Descopera Cetatea Severinului – “noua” atractie turistica din Drobeta Turnu Severin

Cetatea Severinului, foto Paul Malaianu

Paul Malaianu / Shutterstock.com

Pana in toamna anului 2015, Drobeta Turnu Severin era cunoscut drept orasul de la Dunare inconjurat de cateva obiective turistice fabuloase: Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Podul lui Traian, Pestera Topolnita si cel mai lung defileu din Europa, Defileul Dunarii. Din toamna insa, orasul se poate lauda cu inca o perla pe harta atractiilor sale turistice: Cetatea Severinului. Amplul proces de renovare inceput in urma cu aproape sase ani s-a incheiat, iar acum cetatea este reinclusa in circuitul turistic.

Travelminit te invita, asadar, sa descoperi in aceasta primavara Cetatea Severinului – noua atractie turistica din Drobeta Turnu Severin.

Istoria Cetatii Severinului

Desi nu se cunoaste exact anul in care a fost construita Cetatea Severinului, istoria indica anul 1233 ca fiind cel in care au fost ridicate zidurile unei noi cetati, care avea sa poarte numele de Severinopolis. Numele i-a fost dat dupa cel al imparatului Septimiu Sever, in timpul domniei caruia Drobeta fusese ridicata la rang de colonie.

Regele maghiar Andrei al II-lea a transformat vechea fortareata in aceasta cetate de aparare, pe care a predat-o in 1247 Cavalerilor Ioaniti. Se pare ca la acea vreme, in curtea cetatii exista si o biserica gotica, ridicata cu materiale luate de la castrul roman Drobeta. Fiind ridicata strategic, pe malul Dunarii, cucerirea ei ar fi insemnat o mare victorie pentru oricine si un pas inainte catre alte teritorii cucerite. Asa se face ca in secolul XIII, Cetatea Severinului ajunge de multe ori in bataia tunurilor bulgare, tatare, turce si chiar ungare (in vremea in care ungurii isi doreau Oltenia cu mare ardoare). Numai la sfarsitul secolului XIII, de exemplu, regele Stefan al Ungariei a dus cinci razboaie cu bulgarii pentru apararea cetatii.

Dupa o istorie zbuciumata, Cetatea Severinului ajunge in anul 1406 la Mircea cel Batran , care era la acea vreme Ban al Severinului. Zidurile cetatii au fost martorele tratatului de alianta antiotomana semnat de Mircea cel Batran si regele maghiar Sigismund de Luxemburg.

La 1524 cetatea ajunge in mainile turcilor (Soliman Magnificul), pentru ca doi ani mai tarziu sa fie demolata, iar pietrele sale utilizate la construirea altor cetati la sud de Dunare. Din vechea cetate nu mai ramasese in picioare decat un turn, denumit de localnici Turnul lui Sever – in amintirea celui care ridicase vechea cetate. Reconstructia cetatii a durat aproape 300 de ani. Mult mai tarziu, in 1936, in urma unor sapaturi arheologice a fost descoperit planul initial al cetatii: avea forma dreptunghiulara, doua ziduri construite din pietre de rau, trei turnuri si era inconjurata de un sant adanc de aparare.

In anul 2009, Cetatea Severinului a intrat intr-un program amplu de renovare, printr-un proiect realizat de primaria orasului si finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013. Lucrarile au costat aproape 14 milioane de euro (impreuna cu renovarea Palatului Cultural “Teodor Costescu” – finalizarea acestuia fiind estimata in acest an) si s-au incheiat in septembrie 2015. Interesant este insa ca in timpul lucrarilor de reabilitare, arheologii au descoperit un adevarat tezaur monetar format din 160 de monede turcesti, maghiare si chiar denari, dar si bucati de arcuri si sageti, fragmente de tun, camasi de zale si oseminte umane.

Ce poti sa faci in zona

Vizitarea Cetatii Severinului poate fi principalul motiv pentru care ti-ai propus o excursie in Drobeta Turnu Severin, dar daca tot ajungi in zona si vremea iti permite, merita sa faci si cateva drumetii ca sa admiri peisajul superb care inconjoara orasul si sa cunosti acest loc.

Merita sa vizitezi Parcul National Portile de Fier, considerat a doua rezervatie a biosferei din Romania, care cuprinde 18 rezervatii stiintifice protejate cu o biodiversitate foarte bogata, fiind mediul perfect pentru cele peste 200 de specii de pasari care traiesc aici, multe dintre ele strict protejate. In Parcul National locuiesc aproape 5000 de specii de mamifere si reptile, unele dintre ele foarte periculoase pentru om (cum ar fi vipera cu corn), dar indispensabile pentru echilibrul ecosistemului.

Poti face cateva trasee turistice in regiune, care sa cuprinda cele mai interesante atractii turistice si pe parcursul carora sa explorezi minunile ascunse ale Drobetei. O idee de traseu este cel care porneste din Drobeta Turnu Severin, trece prin Baia de Arama, Ponoare si ajunge la Prejna – traseul este perfect pentru cei care iubesc muntele, pentru ca acopera si o parte din zona montana.

O alta idee de traseu porneste de la Biserica Sfintii Voievozi (Baia de Arama), traverseaza Podul Natural si Padurea de liliac de la Ponoare, te conduce la Biserica din Prejna (cea construita de Tudor Vladimirescu) si la Pestera Topolnita.

Iar daca vrei sa vizitezi si lacasurile de cult din zona, alege traseul care porneste din Drobeta Turnu Severin, trece pe la Schitul Topolnitei, Manastirea Strehaia si Manastirea Gura Motrului.

Mai poti vizita Baile Herculane si Parcul National Cheile Nerei.

Cazare poti gasi aici!