplu, ca izvorul mineral nr. 24 de la Baile Olanesti (unul dintre cele mai cunoscute, pentru ca trateaza afectiunile renale) depaseste ca afecte terapeutice apele de la Karlsbad (Germania), Evian (Franta) si chiar Contrexeville (Franta). Un alt exemplu: izvorul nr. 2 de la Olanesti are efecte terapeutice egale sau chiar superioare apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Baden, Wiesbaden sau Aachen. Acelasi lucru se poate spune si despre apele minerale folosite pentru bai: sursa de apa minerala nr. 20 de la Baile Olanesti este mai buna decat cele din Eaux Bonnes sau Salies de Bearn.
Compozitia chimica a apelor minerale de la Olanesti este foarte diferita, astfel incat exista izvoare iodurate, sulfurate si clorurat-sodice, diuretice, cu emanatii de gaze (bicarbonate), purgative si feruginoase, dar si cu compozitie mixta. Altfel spus, efectele terapeutice ale apelor minerale acopera un spectru foarte larg de afectiuni, de la cele digestive, renale si urinare, la afectiuni cronice respiratorii, dermatologice, alergice, hepatice, afectiuni metabolice, cardiovasculare, ginecologice cronice, boli profesionale si pana la boli de nutritie.
La toate acestea se adauga climatul perfect pentru cure de climatologie si eliberari de stres, dar si facilitatile pentru hidroterapie, kinetoterapie, fizioterapie, termoterapie si fototerapie.

Ce mai poti sa faci la Olanesti

Sa nu crezi ca statiunea Baile Olanesti este destinata doar persoanelor de varsta inaintata sau celor cu afectiuni; zona in care este amplasata ofera numeroase optiuni de petrecere a timpului liber. In imediata apropiere se afla Rezervatia de Tisa, Rezervatia Radita-Manzu (muntii Capatanii) si Rezervatia naturala Stogu (care face parte din Parcul National Buila-Vanturarita). Nu ar trebui sa ratezi nici Rezervatia de Nuferi Albi si Galbeni din statiune – prin urmare, ai la dispozitie o multime de trasee de drumetie de parcurs si locuri frumoase de vizitat (precum Conacul lui Maldar). Schiturile Iezer si Bradu sunt la cateva ore distanta, la fel si Lacul Frumos (Mosoroasa).
Iar daca vrei sa te relaxezi, o poti face intr-una dintre piscinele interioare cu apa termala, existente la Parc sau la hotelurile din statiune.

Cat despre cazare, statiunea ofera multe spatii amenajate in hoteluri si pensiuni. Iata doua sugestii de cazare de la Travelminit:

Hotel Suprem***

Amplasat pe un platou de 3000mp, hotelul beneficiaza de o pozitie privilegiata, cu o panorama ampla asupra dealurilor impadurite si Bisericii lui Horea din imediata apropiere, ajunsa aici prin bunatatea locuitorilor comunei Albac, care au donat judetului Valcea acest monument de patrimoniu.
Hotelul dispune de 36 de camere cu aer conditionat, baie proprie cu dus si uscator de par, minibar, TV cu programe prin cablu.
Tarif: 111 lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

Hotel Premier***

Situat chiar in centrul statiunii, pe malul raului Olanesti, hotelul este perfect pentru cei care ajung in statiune pentru turism balnear si tratament, dar si pentru cei care vor o vacanta relaxanta. Cele 24 de camere ofera tot confortul necesar, fiind dotate cu aer conditionat, baie proprie cu dus, balcon sau terasa, frigider, internet WiFi gratuit.
Tarif: 120 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)