Descopera Fundatura Ponorului, unul dintre cele mai frumoase locuri din judetul Hunedoara!

Sursa foto: aabeele/Shutterstock.com

Daca esti in cautarea unui colt de rai nu trebuie sa mergi foarte departe. Mai exact, trebuie sa ajungi in muntii Sureanu, Parcul National Gradistea Muncelului-Cioclovina. Aici vei descoperi unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania si chiar din lume: Fundatura Ponorului.

Indiferent de anotimp, coamele montane, dealurile netede, padurile, raurile repezi si oamenii de aici te vor face sa te simti ca in rai.

Ce trebuie sa stii despre Fundatura Ponorului?

Este o zona aflata la 900 de metri altitudine, strabatuta de raurile Ponor si Ponorici. Cele doua cursuri de apa au creat pesteri spectaculoase, depresiuni carstice numai bune de fotografiat si un loc au atras de-a lungul timpului din ce in ce mai multi turisti curiosi.

Nu doar peisajul natural este atractiv. Oamenii au reusit si ei sa isi puna amprenta prin cateva case bine integrate in peisaj si prin numeroase capite de fan care brazdeaza orizontul.

In cadrul Parcului National Fundatura Ponorului poti gasi o multime de lucruri pe care merita sa le vezi:

  • Complexul Carstic Ponoraci – Cioclovina. Este o arie de 1.5 Ha din satul Cioclovina, unde fauna si flora sunt remarcabile. Nu doar natura este impresionanta aici, ci si istoria. In Pestera Cioclovina a fost descoperita cea mai mare comoara scoasa la iveala in secolului XX: 6000 de obiecte din bronz, faianta, sticla si chihlimbar, datand din Epoca Fierului.
  • Pestera Tecuri. Este o pestera aflata pe malul stang al raului Strei, renumita pentru stalagmitele si microcristalele de aici. Este un adevarat paradis pentru speologi si merita sa fie explorata, chiar daca nu este  o destinatie chiar usor de accesat.
  • Pestera Sura Mare. Este o alta pestera foarte frumoasa, care atrage an de an numerosi speologi profesionisti sau amatori. Aceasta pestera are o deschidere de 40 de metri inaltime si 12 metri latime, iar lungimea sa este de aproape 3 km. Inaintarea prin pestera nu este delo usoara, in conditiile in care ascunde o multime de lacuri, cascade sau baricade de bolovani.
  • Cheile Crivadiei. Sunt unee dintre cele mai spectaculoase chei din Romania, care le prezinta curajosilor niste pereti stancosi, deosebit de spectaculosi, fori delicate de padure si o vegetatie care nu lasa niciodata canicula sa puna stapanire pe loc. Ca sa le descoperi farmecul trebuie sa te plimbi prin apa, insa efortul merita din plin.
  • Pestera Bolii. Este o pestera situata la doar 6 km de Petrosani, amenajata pentru turisti cu orice pregatire fizica. Pe langa faptul ca vizita la aceasta pestera iti ofera frumuseti deosebite, ocazional poti sa participi la fel de fel de evenimente interesante. Gratie acusticii pe care o are, permite organizarea unor spectacole muzicale de neratat.
  • Siturile arheologice Sarmisegetusa Regia, Costesti, Blidaru sau Luncani-Piatra Rosie. In Fundatura Ponorului oamenii si-au pus amprenta inca din cele mai vechi timpuri, dovezi fiind toate aceste situri, recunoscute la nivel mondial.

O calatorie in aceasta zona iti poate incarca bateriile si iti poate aduce o doza mare de relaxare.  Ia-ti suficient timp pentru a admira fiecare peisaj si fiecare frumusete pe care natura ti-o scoate in cale. Nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste locul in care urmeaza sa stai. Iti recomandam sa inchiriezi o camera de pensiune pentru cateva nopti, in Petrosani, de unde ai deschidere catre toate minunatiile de mai sus. Pe www.TravelMinit.ro gasesti cateva optiuni cat se poate de bune!