Descopera Croatia: itinerariu de 10 zile cu masina in jurul tarii

Cu peste 1000 de insule, peisaje incredibile din inima Alpilor Dinarici si orase istorice precum Dubrovnik si Split, Croatia este destinatia pe care n-ar trebui sa o ocolesti vara aceasta. Fie ca esti in cautarea unui loc numai bun pentru plaja sau a unei destinatii de familie in care sa explorezi mai multe obiective turistice, tara de la malul marii Adriatice va fi una dintre cele mai bune optiuni disponibile aproape de casa.

Pentru ca in Croatia se gasesc numeroase atractii turistice si ar fi pacat sa strabati drumul pana acolo, doar pentru un oras, echipa HotelGuru.ro iti propune un itinerariu complex cu masina personala in care sa incluzi cele mai importante obiective din tara.

Ziua 1

Datorita distantei considerabile intre cele doua tari, probabil prima zi va fi dedicata in intregime parcurgerii drumului dintre Romania si Croatia. Ca prima oprire am ales capitala tarii, Zagreb, in care poti innopta. Drumul pana acolo ar trebui sa dureze cam 10-15 ore in functie de opriri, conditii meteo si conditii de trafic.

Citeste si: Informatii utile pentru drumul catre Croatia

Ziua 2 – explorarea orasului Zagreb

Dreamer4787/Shutterstock.com

Dupa drumul obositor dintre Romania si Croatia, iti recomandam cu drag in dimineata celei de-a doua zi sa incerci una dintre cafenele din jurul locului de cazare. La fiecare colt vei gasi cafea tare si puternic aromata care iti va trezi toate simturile si te va incarca cu energie.

Avand in vedere ca numarul de obiective turistice arhitecturale este destul de mare in Zagreb, te sfatuim sa iti faci o lista cu toate cladirile, bisericile si muzeele pe care vrei sa le vezi si dintre ele sa alegi maxim 4-5. In timpul ramas, lasa-te purtat de val prin centrul vechi al orasului si admira contrastul puternic format intre cladirile vechi si cele noi si gusta din preparatele traditionale. Poti include in lista obiectivelor pe care vrei sa le vizitezi urmatoarele atractii turistice:

  • Muzeul Inimilor Ranite
  • Biserica St. Mark
  • Teatrul National din Zagreb
  • Catedrala din Zagreb
  • Muzeul de Arta Contemporana
  • Muzeul de Istorie Naturala al Croatiei

Citeste si: Top 7 lucruri de vazut in Zagreb

Ziua 3 – excursie la Parcul National Plitvice

JeniFoto/Shutterstock.com

In cea de-a treia zi, porneste la drum dis-de-dimineata si pregateste-te pentru a cunoaste unul dintre simbolurile Croatiei – Parcul National Plitvice. Cunoscut datorita peisajelor impresionante, Plitvice atrage foarte multi turisti mai ales in timpul sezonului cald. Introdus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979, Parcul National Plitvice  este considerat unul dintre cele mai frumoase obiective naturale de pe continent datorita celor 16 lacuri conectate prin cascade splendide. Exploreaza zona in voie si uita de toate grijile zilnice. Admira caderile de apa spectaculoase si nu ezita sa faci fotografii la tot pasul.

Afla mai multe despre Parcul National Plitvice – cel mai vizitat obiectiv turistic din Croatia

Deoarece parcul se deschide inca de la primele ore ale diminetii, iti recomandam ca plecarea din Zagreb sa se faca pana in ora 8:00. Astfel, in jurul orelor 10:00-10:30 vei fi deja la Plitvice si te vei putea bucura in voie de frumusetile naturale de aici fara sa infrunti si numarul mare de turisti, care incep sa iti faca aparitia dupa orele pranzului.

Dupa “gura de aer” bine meritata, poti porni linistit catre urmatoarea destinatie, Zadar.

Ziua 4 – Zadar si Split

OPIS Zagreb/Shutterstock.com

Cu siguranta in ziua a treia ai reusit sa cunosti cat de cat orasul Zadar si esti familiar cu locul. In cea de-a patra zi iti propunem sa vizitezi obiectivele turistice care ti-au ramas de bifat pe lista si sa iti iei la revedere de la orasul superb pe care tocmai l-ai descoperit.

Daca n-ai reusit sa ajungi cu o seara inainte la Orga Marina, iti recomandam cu caldura sa nu o ocolesti. Orga Marina este obiectivul turistic principal din Zadar si nicio vizita in oras nu ar fi completa fara ea. Un alt loc popular din Zadar il constituie Biserica St. Donat. Monumentul istoric si arhitectural construit in secolul al VIII-lea este considerat cel mai frumos exemplar al arhitecturii Bizantine.

Vrei sa afli mai multe despre obiectivele din Zadar? Consulta articolul urmator – Descopera orasul Zadar: Orga Marina si alte 3 obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi

Ziua 5 – Split

xbrchx/Shutterstock.com

Split este cu unul dintre orasele care te vor convinge ca paradisul pe pamant nu este la zeci de mii de kilometri distanta, in vreo destinatie exotica, ci chiar langa casa, la numai 10 ore de mers cu masina. Cochet, colorat si plin de restaurante, Split este destinatia ideala pentru cei care vor sa se relaxaze sub briza marii.

Daca scopul final al calatoriei era sa te intorci acasa cu un bronz de invidiat, iti poti petrece urmatoarele zile in Split. Insa, daca iti doresti sa explorezi in continuare si celelalte comori ale Croatiei trebuie sa te mobilizezi cu vizita in Split in ziua a cincea, astfel incat in zilele urmatoare sa descoperi insulele faimoase din jurul orasului.

Te-ar putea interesa si: Split – ghid de oras

Ziua 6, 7 & 8

xbrchx/Shutterstock.com

Split este un oras edenic intr-adevar, insa atunci cand ai sa descoperi si insulele din apropierea orasului o sa te indragostesti iremediabil de Croatia. Pentru ca sunt suficiente destinatii insulare pe care trebuie sa le vezi, iti sugeram ca zilele 6,7 si 8 sa fie dedicate in intregime explorarii lor. Ca punct de pornire pastram orasul Split, asadar va fi nevoie sa iti cauti un loc de cazare pentru 4 nopti.

Printre insulele din apropiere pe care nu trebuie sa le ratezi se numara:

  • Solta
  • Brac – cu faimoasa plaja Zlatni Rat
  • Vis
  • Korcula
  • Hvar

Ziua 9 – Dubrovnik

Emi Cristea/Shutterstock.com

Ultimul pe lista noastra, dar nu cel din urma, este orasul Dubrovnik. Orasul Dubrovnik este renumit datorita zidurilor sale inalte si plajelor superbe aflate in apropierea orasului. Frumusetea acestui oras a atras atentia mai ales dupa ce aici s-au filmat cateva cadre pentru un serial cunoscut de peste ocean. Inca de la momentul difuzarii, Dubrovnik a devenit “loc de pelerinaj” pentru fanii serialului.

Ziua 10

Ziua a zecea este dedicata drumului spre casa. Speram ca ti-a placut itinerariul nostru si ca vei decide sa il incerci vara aceasta. Daca vei descoperi toate locurile mai sus prezentate, nu ezita sa ne trimiti fotografiile tale din vacanta pentru a ne bucura alaturi de tine.