Adesea, tara noastra ne surprinde in cele mai placute moduri cu locurile sale, fie ca sunt populare sau ca sunt mai ascunse. Si, chiar daca ai strabatut Romania in lung si in lat si simti ca esti familiarizat cu principalele-i obiective si atractii turistice, vei ajunge la concluzia ca inca mai sunt multe locuri incredibile de descoperit.
Printre acele locuri secrete care reusesc mereu sa ne surprinda cu un puls neasteptat de frumos si sa ne acapareze sufletul si mintea se numara Pasul Tihuta.
Considerata a fi, in trecut, principala cale de trecere intre Transilvania si Moldova, Pasul Tihuta si-a castigat faima de trecatoare rutiera spectaculoasa, dar dificila. Sigur, este un renume destul de intimidant, insa mai toti turistii ce se aventureza pe aceste meleaguri se declara a fi extrem de impresionati de peisajele de vis, de numeroasele atractii turistice si de aerul curat ce domina intreaga zona montana.
Pasul Tihuta se gaseste, mai exact, la altitudinea de 1227 de metri, facand legatura intre Depresiunea Dornelor si Depresiunea Colinara a Transilvaniei si este traversat de Drumul European E58.
Atractii turistice in Pasul Tihuta:
Fiind pozitionat la poalele Muntilor Bargaului, in partea de sud-est, Pasul Tihuta se mandreste cu o panorama uluitoare asupra crestelor Muntilor Rodnei, Muntilor Suhard si Muntilor Calimani. Acopera o arie incarcata de atractii turistice si, pentru ca se gaseste la doar 50 de kilometri de Bistrita si la 37 de kilometri de Vatra Dornei, este un loc foarte usor accesibil in aproape orice moment al anului.
Chiar si in perioada iernii, cand temperaturile naprasnice scad serios sub limita inghetului, rivalizand cu cele inregistrate in Tinutul Secuiesc, zona Pasului Tihuta se umple pana la refuz de pasionatii de munte, in special de Craciun si de Revelion.
Foarte aproape de varful ce delimiteaza altitudinea maxima in Pasul Tihuta se gaseste superba statiune Piatra Fantanele. Situata la altitudinea de 1201 metri, Piatra Fantanele este locul din care pornesc unele dintre cele mai frumoase trasee turistice din Muntii Calimani si din Muntii Bargau. Totodata, de aici porneste unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din tara si, in acelasi timp, unul dintre cele mai dificile, spre Muntii Rodnei. Cu o durata de parcurgere de circa 20 de ore, acest traseu poate fi problematic chiar si pentru cei mai antrenatii trekkeri, asadar daca nu te simti in cea mai buna forma, iti recomandam sa nu te incumeti in a-l traversa.
Tot in statiunea Piatra Fantanele se gaseste si Hotelul Castel Dracula, o unitate de cazare mai putin obisnuita, care insa merita toti banii! Pe langa faptul ca are in incinta camere superb amenajate in stil medieval si un restaurant cu mancare traditionala delicioasa, acest hotel de tip castel construit in jurul mitului cu vampiri si varcolaci adaposteste chiar si o camera in care se zvoneste ca ar locui insusi Dracula. Iar camera poate fi vizitata!
Daca vizitezi Piatra Fantanele in sezonul alb, trebuie neaparat sa-i testezi partiile de schi. Sigur, acestea nu rivalizeaza cu partiile din statiunile montane din Valea Prahovei, insa sunt destul de bine amenajate, iar pentru o tura cu schiurile sau cu sania, chiar merita osteneala.
Alte atractii turistice din zona includ o cruce inalta de 30 de metri, ridicata in curtea manastirii din Pasul Tihuta, si Tinovul Poiana Stampei, despre care se spune ca ar fi unul dintre cele mai vechi drumuri construite de romani pe meleagurile tarii noastre.
Din orice unghi l-ai privi si din orice parte ai traversa muntii, Pasul Tihuta este o adevarata incantare si o alegere excelenta pentru redescoperirea naturii! Locuri de cazare in zona poti gasi in link-ul urmator!