Descopera Baile Tusnad, Mica Elvetie a Romaniei

Sursa foto: Cristian Balate/Shutterstock.com

Situata in judetul Harghita, in partea de sud a depresiunii Ciucului, chiar in Cheile Oltului, acolo unde Muntii Harghita intalnesc Muntii Bodoc, statiunea balneo-climaterica Baile Tusnad si-a castigat reputatia de “Mica Elvetie a Romaniei” datorita peisajelor pitoresti, vesnic inverzite, care o inconjoara.

Statiunea se afla pe malul stang al Oltului, pe versantul masivului vulcanic Ciomad, la altitudinea de 650 de metri si se bucura de un aer extrem de curat, incarcat cu ioni negativi, fapt datorat probabil si padurilor de foioase si de conifere care o imprejmuiesc. Calitatile balneare sunt insa oferite de apele minerale si de fenomenele vulcanice si post-vulcanice inca foarte active care au emanat si emana in continuare dioxid de carbon. Datorita acestora, in statiunea Baile Tusnad se fac tratamente extrem de eficiente in ameliorarea afectiunilor cardiovasculare, ale sistemului nervos, digestive si edocrine. Mai exact, pacientii care vin sa se trateze la Baile Tusnad pot beneficia de bai cu CO2, bai galvanice, impachetari cu parafina, bai cu plante, masaje terapeutice, reflexoterapie, cura interna cu ape minerale, magnetoterapie, etc.

Turistii care aleg sa viziteze aceasta statiune, insa nu vin cu ganduri de terapie, pot alege sa-si petreaca timpul strabatand traseele incantatoare ale masivului Harghita, practicand cicloturism sau, daca este iarna, sa schieze pe partia Tusnad, o partie cu nivel mediu de dificultate, cu o lungime de circa 500 de metri si cu o inclinatie de 22%.

Baile Tusnad sunt celebre, de asemenea, pentru “Roua Cerului”, unica planta carnivora din tara noastra, aceasta traind pe aceste meleaguri de mai bine de 12 000 de ani. O planta extrem de facinanta, “Roua Cerului” se hraneste cu insecte de 20 de ori mai mari decat ea! Planta poate fi gasita in Tinovul Mohos, o arie protejata de interes national ce apartine de comuna Cozmeni.

Baile Tusnad este considerat oras din anul 1968 si, conform datelor recensamantului care a avut loc in 2011, este cel mai mic oras din tara ca numar de locuitori, intre granitele sale locuind doar 1641 de persoane. Cu toate acestea, statiunea este mereu plina de viata, atragand in fiecare an peste 1 500 000 de turisti care vin fie pentru diferitele tratamente balneare, fie pentru a se bucura de frumusetile peisajelor sale. In jur de 80% dintre vizitatori sunt romani, ceilalti fiind straini veniti, in principal, din vestul Europei, in special din Olanda, Germania si Franta.

Daca alegi sa petreci cateva zile in Baile Tusnad, nu evita superbul Lac Sfanta Ana, singurul lac din Europa de Est care s-a format pe fundul craterului unui vulcan inactiv. Acesta se gaseste foarte aproape de statiune, la doar 17 kilometri de Bixad, o localitate vecina cu Baile Tusnad. O alta atractie turistica, in apropiere de statiune, care merita vizitata este Piatra Soimilor. Aceasta este o rezervatie naturala formata din roci vulcanice, intinsa pe o suprafata de un hectar si jumatate.

O noapte de cazare la unul dintre hotelurile sau pensiunile din Baile Tusnad costa intre 100 si 400 de lei. Cei care vor sa aiba parte de tratamente balneare vor fi nevoiti sa scoata putin mai mult din buzunar. Mai multe detalii despre ofertele de cazare din “Mica Elvetie a Romaniei” gasesti aici!